< Terug naar cursusaanbod

Coretraining for kids: van stabiliteit naar functionaliteit

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
13-10-2025
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Veel kinderen  met ontwikkelingsstoornissen of met een neurologische problematiek kampen met beperkte rompstabiliteit. Aangezien een goede rompstabiliteit een voorwaarde is om tot een goed evenwicht en coördinatie te  komen, is het belangrijk dat je als kiné deze problematiek kan doorgronden en kan verbeteren.

Tijdens deze praktijkopleiding krijg je meer inzicht in de trainingsopbouw bij coöperatieve kinderen, van 5 tem 12 jaar,  met een beperkte rompstabiliteit. We leren hoe je, vertrekkend vanuit een assessment, een oefenprogramma op maat van het kind kan opbouwen. Zowel hands-on als hands-off technieken komen aan bod, waardoor je een breed gamma aan behandelmethoden krijgt om aan de slag te gaan. We benaderen deze opleidingsdag praktisch vanuit verschillende casussen, zodat je ruim zicht krijgt op de problematiek en op de mogelijke behandelingen.

Leerdoelen

Na deze opleidingsdag:

  • Kan je een assessment van de rompstabiliteit bij kinderen uitvoeren.
  • Krijg je inzicht in de houdings- en bewegingsvoorwaarden om met coretraining te starten
  • Kan je een coretraining opbouwen, startend vanuit stabiliteit naar functionaliteit.
  • Weet je welke behandelingsmethoden je kan inzetten om coretraining attractief te maken voor het kind.

Docent

Tineke Mariën

Tineke Mariën studeerde af in 2010 als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, specialisatie pediatrie. Als therapeute hanteert Tineke steeds een brede kijk op therapie om zo tot de meest kindgerichte behandeling te komen. Zo haalt ze voor haar behandelingen niet enkel inspiratie uit de klassieke oefentherapie, maar combineert ze deze met behandelingsmethoden als Sherborne, wobbelturnen, yoga, coretraining, medische pilates, taping,... 
Voor elk van deze behandelmethoden volgde ze de diverse kortdurende en jaaropleidingen.

De voorbije jaren deed ze klinische ervaring op binnen verschillende settingen waarbij ze werkte met baby’s tot jongvolwassenen, o.a. in het Revalidatiecentrum Pulderbos (pulmonaire en neuromotorische revalidatie), MFC Ritmica (psychomotorische en neuromotorische therapie, type 2,4 en 9) en UKJA ( diagnostiek en behandeling van emotionele en/of gedrags- en ontwikkelingsproblemen zoals ADHD, autisme, trauma, hechting, … ). Ze deed onderzoek aan de Universiteit van Gent en doceerde hier binnen de opleiding kinesitherapie en het postgraduaat Bobath.

Tineke richtte haar praktijk W-ander op waarbij ze baby’s tot (jong)volwassenen behandelt met emotionele en/of gedrags- en ontwikkelingsproblemen. De praktijk biedt eveneens workshops en groepslessen aan voor (ouder-)kind en volwassenen.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, pediatrisch kinesitherapeuten, ergotherapeuten,…

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

PQK - Pediatrische kinesitherapie - 14

Prijs

340€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!