Planning
Inhoud
Bekkenbodemproblemen bij vrouwen na de zwangerschap: state of the art en skillstraining van het bekkenbodemonderzoek.
Tijdens deze cursus uit de expertmodule Pelvic Health zullen de recentste wetenschappelijke inzichten gedoceerd worden over de onderliggende pathofysiologie van die bekkenbodemproblemen en hun beïnvloedende factoren. Een vernieuwd inzicht in de onderliggende anatomische veranderingen is de eerste noodzakelijke stap naar een kwalitatieve verbetering in women’s pelvic health.
Bekkenbodemproblemen vormen een belangrijk probleem bij jonge mama’s. Tot op heden, werd vaak uitgegaan van een symptoomgerichte diagnose waarbij een standaard behandelingsstrategie wordt toegepast in de eerstelijnszorg. Vaak blijkt die aanpak echter te falen en blijven jonge mama’s in onzekerheid achter. Kunnen hun klachten (incontinentie, pijnklachten, zakkingsgevoel, moeilijke defecatie, etc.) nog verbeteren? Of horen die ongemakken er gewoon bij het moederschap?
Deze cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte dat noodzakelijk is om de kennis te verdiepen en het huidige beeld op anatomie en pathofysiologie bij te sturen. Er is ook veel ruimte voor vragen en concrete toepassingen. De deelnemers krijgen veel praktische tips en tools mee om je achteraf verder in te verdiepen. Tot slot is tijd voorzien voor een skillstraining.
Luister, kijk, oefen, evalueer, interpreteer en deel je kennis…!
Leerdoelen
- Kennis over pathofysiologie van bekkenbodemproblemen tijdens en na de zwangerschap verdiepen en verrijken.
- Klinisch redeneren over bekkenbodemproblemen bij jonge mama’s (op punt stellen van de kinesitherapeutische klinische diagnose en in staat zijn om een concrete behandelingsstrategie op te stellen)
- Meest recente onderzoeksresultaten implementeren naar de klinische setting, de functionele praktijkvoering.
- Preventieve maatregelen voor bekkenbodemproblemen bij jonge mama’s kunnen toepassen (gericht op primaire en secundaire preventie).
- De rol van eerstelijnszorg bij bekkenbodemproblemen bij jonge mama’s kunnen opnemen in een multidisciplinair en interprofessioneel team en een patiënt georiënteerde aanpak.
- Een goed en betrouwbaar bekkenbodemonderzoek kunnen uitvoeren gericht op bekkenbodemproblemen bij jonge mama’s.
Docent
Doelgroep
gespecialiseerde bekkenbodemtherapeuten of kinesitherapeuten met ervaring binnen de bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie
Accreditatie
PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14
PQK - Bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie (automatisch toegevoegd) -14
Prijs
360€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')
Inbegrepen
Syllabus, lunch en koffiepauzes.
Extra info
Deze cursus maakt deel uit van het Pelvic Health Expert-traject.
Dit traject omvat een gestructureerde leerlijn, die bestaat uit drie krachtige modules en biedt je de kans om jezelf te ontwikkelen tot bekkenbodemexpert.
Tijdens de intro module proef je van de basisprincipes. Je leert hoe belangrijk de bekkenbodem is voor de vrouwelijke gezondheid tijdens en na de zwangerschap.
In de expert module ga je dieper in op allerlei meer complexere onderwerpen en verfijn je je praktische vaardigheden. Je leert hoe jij jouw rol als bekkenbodemtherapeut optimaal kan vervullen.
In de module uitbreiding kun je jouw kennis verder uitbreiden, kom je in aanraking met verschillende disciplines en word je een ware kenner op het gebied van Pelvic Health.