< Terug naar cursusaanbod

Lower limb overuse injuries: van shin splints tot stressfractuur

Direct aanmelden

Planning

Inhoud

‘Lower limb overuse injuries’ zijn een vaak voorkomend probleem bij duursporters, maar worden ook regelmatig aangetroffen bij andere sporters die een plotse verandering in belasting doormaken.

Het grootste probleem in de klinische praktijk is dat deze letsels vaak te laat of zelfs niet herkend worden. Bovendien bestaat er een hoog risico op herval wanneer de revalidatie niet optimaal verloopt.

Tijdens deze opleidingsdag worden de multifactoriële pathofysiologie en risicofactoren van oa shin splint en stressfracturen in kaart gebracht. Bijzondere aandacht zal hierbij besteed worden aan Relative Energy Deficiency Syndrome (RED-S). Vervolgens worden handige tips aangereikt waarmee je aan de slag kan bij het herkennen en het stellen van een accurate classificatie en differentiaal diagnose van de meest voorkomende overbelastingsletsels van de onderste extremiteit. Denk hierbij aan het onderscheid tussen bijvoorbeeld het mediaal tibiaal stress syndroom versus compartiment syndroom ter hoogte van het onderbeen, of aan stressfracturen ter hoogte van het bovenbeen, onderbeen en voet. Vervolgens worden de laatste wetenschappelijke bevindingen naar de klinische praktijk vertaald en worden diverse behandelingsmodaliteiten toegelicht, revalidatieschema’s uitgewerkt en oefentherapie voorgesteld. Er is teven voldoende ruimte voor het inoefenen van deze praktische skills.

Leerdoelen

  • Inzicht in de risicofactoren voor ontstaan en herval van ‘lower limb injuries’
  • Differentiaal onderzoek mbt shin splints en stressfracturen
  • Klinische tests kennen en kunnen toepassen voor het herkennen van shin splints en stressfracturen
  • Ernst kunnen inschatten op basis van locatie van de stressfractuur.
  • Individueel aangepast revalidatieschema en load management kunnen toepassen afhankelijk van de ernst van het overbelastingsletsel.
  • Gepaste oefentherapie kunnen aanreiken in functie van de aard en locatie van de blessure.

Docent

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, osteopaten, podologen, personal trainers,...

Accreditatie

Pro-Q-Kine 14 pt

Prijs

320€, 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2023 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!