Planning

Startdatum
22-09-2022
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Deze ééndaagse opleiding richt zich op kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in pelvische reëducatie, maar met een grote interesse in het begeleiden en behandelen van vrouwen tijdens de zwangerschap en in het postpartum.  De anatomie en de functies van de bekkenbodem komen aan bod, alsook het effect van de zwangerschap en de bevalling op de functie van de bekkenbodem en de mogelijke gevolgen.  Daarnaast wordt het effect van een zwangerschap op de buikwand verdiept.

Naast een theoretisch gedeelte ligt de nadruk op praktische vaardigheden, zoals een anamnese, educatie en tips en adviezen.  De cursist leert een visuele inspectie van het perineum en een uitwendige palpatie van de bekkenbodem.  Er wordt nadruk gelegd op het leren uitwendig evalueren van de contractie en relaxatie van de bekkenbodemspieren. 

Vervolgens wordt de diastasis van de rechte buikspieren onder de loep genomen, ook hier leert de cursist de diastasis palperen en beoordelen. 

Er wordt een oefenprogramma gegeven voor bekkenbodemspieroefeningen tijdens de zwangerschap en hoe je de bekkenbodemspieroefeningen kan opbouwen na de bevalling en hun rol in het herstel van de diastase. Dit vormt de basis om in een volgende fase de core en de rest van het lichaam op te bouwen.  Tot slot is het belangrijk dat de therapeut de basiskennis ontwikkelt om een zwangere en bevallen vrouw te begeleiden en eventueel door te verwijzen bij klinische symptomen. 

Leerdoelen

  • Anatomie en de functies van bekkenbodemspieren
  • Het effect van een zwangerschap en een bevalling op de bekkenbodem
  • Het correct afnemen van een peripartum anamnese
  • Het aanleren van een visuele inspectie en uitwendig palperen van correcte contractie en relaxatie van de bekkenbodem
  • Het palperen van een diastasis recti abdominis
  • Het opstellen van een progressief oefenprogramma voor de bekkenbodem en het herkennen van de verschillende bekkenbodemdysfuncties peripartum.
  • Tips en adviezen bij de meest voorkomende klachten perinataal.
  • Het herkennen van klachten waarvoor doorverwijzing naar een bekkenbodemtherapeut noodzakelijk is

Docent

Elke de Jong

Elke de Jong studeerde in 2010 af aan de KUL als Master in de kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen, optie sport en manuele therapie. Tijdens haar eerste werkjaren verdiepte zij zich eerst in oedeemtherapie, zij behaalde haar diploma aan de Vodderschool (2011) en later studeerde zij ook af aan de interuniversitaire opleiding oedeemtherapie van Oedema (2018). 

Het bekkenbodemverhaal van Elke de Jong begon in haar 1e masterjaar tijdens een stage bij emeritus prof. Marijke Van Kampen.  In 2012 startte zij dan ook met volle moed aan de interuniversitaire opleiding bekkenbodemre-educatie en perinatale kinesitherapie.  In 2013 behaalde zij enerzijds de titel van bekkenbodemtherapeute en anderzijds ook van manuele therapeute (KU Leuven).  

Na verschillende jaren ervaring als bekkenbodemtherapeute in verschillende zelfstandige praktijken, richtte Elke de Jong in 2016 haar eigen praktijk op in Winksele. In de praktijk is Elke vooral bezig met manuele therapie, bekkenbodemreëducatie en perinatale zorgen. Het bekken met al haar facetten is volgens Elke dan ook het meest fascinerend stukje lichaam. Samen met Zahra Van Veldhoven startten zij daarom met veel plezier de opleiding ‘BekkenbodemFit’.

Elke is tevens lid van de beroepsvereniging Bicap/Pelvired/Oedema/Mathera en stagebegeleidster voor de KULeuven. 

Doelgroep

Kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in de pelvische reëducatie met interesse in perinatale kinesitherapie.

Accreditatie

Pro-Q Kine 14 ptn

Prijs

280€ (ex btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!