< Terug naar cursusaanbod

Healthy, Fit & Informed Pregnant

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
20-11-2023
Locatie
Antwerpen - Van der Valk
Tijd
09:00 - 18:00
Bijeenkomsten
Startdatum
15-06-2023
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten
Wachtlijst

Inhoud

Tijdens deze 2-daagse cursus ontwikkel je kennis en vaardigheden hoe je vrouwen kan ondersteunen en begeleiden om fit, gezond en geïnformeerd zwanger te zijn. Een gezonde levensstijl is belangrijk, zeker tijdens de zwangerschap. Het zorgt voor minder complicaties en het heeft een positieve invloed op de gezondheid van de baby en op de bevalling zelf.

Er wordt dieper ingegaan op de aanpassingen van het vrouwelijk lichaam aan de zwangerschap. Het verloop van een zwangerschap, de prenatale opvolging en de bevalling komen uitgebreid aan bod.  Er worden technieken aangeleerd hoe je een zwangere vrouw kan voorbereiden op de arbeid en de bevalling. De verschillende fasen van de arbeid worden toegelicht.

Op dag 2 ontwikkel je inzicht in de verschillende trainingsmogelijkheden en de trainingsopbouw tijdens de zwangerschap.  Naast het theoretische gedeelte, komt een praktisch gedeelte aan bod met oefeningen geïnspireerd door kracht- en cardiotraining,  zwangerschapsyoga en -pilates. Deze praktijk wordt opgebouwd volgens de nieuwste bevindingen, uit de wetenschappelijke literatuur.

Naast beweging wordt aandacht gegeven aan onder andere voeding en ontspanning tijdens de zwangerschap.

Leerdoelen

Na deze 2-daagse opleiding prenatale kinesitherapie heeft de deelnemer inzicht in :

  • Het verloop van een zwangerschap
  • De fysiologische veranderingen van het vrouwelijke lichaam tijdens de zwangerschap en de prenatale opvolging.
  • De verschillende fasen van de arbeid en bevalling en de rol van hormonen
  • Oefeningen en informatie rond hoe je vrouwen kan voorbereiden op arbeid en bevalling
  • Trainingsmogelijkheden, oefeningen en informatie in de verschillende fases van de zwangerschap
  • Evidence-based levensstijl advies voor zwangere vrouwen
  • Zwangerschapskwaaltjes voorkomen en/of ondersteunen
  • Voordelen van gezonde levensstijl en beweging voor moeder en kind
  • Doorverwijzen en multidisciplinaire samenwerking

Docent

Tessy Boedt

Dr. Tessy Boedt is kinesitherapeute (KUL 2012) en voedingswetenschapper (KUL 2015) van opleiding gespecialiseerd in pre- en postnatale begeleiding en bezig met het afronden van haar doctoraat rond preconceptie zorg en levensstijl aan de KU Leuven. Onderzoek en mensen informeren rond gezondheid voor, tijdens en na de zwangerschap zijn voor haar echt haar passie. Tijdens haar eigen zwangerschap ontbrak voor haar ook een uitgebreid aanbod aan sport en leuke informatieve workshops rond perinatale gezondheid dus ging Tessy Boedt zelf verder opzoek naar meer verdieping en oefeningen binnen dit domein. Met deze info in de achterzak en baby Odette in de draagzak, begon het al snel te kriebelen om zelf sportlessen en workshops voor (aanstaande) mama’s te geven. Dat doet ze ondertussen met veel passie en plezier bij Mama Moves Mechelen/Health in Progress. Ondertussen is ze nu ook bevallen van haar 2e spruit Marcel, en helemaal klaar om jullie te overspoelen met tips, tricks en trainingen om fit en gezond de zwangerschap door te komen

Hanne Manshoven

Hanne Manshoven is vroedvrouw in hart en ziel sinds 2010 (UCLL, opleiding vroedkunde). Na de bachelor opleiding vroedkunde, combineerde ze werken op de verloskamer en materniteit in de Europaziekenhuizen Sint-Elisabeth & Sint-Michel met de opleiding tot leerkracht. Vervolgens ging ze snel aan de slag als docente vroedkunde aan de Erasmushogeschool in Brussel. Door zelf kinderen te krijgen, werd het belang van een vroedvrouw tijdens het volledige proces van zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en in de eerste onzekere stappen in het moederschap haar nog duidelijker. Dromen waren groot en vroedvrouwen rondom haar werkten motiverend om de stap richting zelfstandige vroedvrouw worden te zetten. Hanne Manshoven startte haar eigen praktijk en deze groeide tot het gezellige Moederhuis, waar ze samen met 2 collega vroedvrouwen koppels begeleidt in het hele proces rond zwangerschap, geboorte en ouderschap. 

Doelgroep

Deze opleiding richt zich enerzijds op kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in pelvische reëducatie, maar met een grote interesse in het begeleiden van behandelen van vrouwen tijdens de zwangerschap. Anderzijds geeft deze opleiding voor reeds gespecialiseerde kinesitherapeuten aanvullende kennis en inspiratie.

Accreditatie

Pro-Q Kine 24 ptn

Prijs

630€ (ex btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

© Copyright 2023 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!