< Terug naar cursusaanbod

Voeding als fundament van gezondheid: evidence based inzichten voor de klinische praktijk

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
15-09-2025
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Vergaderingen

Inhoud

Heb je er al eens bij stil gestaan welke rol voeding kan spelen bij specifieke ziektebeelden zoals obesitas, insulineresistentie, diabetes, hart- en vaatziekten, Alzheimer en kanker? Voeding wordt vaak ondergewaardeerd en onderschat bij het behandelen én voorkomen van chronische leefstijlaandoeningen. Deze opleiding zal je de handvaten aanreiken om voeding te gaan inzetten als essentiële pijler binnen de leefstijlgeneeskunde, en is gericht op kinesitherapeuten, artsen, en andere eerstelijns zorgverleners. 

Er is veel nood aan correct advies bij ziektebeelden die gerelateerd zijn aan zowel overvoeding (te veel calorieën, ultrabewerkte voeding) als ondervoeding (sarcopenie). Tijdens deze tweedaagse opleiding ontdek je hoe doelgerichte voedingsinterventies kunnen bijdragen aan risicoreductie en herstel

Zo verdiepen we ons in de bouwstenen van voeding, in de werking van macro- en micronutriënten en het spijsverteringsstelsel. Hoe worden koolhydraten, eiwitten en vetten verteerd en welke unieke rol spelen vitamines en mineralen voor onze gezondheid?

Naast het opdoen van theoretische kennis, gaan we aan de slag met casuïstiek en praktische tools. Zo leer je wetenschappelijke inzichten vertalen naar direct toepasbare adviezen voor de patiënten in jouw praktijk!

Leerdoelen

  • Inzicht in bouwstenen van voeding: Begrijpen wat macro- en micronutriënten zijn, hoe ze worden opgenomen in het lichaam en welke impact ze hebben op gezondheid en ziekte.
  • Spijsverteringsstelsel inzichtelijk maken: Leren hoe je op een begrijpelijke manier de werking van het spijsverteringsstelsel kunt uitleggen aan patiënten, zodat zij hun eigen voedingspatroon beter begrijpen.
  • Voeding en chronische aandoeningen: Kennis opdoen over de relatie tussen voeding en aandoeningen zoals obesitas, insulineresistentie/diabetes, hart- en vaatziekten, alzheimer en kanker. Begrijpen hoe over- en ondervoeding hierin een rol spelen.
  • Praktisch integreren in de anamnese en behandeling: Leren hoe je een gerichte voedingsanamnese afneemt en voeding als vast onderdeel in het behandelplan integreert.
  • Ontwikkelen van toepasbare behandelplannen: Vaardigheden opbouwen om voedingspatronen te optimaliseren en wetenschappelijke kennis te vertalen naar praktische adviezen en herstelstrategieën voor jouw patiënten.

Docent

Silke Stalpaert

Dr. Silke Stalpaert is huisarts en sportarts met een specifieke interesse en expertise in leefstijlgeneeskunde. Ze specialiseerde zich in de multidisciplinaire aanpak van obesitas bij kinderen en adolescenten en is werkzaam in het Zeepreventorium in De Haan. Verder is ze werkzaam als medisch coördinator bij de VZW Kinderwens, een Vlaams expertisenetwerk dat zich richt op het correct informeren en bijstaan van (toekomstige) ouders en hun omgeving tijdens de kinderwensperiode en de eerste 1000 dagen. Zo werkt ze mee aan het op de voorgrond plaatsen van een gezonde leefstijl en mentaal welzijn van bij de start. Bijkomend heeft ze een sterke wetenschappelijke interesse en maakt ze deel uit van de redactie van HuisartsNu (wetenschappelijk tijdschrift van Domus Medica). Ze is columniste bij de Artsenkrant en auteur van de gedichtenbundel “Gij Schoon Mens”, waarmee ze in 2020 het mentaal welzijn van gezondheidswerkers onder de aandacht bracht.

Sylvie De Kesel

Sylvie De Kesel is orthomoleculair therapeut en intermittent living coach met een stevige achtergrond als kinesitherapeute. Ze slaat een brug tussen haar knowhow vanuit de kinesitherapie enerzijds en haar expertise in de ondersteuning van fysiologische processen vanuit de leefstijlgeneeskunde anderzijds. 
Sylvie werkte eerder als docente aan de UGent. en heeft haar eigen praktijk, Praktijk in Beweging, waar ze zich richt op het verhogen van energie en het behandelen van aanslepende klachten, zoals chronische ontstekingen, migraine en hoofdpijnklachten. Ze werkt contextueel, door samen met haar patiënten een haalbaar plan op te stellen dat hen ondersteunt in het aanbrengen van veranderingen op leefstijlniveau. Haar focus ligt op het vinden van de onderliggende oorzaak van een klacht, om van daaruit een duurzame verbetering te bereiken.

Naast de 1-op-1 consultaties deelt Sylvie haar kennis en ervaring ook breder via lezingen en workshops, waarbij ze mensen aanzet tot betere keuzes.  Haar missie is om anderen te inspireren en te begeleiden naar een energieker en gezonder leven door middel van leefstijlinterventies.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, artsen en andere medische professionals

Accreditatie

In aanvraag.

Prijs

700€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.