< Terug naar cursusaanbod

OncoPhysio : practical guidelines & tools in de kankerrevalidatie

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
14-12-2023
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

De revalidatie van de patiënten die leven met of na kanker, vereist een gepersonaliseerde, bio-psychosociale en multidisciplinaire aanpak, waarvan we tijdens deze opleidingsdag het fysieke revalidatieluik zullen belichten. Er is een e-learning vooraf, waarbij de basisprincipes van exercise-oncology worden uitgelegd en de outline van KNFG (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) richtlijn Oncologie 2022 wordt besproken.

Na een overzicht van het wetenschappelijk en klinisch landschap, m.n. de organisatie van kankerrevalidatie in België, gaan we in op de meest voorkomende nevenwerkingen van (solide en hematologische) kankers en hun behandelingen (van chirurgie tot targeted therapy) waarvoor de patiënten worden doorverwezen naar de kinesitherapeut.

Vervolgens bespreken we de intake/screening van deze patiënten, de rol van lichaamssamenstelling en fysieke fitheid in het behandel- en revalidatietraject van de patiënt en het opstellen van een aangepast behandelplan volgens de internationale richtlijnen. Daarna wordt dit omgezet in de praktijk en ga jij aan de slag met een casus tijdens de workshop.  

Deze opleiding stelt je in staat om de basiskennis en -vaardigheden te ontwikkelen en de tools te kennen om een eenvoudige casus binnen de kankerrevalidatie te behandelen en op te volgen.

HYBRID LEARNING : deze cursusdag omvat :

  • 1.5u elearning 'basisprincipes van exercise-oncology' (precourse e-learning)
  • 7u live and offline workshop. 

Leerdoelen

Eén dag opleiding maakt je geen specialist in de kankerrevalidatie. Daarvoor zijn kanker en zijn behandelingen, de kanker gerelateerde stoornissen en beperkingen en de kinesitherapeutische behandelmodaliteiten te uiteenlopend. We maken een selectie van de meest voorkomende casussen in de praktijk en koppelen daar onderstaande doelen aan.

  • Basiskennis en inzichten in de korte, lange en late termijn effecten van (de behandeling van) kanker waarvoor doorverwijzing naar de kinesitherapeut.
  • Gestructureerde intake en screening uitvoeren, scoren en interpreteren van de fysieke complicaties.
  • De patiënt gericht doorverwijzen bij gele/rode vlaggen.
  • Een aangepast behandelplan opstellen (als deel van het multimodale zorgplan), resultaten evalueren, het plan correct aanpassen en uitrollen.
  • Het therapeutisch handelen kunnen toepassen volgens de internationale recente wetenschappelijke evidentie en richtlijnen.
  • Administratieve regelgeving rond kankerrevalidatie in België kennen en opvolgen.

Docent

Nele Adriaenssens

Nele Adriaenssens behaalde haar doctoraat aan de VUB in 2012 getiteld ‘Lymphatic and neuromusculoskeletal adverse side effect of innovative surgical and toxic breast cancer treatments.’

Sindsdien is Nele Adriaenssens deeltijds verbonden aan de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie van de VUB als hoofddocent en is ze principal investigator van de onderzoeksgroepen Rehabilitation Research en Anatomical Research and Clinical Studies (ARCS). Haar onderzoeksprojecten en publicaties zijn geconcentreerd binnen de oncologie en lymfologie.

Binnen haar onderwijsopdracht is ze o.a. titularis van het interuniversitaire opleidingsonderdeel ‘Rehabilitation of oncologic disorders’ in de 2de master afstudeervariant Inwendige aandoeningen, voorzitter van het postgraduaat in lymfologie en oncologie aan de VUB en kernlid van de KineCoach® opleiding Oncologie.

Doelgroep

Kinesitherapeuten uit eerste en tweede lijn (voor kinesitherapeuten met interuniversitaire afstudeervariant ‘inwendige aandoeningen’, afgestudeerd na 2018, is deze dag voornamelijk herhaling), fysiotherapeuten en fysisch geneesheren (zonder ervaring binnen de kankerrevalidatie)

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

PQK - Cardiovasculaire kinesitherapie (automatisch toegevoegd) - 14

Prijs

340€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

  • Toegang tot het electronisch leerplatform + 1.5u voorbereidend lesmateriaal
  • Syllabus, lunch en koffiepauzes (offline dag).
© Copyright 2023 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!