< Terug naar cursusaanbod

Pilates for Physios (level 1)

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
18-11-2024
Locatie
Leuven - Novotel
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Tijdens deze 2-daagse opleiding zal je ondergedompeld worden in de wondere wereld van Pilates. De ontstaansgeschiedenis en de bijhorende Pilates principes zullen geheel duidelijk worden na een eerste theoretische kennismaking.

Vervolgens gaan we aan de slag met een praktijk gedeelte waarin we een aantal Pilates oefeningen stuk voor stuk zullen ontleden aan de hand van deze principes. Want “movement is medicine”!

Ademhaling, neuromusculaire controle, stabiliteit, axiale elongatie, segmentale mobiliteit, organisatie van schouder-nek-hoofd,.. liggen aan de basis van deze revalidatie methode.

Het doel is om de oefentherapie tot in detail te ontleden en laagdrempelig te houden, zodat dit toepasbaar kan zijn op iedere musculoskeletale patiënt die je in de praktijk behandeld.  Dit alles zullen we finetunen door het aanleren en overbrengen van deze oefeningen aan de hand van verschillende “cueing“ technieken.

Tot slot vertalen we deze theoretische en praktische kennis naar casuïstiek en klinisch redeneren binnen de musculoskeletale praktijk.

Leerdoelen

  • Het kunnen toepassen van Pilates principes in de behandeling van de musculoskeletale patiënt
  • Het ontstaan en de historische achtergond van Pilates leren kennen
  • Alignment & Pilates principes praktisch implementeren en toepassen
  • Oefentherapie met nadruk op lumbopelvische stabilisatie, scapulothoracale controle, thoracale mobiliteit
  • Leren gebruik maken van verbale en tactiele cues
  • Oefenprogramma’s en behandelplan kunnen opstellen

Docent

Carlotta De Witte

Carlotta de Witte behaalde haar masterdiploma als kinesitherapeut aan de KU Leuven in 2016. Daarna ging ze aan de slag in een zelfstandige praktijk en al snel ontdekte ze haar twee grote passies: handrevalidatie en pilates. De combinatie van deze twee en de variëteit dat dit biedt, geven haar de meeste energie. Eerst volgden de postgraduaten handrevalidatie en manuele therapie. Daarna behaalde ze in 2018 haar pilates mat certificaat en sindsdien geeft ze met heel veel passie pilates matlessen. Sinds 2021 werkt Carlotta bij Waves, waar ze met behulp van clinical pilates mensen met musculoskeletale klachten helpt revalideren, zowel individueel als in groep. Binnen datzelfde jaar startte ze met de opleiding bij Polestar pilates om als comprehensive pilates instructor aan de slag te gaan. 

Rosanne Van Herck

Rosanne Van Herck is afgestudeerd als kinesitherapeut en manueel therapeut aan de KU Leuven en U Gent. Ze is oprichter van Flowcare, een paramedische groepspraktijk waar ze inzet op gezond bewegen. 

Al sinds haar jeugdjaren is ze gebeten door de sportmicrobe, en zo kwam ook Pilates op haar pad. Wat begon als een training omwille van rugpijn en te weinig flexibiliteit, groeide uit tot een passie, gevolgd door verschillende opleidingen.

Met de komst van haar eerste dochter en haar motto “gezond bewegen”, is ze op zoek gegaan naar meer onderbouwing en verdieping binnen het domein van de pre- en postnatale trainingen. Zo volgde ze onder meer in Nederland een opleiding tot postntaal fitnesstrainer en heeft ze zich verdiept met mamababy-pilates.

Afgelopen jaar zette ze de stap richting de comprehensive opleiding van Polestar pilates, waar naast het matrepertoire, ook pilates met toestellen aan bod komt. 

Binnen haar praktijk combineert ze kinesitherapie met focus op medische pilates met pre- en postnatale trainingen en het geven van verschillende lessen pilates (van zwangerschapspilates tot back to basics en mama baby – pilates) 

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten.

Accreditatie

Pro-Q Kine (algemeen) 24ptn

Prijs

680€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

 

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!