Planning
Inhoud
De impact van ongezonde levensstijlkeuzes is niet langer te verwaarlozen en verdient de aandacht van iedereen die actief is in de gezondheidszorg.
Chronische aandoeningen, zoals hartziekten, diabetes en obesitas, zijn immers wereldwijd verantwoordelijk voor 70 % van de overlijdens. Deze worden vaak veroorzaakt en/of verergerd of onderhouden door de keuzes die mensen maken. Het positief begeleiden van mensen als het gaat over voeding, beweging, slaap, ademhaling, stress en mentaal welzijn is een weg die meer dan ooit moet ingeslagen worden.
Dit opleidingstraject omvat alle basiskennis en -vaardigheden waar je als arts of therapeut moet over beschikken om tot succesvolle evidence-based interventies te komen bij je patiënten.
Hierbij staan enkele biologische processen centraal:
- Immuunsysteem
- Cardiometabole balans
- Nutrionele balans
- Hormonale balans
- Stressresponssysteem
Je ontdekt het belang en de betekenis van concepten als laaggradige ontsteking, insuline resistentie, darmmicrobioom, gut-brain axis, hypoxie, hypercapnie, intermitting fasting, intermitting living, circadiaans ritme, … op gezondheid. Belangrijker nog, je verwerft dieper begrip van hoe dit alles met elkaar gerelateerd is. Tenslotte stelt dit traject je ook in staat om effectief met oefeningen, tools en praktische toepassingen aan de slag te gaan.
HERBEKIJK HET GRATIS WEBINAR 'LIFESTYLE MEDICINE'
Leerdoelen
De leerdoelen van dit 7-daagse leertraject kunnen als volgt worden omschreven:
- Begrijpen van de impact van ongezonde levensstijlkeuzes op chronische aandoeningen en het belang ervan in de gezondheidszorg.
- Verwerven van diepgaande kennis over de biologische processen die centraal staan in lifestyle medicine, zoals het immuunsysteem, cardiometabole balans, nutrionele balans, hormonale balans en het stressresponssysteem.
- Herkennen en interpreteren van concepten zoals laaggradige ontsteking, insulineresistentie, darmmicrobioom, gut-brain axis, hypoxie, hypercapnie, intermitterend vasten, intermitterend leven, circadiaans ritme, en begrijpen hoe deze van invloed zijn op gezondheid.
- Ontwikkelen van een holistisch begrip van de onderlinge relaties tussen verschillende concepten en biologische processen.
- Aanleren van effectieve evidence-based interventies op het gebied van voeding, beweging, slaap, ademhaling, stress en mentaal welzijn.
- In staat zijn om het belang van een positieve begeleiding van patiënten op het gebied van levensstijl te communiceren en te implementeren.
- Toepassen van praktische tools, oefeningen en toepassingen in een professionele medische setting voor een succesvolle implementatie van lifestyle medicine interventies.
- Ontwikkelen van de vaardigheden om patiënten doelgericht te begeleiden naar een gezondere levensstijl, met aandacht voor preventie, diagnose en behandeling van ongezonde levensstijlkeuzes.
- Versterken van het vermogen om evidence-based beslissingen te nemen bij het adviseren en behandelen van patiënten op het gebied van lifestyle medicine.
- Stimuleren van continue professionele ontwikkeling door het toepassen van de nieuwste inzichten en wetenschappelijke ontwikkelingen in lifestyle medicine.
- Verwerven van vaardigheden in motivationele gespreksvoering om patiënten effectief te motiveren tot actie voor een gezondere levensstijl, met focus op de spirit, gesprekstechnieken en doeltreffende adviesverstrekking.
Docent
Doelgroep
Kinesitherapeuten, artsen, osteopaten, diëtisten en andere medische professionals
Accreditatie
24ptn PQK
Prijs
2250€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')
Inbegrepen
Syllabus, lunch en koffiepauzes.
Toegang tot online leerplatform met extra content, PowerTalks, gastpresentaties, etc.
Programma
- Dag 1 & 2 : Voeding - Sylvie De Kesel & Silke Stalpaert
- Dag 3 : Immuniteit - Sylvie De Kesel
- Dag 4: Beweging / Energie / Resilience- Silke Stalpaert
- Dag 5 & 6 : Stress, mentaal welzijn / Ademhaling / Slaap - Sylvie De Kesel & Silke Stalpaert
- Dag 7 : Motivationele gespreksvoering - Rutger Top