< Terug naar cursusaanbod

Evidence based use of pessaria: to lift or not to lift

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
18-02-2025
Locatie
Antwerpen - Van der Valk
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Pelvic Organ Prolapse of bekkenorgaanverzakkingen komen voor bij meer dan de helft van alle vrouwen die ooit een vaginale bevalling hebben gehad. Tijdens de voorgaande cursussen met Hedwig Neels binnen de leerlijn van The Pelvic Health Expert leerde je alles omtrent de presentatie en gradatie, de prevalentie, de risicofactoren, de symptomen, het onderzoek alsook de wetenschappelijke evidentie over de preventie en behandelingsmodaliteiten.

Tijdens deze Pessaria-cursus bouwen we verder op deze kennis. We starten met een korte refresher van de theorie gedoceerd tijdens de POP-cursus en gaan al snel over naar een praktische opleiding over pessaria fitting.

De opleiding is gebaseerd op de beste meest evidence based internationale guidelines die beschikbaar zijn en volgt de criteria uit het consensusdocument van de ‘UK Clinical Guideline for best practice in the use of vaginal pessaries for pelvic organ prolapse’. Zo verzekeren we dat je voldoende competentie wint in het verstrekken correcte informatie en tips in verband met pessariafitting, een niet-chirurgische behandeling voor de verzakking van de bekkenorganen waarin we een multidisciplinaire samenwerking promoten.  

Het praktische luik omvat gespecialiseerde skillstraining met diverse pessariamodellen en intiem onderzoek bij peers. Live bekkenbodemechografie zal gebruikt worden om de effecten van pessaria te demonstreren.

Leerdoelen

  • Kennis refreshen omtrent presentatie en gradatie, de prevalentie, de risicofactoren, de symptomen, het onderzoek alsook de wetenschappelijke evidentie over de preventie en behandelingsmodaliteiten. 
  • Uitvoeren van een correct POP onderzoek (inclusief juiste anamnese, klinisch onderzoek en functioneel onderzoek) 
  • Aanleren van pessaria fitting en onderzoek van de vrouw met pessarium in situ. 
  • Het correct informeren en educeren van patiënten bij pessariumgebruik.

Docent

Hedwig Neels

Hedwig Neels is een gespecialiseerde women’s health en bekkenbodemkinesitherapeut met een bijzondere specialisatie in bekkenbodemechografie. Ze behaalde in 2007 haar diploma lic. in kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven. Naast haar bijzondere bekwaamheid in de bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie (en manuele therapie) is ze doctor in de medische wetenschappen.  Hedwig Neels combineert postdoctoraal onderzoek met onderwijs aan de Universiteit Antwerpen en is klinisch ook actief in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, dienst Gynaecologie en verloskunde. In 2019 behaalde ze een internationaal certificaat in de functionele evaluatie van de bekkenbodem aan de hand van dynamische ultrasound (3D/4D), Sydney University, Australië.
Ze heeft een uitgebreid nationaal en internationaal (klinisch en academisch) netwerk en is zeer sterk geëngageerd om haar expertise en kennis te delen, om bekkenbodemproblemen bij vrouwen beter gekend te maken en zo de preventie, het selfmanagement en de behandeling ervan te verbeteren. Ze is founder van hét digitale informatieplatform voor vrouwen over de bekkenbodem www.thepelvicfloor.be en auteur van Het bekkenbodemboek, uitgegeven bij Lannoo. Recent heeft ze ook haar eigen praktijk opgestart.

Doelgroep

Gespecialiseerde bekkenbodemtherapeuten of kinesitherapeuten met ervaring binnen de bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie.

Accreditatie

In aanvraag.

Prijs

350€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!