< Terug naar cursusaanbod

Myofasciale therapie : manuele technieken & oefentherapie

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
26-05-2023
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

In deze cursus komen zowel hands-on als hands-off skills aan bod die inzetbaar zijn bij myofasciale problematiek. Recente ontwikkelingen en inzichten binnen de anatomie, de fysiologie en de pijn- en gedragswetenschappen creëren voor de kinesitherapeut veel nieuwe perspectieven en  behandelingsmogelijkheden. De cursus speelt dan in op deze ontwikkelingen met een kritische beschouwing op de vertaalslag van theoretische kennis naar het praktisch handelen van de kinesitherapeut in het myofasciale domein.

Stap voor stap nemen we je op deze opleidingsdag doorheen de theorie én de praktijk, we belichten zowel diagnostiek als therapie. Uiteraard gaan we praktisch aan de slag met myofasciale technieken uit diverse therapiestromingen. Denk daarbij aan ‘muscle energy technieken’, bindweefseltechnieken en ischemische compressie. We bekijken ook hoe je efficiënt met interventie van oefenmateriaal (foam roll, lacrosse bal, ...) resultaten kan bereiken.

Deze cursus is bijzonder nuttig voor iedere therapeut die actief is binnen de musculoskeletale revalidatie. De aangeleerde technieken zijn dan ook een geschikt alternatief voor of een aanvulling op Dry Needling.

Leerdoelen

De cursist:

  • Maakt kennis met twee dominante denkconcepten binnen het myofasciaal domein
  • Leert verschillende pijnmodulerende systemen te benutten die een rol spelen bij manuele myofasciale vaardigheden
  • Begrijpt hoe taal en instructie gericht en efficiënt ingezet kan worden voor pijnmodulatie
  • Kan manuele myofasciale vaardigheden toepassen op maat van de patiënt en de pathologie
  • Kan oefentherapie aanbieden gericht op de revalidatie van myofasciale dysfuncties

Docent

Jean-René Ruitenbeek

Jean - René Ruitenbeek studeerde af als master in de bewegingswetenschappen in 2010 aan de VU Amsterdam en als sportfysio- en manueeltherapeut in 2013 en 2015 aan de hogeschool Rotterdam.

Hij is oprichter van Healthcourses en combineert de praktijk in Venlo met het wekelijks lesgeven op de postgraduaat master musculoskeletale revalidatie in Nijmegen. Zijn specifieke expertise is gelegen omtrent thema’s als myofasciale vaardigheden en oefentherapie.

Zelf voelt hij zich door zijn laagdrempelige en enthousiasmerende doceerstijl gedreven om anderen te inspireren het maximale uit zichzelf te halen.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, artsen,...

Accreditatie

ProQ-Kine 14pt

Prijs

320€(excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes

© Copyright 2023 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!