Planning

Startdatum
05-12-2024
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

De ziekte van Parkinson treft miljoenen mensen wereldwijd. Het is een complexe hersenaandoening met talloze zichtbare en minder zichtbare symptomen, die zich bij iedere patiënt op een andere manier kunnen uiten. Hoewel er tot op heden nog geen genezing mogelijk is, is het inzicht in de ziekte van Parkinson de afgelopen jaren enorm vergroot. Dit biedt nieuwe opportuniteiten om deze patiënten op een zo optimaal mogelijke manier te behandelen. De rol van de (gespecialiseerde) kinesitherapeut hierin is onmiskenbaar.
Deze cursus richt zich op kinesitherapeuten die al een basiskennis hebben over de revalidatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson en zich hier verder in willen verdiepen. Net als in de basiscursus vertalen we recente wetenschappelijk inzichten naar praktische richtlijnen en veel inspiratie voor oefentherapie.

Leerdoelen

  • Het belang van gespecialiseerde Parkinson zorg: een wetenschappelijke rationale.
  • Update van de meest recente inzichten over de ziekte van Parkinson vanuit kinesitherapeutisch perspectief.
  • De behandeling van atypische vormen van Parkinson
  • Inzicht krijgen in de minder zichtbare of moeilijk behandelbare symptomen van Parkinson
  • Praktische tips om de behandeling van Parkinson patiënten gevarieerder en uitdagender te maken.
  • Klinisch redeneren en brainstormen over echte casussen (bespreking van eigen casussen)

Docent

Liesbeth Münks

Liesbeth Münks studeerde af in 2009 aan de KU Leuven als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met als afstudeerrichting neurologische revalidatie. Door haar thesis, onder begeleiding van Prof. A. Nieuwboer, over de effecten van diepe hersenstimulatie (STN-DBS) bij parkinsonpatiënten, kreeg Liesbeth de kans om in het onderzoeksteam van Prof. Nieuwboer aan de slag te gaan. Als research assistant was ze betrokken bij verscheidene onderzoeken rond de ziekte van Parkinson. Voor de DUALITY-studie (rond dubbeltaaktraining)  droeg ze bij aan het ontwikkelen van een programma voor het trainen van dubbeltaken in de klinische praktijk. Hiernaast begeleidde Liesbeth Münks twee jaar het ambulante Parkinson-programma ‘Fit en Actief’ in het UZ Leuven en werkte ze in een zelfstandige praktijk in Bilzen. Begin 2019 opende ze haar eigen praktijk, “Praktijk M” waar ze quasi uitsluitend patiënten met neurologische aandoeningen behandelt.
De afgelopen jaren schaafde ze haar expertise in het domein Parkinson bij via verschillende cursussen en opleidingen in het binnen- en buitenland. Ze volmaakte onder andere de opleiding van de Parkinson Zorgwijzer en was meermaals aanwezig op de MDS Physiotherapy Summerschool, een 3 daagse scholing voor therapeuten uit de hele wereld die zich specialiseren in Parkinson-revalidatie.

Doelgroep

Kinesitherapeuten & ergotherapeuten met basiskennis over de revalidatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson of kinesitherapeuten die reeds de cursus 'Blijven bewegen bij Parkinson' met Liesbeth Münks gevolgd hebben.

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

PQK - Neurologische kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) - 14

Prijs

330€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!