< Terug naar cursusaanbod

Pees- en bottraining en revalidatie

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
23-09-2024
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

In deze cursus bespreekt Bas Van Hooren de nieuwste wetenschappelijke inzichten omtrent het trainen van bot- en peesweefsel, het ontstaan van overbelastingblessures aan botten en pezen, en revalidatie bij bot- en peesblessures bij sporten zoals hardlopen, volleybal, enz.
Op basis van deze nieuwste inzichten worden duidelijke richtlijnen/protocollen aangereikt voor zowel het trainen als het revalideren van botten en pezen. De focus ligt op het toepassen van wetenschappelijke kennis in de praktijk, om zo de training en revalidatie van atleten en patiënten te optimaliseren.

In het praktijkdeel zullen de theoretische concepten uitgebreid toegepast worden en krijgen deelnemers de kans om de oefeningen zelf te gaan ervaren, om ze daarna nog beter te kunnen gaan implementeren in de eigen praktijk.

Concepten die aan bod komen zijn onder andere high-load training, stress-relaxation, pijnvrij of met pijn trainen, isometrisch, concentrisch of excentrisch trainen, impact vs langdurige belasting, enz. Er wordt stilgestaan bij hoe we deze elementen op een functionele manier kunnen integreren naar de concrete trainings- en revalidatiesessies.

Leerdoelen

  • Begrijpen hoe botten en pezen belast worden tijdens verschillende sporten 
  • Begrijpen hoe botten en pezen reageren op deze belasting 
  • Begrijpen hoe bot- en peesblessures ontstaan vanuit een biomechanisch perspectief en hoe topics zoals groei, onvoldoende energie (RED-S), en andere randfenomenen dit kunnen beïnvloeden 
  • Kennen en kunnen toepassen van de nieuwste trainingsprotocollen gericht op het voorkomen en revalideren van bot- en peesblessures bij gezonde en geblesseerde sporters.  

Docent

Bas Van Hooren

Bas Van Hooren is een sportwetenschapper, kracht- en conditiespecialist en topsporter. Hij begon zijn promotieonderzoek naar hardlooptechniek, blessures en hardloopprestaties in 2017 aan de Universiteit van Maastricht. Bas is actief geweest als kracht- en conditiecoach bij het Nederlands Olympisch Comité en is als sportwetenschappelijk adviseur betrokken bij verschillende professionele organisaties (o.a. Bundesliga en Premier League clubs). Als atleet heeft hij meerdere medailles gewonnen op de Nederlandse kampioenschappen op afstanden van 3000m-halve marathon, en in 2017 werd hij Nederlands kampioen. 

Bas combineert zijn theoretische kennis als sportwetenschapper/onderzoeker met praktijkervaringen als sporter en coach om complexe theoretische concepten te vertalen naar bruikbare en evidence-based praktische toepassingen. Hij heeft meer dan 50 tijdschriftartikelen gepubliceerd over onderwerpen variërend van biomechanica tot inspanningsfysiologie en heeft meerdere workshops gegeven over sportwetenschappelijke onderwerpen voor een verscheidenheid aan doelgroepen in heel Europa. 

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten en personal coaches met interesse in oefentherapie en krachttraining

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch 14

Prijs

340€ excl. btw , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!