< Terug naar cursusaanbod

PowerTalk: Mastering femoroacetabular impingement - van klinische inzichten tot revalidatiesucces

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
15-05-2025
Locatie
Online @home
Tijd
19:00 - 21:00
Bijeenkomsten

Inhoud

De kennis omtrent de diagnostiek en revalidatie van femoroacetabulair impingement syndroom (FAIS) heeft de afgelopen jaren een snelle evolutie doorgemaakt. In deze PowerTalk bespreekt Abner Sergooris de recentste wetenschappelijke ontwikkelingen en hun toepassing in de klinische praktijk. Aan de hand van praktijkgerichte casussen komen zowel de diagnostiek, het transdisciplinair klinisch redeneerproces, als de opbouw van effectieve revalidatieprogramma's aan bod. 

Eerst en vooral wordt de klinische diagnose van FAIS besproken, waarbij specifieke casussen gebruikt worden om te illustreren hoe verschillende symptomen en klinische bevindingen tot de juiste diagnose leiden. We laten zien hoe je in de kinesitherapeutische praktijk medische beeldvorming effectief kunt inzetten als onderdeel van het klinisch redeneerproces. Vervolgens bespreken we het functionele assessment van personen met FAIS, met aandacht voor compensatoire bewegingspatronen en functionele beperkingen. Deze inzichten helpen om het revalidatietraject nauwkeurig af te stemmen op de unieke behoeften van de patiënt. Op basis van de casussen bouwen we vervolgens gerichte revalidatieprotocollen op. We demonstreren hoe je tijdens de revalidatie rekening kunt houden met specifieke bevindingen uit het assessment en hoe je behandelingen kunt aanpassen naarmate de revalidatie vordert. 

Ten slotte behandelen we de indicaties voor artroscopische chirurgie. Met praktijkcasussen en ondersteund door wetenschappelijke evidentie, bespreken we wanneer er best wordt overgegaan van conservatieve behandeling naar artroscopie. 

Door het gebruik van casussen gedurende de hele presentatie kunnen deelnemers actief meedenken en worden zij uitgedaagd om zelf klinische beslissingen te nemen, zoals ze dat in de praktijk zouden doen.

Leerdoelen

  • Deelnemers zullen in staat zijn de belangrijkste klinische symptomen en bevindingen van FAIS te herkennen, te differentiëren van andere heupaandoeningen en correct te interpreteren aan de hand van praktijkcasussen.
  • Deelnemers zullen leren hoe ze medische beeldvorming kunnen interpreteren in de kinesitherapeutische praktijk ter ondersteuning van de diagnose en behandeling van FAIS
  • Deelnemers zullen inzicht krijgen in bewegingsbeperkingen en compensatoire patronen bij personen met FAIS, en leren hoe ze deze bevindingen kunnen integreren in een op maat gemaakt behandelplan.
  • Deelnemers zullen de kennis verwerven om effectieve, gepersonaliseerde revalidatieprotocollen op te stellen die zijn afgestemd op de individuele noden van de patiënt en aangepast aan de voortgang van het herstel.
  • Deelnemers zullen leren wanneer het aangewezen is om van conservatieve behandeling over te gaan naar chirurgische interventie op basis van klinische criteria en de respons van de patiënt.
  • Deelnemers zullen worden uitgedaagd om hun klinisch redeneerproces te verfijnen door het analyseren en bespreken van praktijkvoorbeelden, waarbij ze actieve beslissingen nemen zoals in hun dagelijkse praktijk.

Docent

Abner Sergooris

Abner Sergooris, MSc, is Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, gespecialiseerd in sportkinesitherapie en manuele therapie. Na het voltooien van zijn opleiding werkte hij als kinesitherapeut en startte hij een doctoraatsproject aan de Faculteit Revalidatiewetenschappen van de Universiteit Hasselt. Zijn doctoraat richt zich op het karakteriseren van personen met heupartrose en het identificeren van prognostische factoren voor de uitkomsten na een totale heupprothese. Hierbij ligt de nadruk op het begrijpen van pijnervaringen en de invloed van psychologische factoren, evenals de effecten van pre- en postoperatieve revalidatie. 

Momenteel is hij werkzaam in het European Hip Center, waar hij zich richt op het analyseren en behandelen van patiënten met chronische heup- en liespijn, met een specifieke focus op femoroacetabulaire impingement en artrose.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, (sport)artsen,...

Accreditatie

In aanvraag! 

Prijs

66€ (excl. btw)

Inbegrepen

Syllabus, uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!