Planning
Inhoud
Tijdens NeurUpdate brengen we cutting-edge topics binnen de neurorevalidatie onder de aandacht. Dit aan de hand van workshops die een mix bieden van theorie en praktijk. Tijdens deze 2e editie wordt er niet gefocust op één aandoening, maar op interventies die pathologie overschrijdend zijn.
Er worden 4 parallelle workshops aangeboden waarin in kleine groep zal gewerkt worden rond deze topics:
HIIT VOOR NEUROLOGISCHE PATIËNTEN: BOOST VOOR BODY EN BREIN.
- High Intensity Interval training is een een veelbelovende oefenmethode die ook steeds meer interesse opwekt binnen de neurologische revalidatie. Na een kort theoretisch luik focussen we ons voornamelijk op de praktijk. Doe jullie sportkleren maar aan want we gaan zweten. Jullie worden ondergedompeld in verschillende HIIT vormen die van toepassing zijn voor fitte neurologische patiënten. Patiënten met Parkinson, Multiple Sclerose, spierziekten of een andere neurologische diagnose, met de juiste aanpassingen en focus kan elke patiënt meedoen met een HIIT sessie.
- docenten : Ilse Vandenbroucke en Chloë Van Massenhove
REACTIVE BALANCE TRAINING: PRAKTISCHE TOEPASSING BIJ NEUROLOGISCHE PATIËNTEN
- Korte omschrijving: Balansstoornissen en een verhoogd valrisico zijn problemen die patiënten met diverse neurologische aandoeningen met elkaar gemeen hebben. Standaard oefenprogramma’s focussen zich doorgaans voornamelijk op statisch en dynamisch evenwicht. Terwijl reactieve opvangreacties essentieel zijn om een val te vermijden wanneer de patiënt uit balans wordt gebracht of struikelt. Recente studies tonen aan dat reactive balance training het valrisico kan verminderen bij verschillende neurologische doelgroepen. In deze opleiding leer je hoe je reactieve balanstraining aanpakt in de praktijk met eenvoudig oefenmateriaal.
- Docente : Liesbeth Münks
ANGST EN STRESS REGULEREN BIJ PATIËNTEN MET NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN: WAT IS JE ROL ALS KINESITHERAPEUT
- Stressmanagement bij neurologische patiënten is een belangrijk topic. Als lichaamstherapeuten kunnen we hieraan ons steentje bijdragen vanuit kennis over en inzicht in het autonoom zenuwstelsel. Wat doen stress/arousal op biologisch niveau? Wat betekent gas geven en loslaten? En in hoeverre zijn deze systemen stuurbaar? Via deze workshop krijg je een houvast en tools om in de praktijk aan de slag te gaan. Hoe meer je patiënt in een gereguleerd systeem vertoeft, hoe beter je patiënt leert omgaan met verschillende energielevels en emoties, en hiernaar te handelen. Regulatie is een oefening in veerkracht, waarin we als gespecialiseerde neuro-therapeuten onze patiënten kunnen coachen.
- Docente : Marleen Poppe
GEZONDE VOEDING IN DE REVALIDATIE EN HET LEVEN VAN PERSONEN MET MS.
- Voeding krijgt een steeds belangrijkere rol in de behandeling van MS. Maar wat is een gezond voedingspatroon bij MS nu precies, en wat is het belang hiervan? Welke voeding gerelateerde problemen komen voor bij MS en wat kunnen we hier aan doen? Met deze onderwerpen gaan we in de workshop aan de slag. We proberen vooral praktische handvaten mee te geven die jullie kunnen benutten in jullie contacten met personen met MS.
- Docenten : Katrien Goossens en Lisa De Jaeger
Leerdoelen
- Heeft inzicht in en kennis over stressregulatie bij personen met een neurologische aandoening.
- Heeft inzicht in en kennis over de rol van een gezond dieet bij MS patiënten.
- Kan de principes van HIIT toepassen bij personen met een neurologische aandoening
- Heeft inzicht verworven in reactive balance training en kan dit integreren in een revalidatieprogramma voor neurologische patiënten.
Docent
Doelgroep
Deze opleiding richt zich op alle kinesitherapeuten, ergotherapeuten en andere zorgverleners met een bijzondere interesse in de neurologische revalidatie die zich verder willen verdiepen in nieuwe tensensen binnen de neuromotorische revalidatie.
Accreditatie
PQK - Algemeen kinesitherapeutisch 14
Neurologische kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 14
Prijs
340€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')
Inbegrepen
Syllabus, lunch en koffiepauzes