Symposium: Functioneel Neurologische Stoornissen onder de loep
Direct aanmeldenPlanning
Inhoud
Tijdens het symposium "Best Practice Physio" presenteren we een uniek programma dat zich richt op actuele en praktijkgerichte thema’s binnen de kinesitherapie. Dit symposiumonderdeel richt zich specifiek op (neurologische) kinesitherapeuten en is ontworpen om praktische inzichten en kennis aan te reiken over de rol van de kinesitherapeut bij de behandeling van FNS.
Deze sessies bieden een combinatie van wetenschappelijke onderbouwing en praktijkgerichte tips, gepresenteerd door vooraanstaande experts op het gebied van neurologie. Het programma ziet er als volgt uit:
13u - 14.30u | FNS 2025: een neurologische diagnose gebaseerd op inclusiviteit.
Vanuit historisch perspectief wordt de diagnose per inclusionem toegelicht. Het belang van goede uitleg door de neuroloog over de diagnose in relatie tot de behandeling komt eveneens aan bod. Deze lezing bevat ook veel beeldmateriaal om de vertaling naar de praktijk zo duidelijk en herkenbaar mogelijk te maken.
- docent: Prof. Dr. Elisabeth Foncke (neuroloog)
15u - 16.30u | Een wetenschappelijk kader als basis voor een interdisciplinaire aanpak van FNS.
We schetsen de situering van functioneel neurologische klachten binnen het bredere kader van het wetenschappelijk onderzoek rond persisterende lichamelijke klachten. Daarin staat het biopsychosociale model centraal en staan we stil bij voorbeschikkende, uitlokkende en instandhoudende factoren. Verdieping wordt gegeven aan de hand van een concreet voorbeeld van best-practice interdisciplinair samenwerken rond deze problematiek.
- docent: Prof. Dr. Katleen Bogaerts (klinisch en gezondheidspsycholoog)
17u - 19u | De sleutelrol van de kinesitherapeut bij Functionele Neurologische Stoornissen
Een boeiende lezing over Functionele Neurologische Stoornissen (FNS) en de cruciale rol van kinesitherapeuten in de behandeling. Waar (neurologische) therapeuten tot voor kort weinig betrokken waren bij de behandeling van FNS, zijn ze door nieuwe inzichten nu onmisbaar geworden, vooral voor bepaalde patiëntengroepen. Tijdens zijn bijdrage deelt Bart waardevolle inzichten en praktische handvatten voor de behandeling van FNS. De lezing wordt verrijkt met concrete voorbeelden en demonstraties, waardoor u direct toepasbare kennis krijgen.
- docent: Bart Van Buchem (kinesitherapeut)
Leerdoelen
- De cursist heeft inzicht in de geschiedenis en huidige benadering van FNS
- De cursist heeft kennis van de diagnostische inclusiecriteria betreffende FNS en kan positieve symptomen van FNS herkennen.
- De cursist begrijpt het belang van correcte communicatie omtrent de diagnose FNS
- De cursist is op de hoogte van recente wetenschappelijke inzichten rond FNS.
- De cursist heeft inzicht in de voorbeschikkende, in standhoudende en uitlokkende factoren.
- De cursist begrijpt het belang van interdisciplinaire samenwerking in de behandeling van FNS-patiënten.
- De cursist heeft kennis over de rol van de kinesitherapeut in de behandeling van FNS.
- De cursist beschikt over een aantal praktische handvaten en kan daar mee aan de slag in de praktijk.
Docent
Doelgroep
(Neurologische) kinesitherapeuten
Accreditatie
PQK Neurologische kinesitherapie - 10 ptn
PQK Regionale symposia, nationale symposia - 10 ptn
Prijs
310€ (exclusief btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')
Inbegrepen
Syllabus, diner,koffiepauzes en verjaardagsfeest 10 jaar SmartEducation.
Programma
- 13.00 – Prof. Dr. Elisabeth Foncke (neuroloog)
‘FNS 2025: een neurologische diagnose gebaseerd op inclusiviteit ’– 1u30 - 15.30 - Prof. Dr. Katleen Bogaerts (klinisch en gezondheidspsycholoog)
‘Een wetenschappelijk kader als basis voor een interdisciplinaire aanpak van FNS.’– 1u30 - 17.00 – Bart van Buchem (kinesitherapeut)
'De sleutelrol van de kinesitherapeut bij Functionele Neurologische Stoornissen ' – 2u