Planning

Startdatum
31-01-2025
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten
Startdatum
13-12-2024
Locatie
Brugge - NH Brugge
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten
Wachtlijst

Inhoud

Hoewel het diafragma een belangrijke regio is in het musculoskeletaal systeem, is het ook één van de meest onderbelichte zones/topics binnen de manuele therapie. Een adequate analyse en behandeling van deze structuur kan binnen jouw praktijk een grote meerwaarde betekenen in het behandelen van patiënten met specifieke musculoskeletale problemen.

Vanuit de anatomie weten we dat het diafragma een zeer belangrijke rol speelt in verschillende mechanismen van het lichaam: respiratoire functie, lymfatische functie, urogenitale functie, enz. Maar ook in ons musculoskeletaal systeem kent het een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld de mobiliteit van de thoracale en thoracolumbale regio, de mobiliteit van de ribben, proprioceptie en posturale controle.

Door middel van specifieke casuïstiek bespreken we in deze cursus het belang van een goede kennis van de anatomie, de biomechanica en de functionaliteit van het diafragma. Een uitgebreide onderzoeks- en behandelingsstrategie van het diafragma komt aan bod, alsook van de omliggende structuren. Er wordt ruim de tijd genomen om hands-on een aantal nieuwe technieken te leren die je vervolgens kan toevoegen aan jouw arsenaal van manuele technieken. Op het einde van deze opleidingsdag zal elke cursist in staat zijn om de verschillende linken van het diafragma op het musculoskeletaal systeem te begrijpen, en daaropvolgend ook te kunnen behandelen..

Leerdoelen

  • Cursisten krijgen een opfrissing van de anatomie, biomechanica en functie van het diafragma.
  • Cursisten leren adequaat een klinisch onderzoek uit te voeren van het diafragma en zijn omliggende structuren.
  • Cursisten leren het diafragma en zijn omliggende structuren correct te behandelen.
  • Cursisten herkennen musculoskeletale problemen gelinkt aan het diafragma en de indicaties om het te gaan behandelen.
  • Cursisten leren hun klinisch redeneervermogen te optimaliseren en verwerven nieuwe inzichten in het behandelen van musculoskeletale klachten.

Docent

Wim Van den Broeck

Wim Van den Broeck behaalde in 2009 zijn masterdiploma kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven. Na deze opleiding volgde hij in 2011 het postgraduaat manuele therapie aan de UGent. De volgende jaren specialiseerde hij zich in verschillende disciplines van de manuele therapie waaronder Dry Needling. In 2020 rondde hij de opleiding tot osteopaat succesvol af aan de International Academy of Osteopathy (Antwerpen). Tijdens zijn carrière groeide zijn passie voor manuele therapie en de blijvende zoektocht naar correcte behandelingsstrategieën op maat van elke patiënt. Zijn motto luidt: “elke patiënt is uniek!”. Daarop aansluitend geldt dat hoe groter je kennis is, des te beter je als therapeut de juiste keuzes kan maken voor jouw patiënt.

Doelgroep

Kinesitherapeuten met interesse in manuele therapie, manueel therapeuten

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch 14

Manuele therapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 14

Cardiovasculaire kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 14

Respiratoire kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 14

Prijs

340€(excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes

Extra info

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!