Planning
Inhoud
Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten wereldwijd en heeft een aanzienlijke impact op het dagelijks functioneren, welzijn en werkverzuim. Als eerstelijns zorgverlener is het cruciaal om de verschillende vormen van hoofdpijn te kunnen herkennen, differentiëren en doelgericht te behandelen.
In deze praktijkgerichte cursus focussen we op de meest voorkomende hoofdpijnvormen:
- Migraine
- Tension-type headache (spierspanningshoofdpijn)
- Hoofdpijn als gevolg van kaakklachten (TMD-gerelateerd)
- Cervicogene hoofdpijn
Je leert niet alleen hoe je deze vormen kunt onderscheiden op basis van klinische kenmerken en bestaande classificatiesystemen (ICHD-3), maar ook hoe je gericht een behandelstrategie uitstippelt binnen het ICF-kader. We staan stil bij de diagnostische criteria, beïnvloedende factoren en onderlinge verbanden tussen deze hoofdpijnvormen.
De docente reikt je bruikbare tools aan voor regio-specifieke screening, het maken van een afwegingskader voor doorverwijzing en het opstellen van een gerichte behandelstrategie. Tijdens de cursus gaan we praktisch aan de slag met hands-on technieken en klinisch redeneren, zodat je meteen aan de slag kunt in je eigen praktijk.
Na afloop van de opleiding beschik je over een concreet en toepasbaar kader om patiënten met hoofdpijnklachten efficiënter en met meer vertrouwen te begeleiden.
Leerdoelen
Na deze opleiding kun je:
- Een regio-specifieke screening uitvoeren bij patiënten met hoofdpijn en bepalen wanneer doorverwijzing aangewezen is.
- De meest voorkomende hoofdpijnvormen in de eerste lijn differentiëren volgens de ICHD-3-classificatiesystemen.
- Kenmerken en beïnvloedende factoren van de meest voorkomende hoofdpijnvormen in de eerste lijn in kaart kunnen brengen.
- Gericht kiezen en toepassen van behandelinterventies binnen het ICF-model, voor de meest voorkomende hoofdpijnvormen in de eerste lijn.
- De onderlinge relaties tussen de meest voorkomende hoofdpijnvormen in de eerste lijn analyseren en vertalen naar de praktijk.
- Je behandelkeuzes kritisch evalueren en prioriteiten stellen aan de hand van klinisch redeneren.
Docent
Doelgroep
Kinesitherapeuten, manueel therapeuten, osteopaten, artsen,…
Accreditatie
In aanvraag.
Prijs
350€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')
Inbegrepen
Syllabus, lunch en koffiepauzes.

