< Terug naar cursusaanbod

Masterclass "Interpretatie van lactaattesten en bijsturing van trainingsplanning bij atleten"

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
25-01-2022
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Het gebruik van inspanningstesten en lactaatmetingen kent een lange geschiedenis en raakt meer en meer ingeburgerd, zowel in de sportmedische praktijken als in de trainingsbegeleiding van (top)sporters. Daarnaast is het een recente en opvallende evolutie dat inspannings- en lactaattesten steeds laagdrempeliger worden, breder toepasbaar en makkelijker uit te voeren zijn. Maar het correct interpreteren van lactaattesten is echter niet zo eenvoudig.

Een brede kennis, een degelijke setting voor het uitvoeren van lactaattests (timing, protocol) en voldoende ervaring is essentieel om correcte conclusies te koppelen aan inspanningstesten. Enkel na een correcte analyse kunnen de juiste aanpassingen gedaan worden aan het trainingsschema.

Deze masterclass biedt gevorderde inzichten in de interpretatie van lactaatwaarden en illustreert aan de hand van casussen uit diverse duursporten hoe lactaattests trainingsperiodisering (-strategieën), adviezen met betrekking van opstellen van gepaste trainingsschema's en evaluatie van trainingseffecten ondersteunen.

Docent Jan Olbrecht is een absulute expert op gebied van lacttesting en de vertaling van de resultaten van deze testen naar de trainingspraktijk. Hij werkte met tal van nationale en internationale toppers en zorgde met zijn kennis voor heel wat Olympische successen.

Leerdoelen

Tijdens deze masterclass :

  • Krijg je gevorderde inzichten in inspanningsfysiologische principes
  • Begrijp je de impact van andere trainingsvormen op de lactaatcurves
  • Leer je hoe je inspanningstesten van gevorderde atleten correcter kan leren interpreteren
  • Leer je hoe je trainingsschema’s kan optimaliseren in functie van deze nieuwe inzichten
  • Worden meerdere casestudies gepresenteerd ter verduidelijking en ter inspiratie.

Docent

Jan Olbrecht

Jan Olbrecht heeft gedoctoreerd in de fysiologie en biomechanica en is trainingsadviseur van verschillende atleten van wereldklasse in zwemmen, triatlon, hardlopen en roeien. Hij gelooft in zorgvuldige planning, ontwikkelde in de jaren 90 een unieke methode van lactaattesten om VLamax en VO2max (respectievelijk anaerobe en aerobe capaciteit) te bepalen en beschrijft de toepassingen ervan in training. Een overzicht van zijn aanpak en de toepassing ervan in training wordt gegeven in zijn boek "The Science of Winning". Jan Olbrecht won verschillende prijzen voor sportwetenschappelijk onderzoek in België en andere landen.

Het grootste deel van zijn steun gaat naar zwemmen (ca 60 medailles op Olympische Spelen), maar ook in hardlopen gaf hij de afgelopen decennia trainingsadvies aan zowat alle Belgische toppers. Meer recent werkte hij samen met  toptrainer Tim Moriau om de trainingsschema’s te optimaliseren voor Isaac Kimeli, Robin Hendrix, Simon Debognies, ... Hij begeleidde ook met succes het Nederlands Nationaal Roeiteam (136 medailles van 2004-2014 op Olympische Spelen en Wereldkampioenschappen), alsook Luc Van Lierde (2x Ironman Hawaii en 2 andere Wereldkampioen titels triatlon), Frederik Van Lierde (1x Ironman Hawaii), Bart Arnauts en Victor Campenaerts.

Hij is ook gastdocent aan de Coaches Academy in Keulen (Duitsland), in Nederland, Zweden, Denemarken, Spanje, Frankrijk, UK, VS, Australië en Canada en gastspreker voor vele internationale sportfederaties.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportartsen, en (personal) trainers met ervaring in de begeleiding van sporters en atleten met behulp van inspanningstesten en lactaatmeting.

Prijs

280€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!