Planning

Startdatum
11-02-2021
Locatie
Online @home
Tijd
09:00 - 12:30 UUR
Bijeenkomsten
2 bijeenkomsten
Startdatum
30-04-2021
Locatie
Antwerpen - Van der Valk
Tijd
09:00 - 17:00 UUR
Startdatum
28-05-2021
Locatie
Hasselt - Holiday Inn
Tijd
09:00 - 17:00 UUR
Startdatum
28-09-2021
Locatie
Mechelen - De Nekker
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Deze ééndaagse opleiding richt zich op kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in pelvische reëducatie, maar met een grote interesse in het begeleiden en behandelen van vrouwen in het postpartum. Het effect van een zwangerschap en een bevalling wordt besproken, alsook de mogelijke problemen die kunnen voorkomen postnataal.
De therapeut leert hoe de contractie en relaxatie van de bekkenbodem aangeleerd en uitwendig geëvalueerd kan worden.
Er wordt nadruk gelegd op de veranderingen in houding en lumbopelvische stabiliteit tijdens de zwangerschap en in de periode na de bevalling. Aan de hand van dit theoretisch kader wordt een leidraad geschetst voor het opbouwen een progressief oefenprogramma voor de bekkenbodem, de bekkengordel en het abdomen.
Zo ontwikkelt de therapeut de basiskennis om een pasbevallen vrouw te begeleiden en aan de hand van belangrijke klinische symptomen door te verwijzen indien nodig.

Leerdoelen

  • Anatomie van bekkenbodemspieren en het effect van een zwangerschap en een bevalling
  • Het effect van een zwangerschap en een bevalling op de bekkenbodem
  • Het aanleren en uitwendig palperen van correcte contractie en relaxatie van de bekkenbodem
  • Het palperen van een diastasis recti abdominis
  • Het effect van een zwangerschap en bevalling op houding en lumbopelvische stabiliteit
  • Bewustwording van houding en lumbopelvische stabiliteit
  • Het opstellen van een progressief oefenprogramma met aandacht voor de bekkenbodem, de bekkengordel en het abdomen
  • Tips en adviezen bij de meest voorkomende klachten na de zwangerschap en de bevalling
  • Het herkennen van klachten waarvoor doorverwijzing naar een bekkenbodemtherapeut noodzakelijk is

Docent

Elke de Jong

Elke de Jong studeerde in 2010 af aan de KUL als Master in de kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen, optie sport en manuele therapie. Tijdens haar eerste werkjaren verdiepte zij zich eerst in oedeemtherapie, zij behaalde haar diploma aan de Vodderschool (2011) en later studeerde zij ook af aan de interuniversitaire opleiding oedeemtherapie van Oedema (2018). 

Het bekkenbodemverhaal van Elke begon in haar 1e masterjaar tijdens een stage bij emeritus prof. Marijke Van Kampen.  In 2012 startte zij dan ook met volle moed aan de interuniversitaire opleiding bekkenbodemre-educatie en perinatale kinesitherapie.  In 2013 behaalde zij enerzijds de titel van bekkenbodemtherapeute en anderzijds ook van manuele therapeute (KU Leuven).  

Na verschillende jaren ervaring als bekkenbodemtherapeute in verschillende zelfstandige praktijken, richtte zij in 2016 haar eigen praktijk op in Winksele. In de praktijk is Elke vooral bezig met manuele therapie, bekkenbodemreëducatie en perinatale zorgen. Het bekken met al haar facetten is volgens Elke dan ook het meest fascinerend stukje lichaam. Samen met Zahra Van Veldhoven startten zij daarom met veel plezier de opleiding ‘BekkenbodemFit’.

Elke is tevens lid van de beroepsvereniging Bicap/Pelvired/Oedema/Mathera en stagebegeleidster voor de KULeuven. 

Zahra Van Veldhoven

Zahra Van Veldhoven behaalde in 2011 haar master in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan KU Leuven. Met grote interesse beëindigde ze in 2012-2013 de interuniversitaire cursus bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie.  Ze behaalde in 2018 een diploma osteopathie en probeert deze kennis te integreren in de bekkenbodemproblematiek.
Na een aantal jaren tewerkstelling in UZ Leuven als bekkenbodemtherapeute, richtte ze haar eigen praktijk op in Heverlee.  Een praktijk gespecialiseerd in bekkenbodemreëducatie, perinatale kinesitherapie en bekkenproblematiek.  Ze organiseert Move groepslessen voor zwangeren, mama’s en dames. Ze is oprichtster van LOKK Pelvis Leuven en organiseert op regelmatige basis peer reviews.  Ze is lid van beroepsvereniging BICAP en Pelvired.
Ze is docente en stagebegeleidster binnen de interuniversitaire cursus. Sinds 2020 is ze enthousiaste docente en projectmanager Pelvic Health bij Smarteducation. 

Doorheen de jaren blijft de rode draad “de bekkenbodem” en groeit haar expertise dankzij de vele bijscholingen in alles wat te maken heeft met de zwangerschap, het bekken en de bekkenbodem.

Doelgroep

Kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in de pelvische reëducatie met interesse in perinatale kinesitherapie.

Accreditatie

Pro-Q Kine 14 ptn

Prijs

270€ (ex btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation