11 augustus 2024
Tom Mertens visual 6 dingen die we kunnen leren van olympiërs

Tom Mertens over de 6 dingen die wij kunnen leren van onze Olympiërs

Tom Mertens geeft tips voor topprestaties obv de olympische atleten

Na een sportieve zomer, met evenementen zoals het EK voetbal en de Tour de France, maar zeker ook de Olympische Spelen waar we de afgelopen weken met verwondering naar keken, zijn veel mensen geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan en te bewegen.

Tom Mertens, een ervaren sportskinesitherapeut en docent aan onze ‘Expert in Sports Rehab‘ opleiding, deelt wat wij kunnen leren van deze topsporters. 

“Be inspired by Olympians and discover that you don’t have to be an Olympian to achieve greatness.”

Met deze mooie quote start Tom zijn blog Gezond Sporten  waar hij zes essentiële tips deelt die ook jouw sport naar een hoger niveau kunnen tillen. Zo worden er verschillende factoren belicht:

  1.  Werk systematisch en doelgericht: Of het nu gaat over het trainen voor een olympische medaille of het bereiken van je eigen persoonlijke record, een goede focus zorgt ervoor dat je scherp staat;
  2. Goed begonnen is half gewonnen. Opwarmen is key: Dit is het moment om blessurepreventie-oefeningen te ingreren;
  3. Voorzie je lichaam van de beste brandstof: Een correct voedingspatroon zorgt voor een goed herstelvermogen, veel energie en dus ook betere prestaties. Dat betekent  voldoende koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten op je menu! Zorg er daarnaast ook voor dat je steeds voldoende gehydrateerd blijft;
  4. Niet voor niets een cliché: luister naar je lichaam! Overbelasting of blessures is het laatste dat je kan gebruiken om je sportief hoogtepunt te bereiken. Plan voldoende rustpauzes in met extra aandacht voor een gezond slaappatroon;
  5. Discipline, dedication & friendship: Olympiërs trainen jarenlang voor die ene prestatie op de spelen. Als recreant doe je dat natuurlijk niet op dezelfde manier, maar consistent met regelmaat blijven trainen heeft zeker effect op lange termijn;
  6. Mental health: Neem je mentale gezondheid serieus. Haal plezier uit je sport. Dit moet een bron van vreugde en ontspanning zijn!

Voor de volledige 6 uitgelichte criteria, bezoek Gezond Sporten.

Meet Tom Mertens!

Tom Mertens - docent in de kijker

 

Bij SmartEducation doceert Tom Mertens de opleiding ‘Hip Injuries – Hips don’t lie’ binnen het zesdaagse opleidingstraject ‘Experts in Sports Rehab‘. 

Daarnaast is Tom druk bezig met zijn eigen praktijk Kineworks, en met het coachen van top teams. Hij bekleedt de rol van kinesitherapeut bij verschillende teams, waaronder het nationale shortrackteam de Belgian IcebØrs, het nationale voetbalteam van Gambia, en als kers op de taart het Belgisch Olympisch Comité (BOIC).

9 augustus 2024
Rebecca op de olympische spelen met team India

Bijzonder verhaal: als jonge Belgische kinesitherapeut deel uitmaken van de Olympische selectie van India.

Vandaag spreken we met Rebecca, een gepassioneerde kinesitherapeut die een bijzondere reis heeft gemaakt van op de tennisbaan naar het begeleiden van topsporters. Na haar studie kinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel en haar ervaring bij de European Open, heeft Rebecca haar plek gevonden in de wereld van professionele tennisbegeleiding. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en hoe ze haar kennis blijft uitbreiden, mede dankzij de opleidingen en e-learnings van SmartEducation.

Rebecca bij de olympische ringen

Rebecca, hoe ben je in de Indische selectie terechtgekomen?

Ik speel al tennis sinds mijn achtste. Ik deed mee aan nationale toernooien en heb een jaar geprobeerd om aan internationale toernooien mee te doen, maar ik realiseerde me snel dat dat niet mijn pad was. Daarom besloot ik kinesitherapie te studeren aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ik in 2022 mijn master heb behaald.

In oktober 2022 werkte ik op de European Open in Antwerpen. Ik maakte daar deel uit van het medische team. Rohan Bopanna nam deel aan dat toernooi en bereikte de finale. We zagen elkaar elke dag na zijn wedstrijden en raakten aan de praat. Hij was op zoek naar een kinesitherapeut en ik was op zoek naar een job. Met mijn achtergrond in tennis klikte het goed tussen ons. We besloten een proefperiode van drie weken te plannen, die heel goed verliep. Daarna kon ik voltijds aan de slag. Op dit moment werk ik al bijna twee jaar samen met hem.

Rohan Bopanna is een vreemde eend in het ATP-circuit, want hij is inmiddels 44 jaar en draait al 20 jaar mee op het hoogste tennisniveau.

Bij Rohan is de belangrijkste focus om hem fysiek gezond te houden. Hij is niet meer de jongste speler op de tour, meer zelfs, hij is de oudste speler! Er zijn kleine blessures die af en toe opflakkeren. De belangrijkste focus is dus het onderhouden van zijn gezondheid, zijn fysieke capaciteiten en hem zo lang mogelijk op de baan te houden. We werken aan die kleine zwakke punten die versterkt moeten worden. Dat is onze belangrijkste focus. Zolang we goed werk leveren, ben ik heel tevreden.

Je begeleidt Rohan al ongeveer twee jaar. Hoe ben je uiteindelijk in de Olympische selectie terechtgekomen?

Rohan heeft me in januari 2023 gevraagd of ik het zag zitten om mee te gaan naar de Olympische Spelen in Parijs. Uiteraard zei ik volmondig ja. Maar hij waarschuwde me onmiddellijk dat dat geen zekerheid was. Er mag maar een beperkt aantal mensen mee en de federatie beslist wie dat zijn. We hadden al het papierwerk in orde gebracht en de aanvraag was ingediend. Het hielp uiteraard wel dat hij begin van het jaar de Australian Open heeft gewonnen en met de kers op de taart nummer 1 van de wereld werd. Hierdoor zouden ze zijn aanvraag voor de entourage goedkeuren, maar dat was absoluut geen zekerheid. Het was lang wachten voordat het akkoord kwam. Pas begin juni kwam het officiële antwoord dat hij zijn entourage mee mocht nemen naar de Spelen.

Je hebt wellicht al veel collega-kinesitherapeuten ontmoet in het circuit. Leer je veel van hen en wordt er vaak vakinhoudelijke informatie onderling gedeeld?

Ik breng inderdaad veel tijd door met andere kinesitherapeuten als we op competitie zijn. Het is interessant om te ontdekken hoe verschillende kinesitherapeuten de sportmedische begeleiding benaderen. Je leert ook veel door te observeren wat zij doen met de spelers. Het is een geweldige omgeving om te leren. Ik denk dat de meeste kinesitherapeuten ook heel open zijn om te connecteren en te praten over hun ervaringen op de tour. Op de tennistour zijn er ook kinesitherapeuten die voor de ATP werken. Dat zijn bijvoorbeeld de kinesitherapeuten die je het tennisveld ziet oplopen tijdens de wedstrijden voor de medische time-outs. Spelers kunnen gebruik maken van de ATP kinesitherapeuten tijdens de toernooien, voor en na trainingen of wedstrijden. Bijvoorbeeld spelers die bepaalde weken geen kinesitherapeut meehebben of het niet kunnen betalen om met een kinesitherapeut te reizen.

Ik ben ook altijd heel eerlijk geweest met Rohan: ik weet niet alles en ik leer ook nog elke dag bij. Het gebeurt wel eens tijdens een toernooi dat ik advies vraag aan de kinesitherapeuten van de ATP, want zij hebben bijvoorbeeld al 20-25 jaar ervaring met deze soort situaties. Wees niet bang om advies of hulp te vragen bij collega’s, dat is een belangrijke boodschap.

Hoe heb jij je voorbereid op de begeleiding en behandeling van professionele tennisspelers? Zijn er specifieke opleidingen die je gevolgd hebt ter voorbereiding van dit avontuur?

Het is een proces van vallen en opstaan. De eerste weken had ik veel stress, want ik had dit nog niet gedaan op zo’n hoog niveau. Het is een beetje zoeken wat wel of niet werkt voor je speler. Het is ook niet standaard revalidatie; het is veel preventief werken en onder druk werken als er blessures optreden tijdens de competitie. Elke speler is anders en elke speler heeft andere noden. Het is belangrijk om goed te communiceren.

Na de European Open heb ik ook de kans gekregen om met Team Belgium mee te gaan als assistent-kinesitherapeut naar het WK padel 2022, waar ik samen met een collega-kinesitherapeut verantwoordelijk was voor 16 spelers, 8 mannen en 8 vrouwen. Dit was voor mij een beginnende stap in het begeleiden van sporters op het hoogste niveau. Ik heb hier opnieuw veel bijgeleerd en het was een ongelofelijke ervaring waar ze ook topprestaties hebben neergezet. Dit was voor mij een goede voorbereiding voor de eerste stappen op het professionele tenniscircuit. Ik heb ook de basismodule Dry Needling gevolgd na mijn eerste maand op het circuit en ga nog de vervolgmodules proberen in te plannen.

Ik reis altijd mee op competitie, minstens 30 weken per jaar. Dat wil zeggen dat ik niet zoveel thuis ben, wat het voor mij moeilijk maakt om opleidingen te volgen, vooral hands-on praktijkopleidingen. Ik heb al wat opleidingen gevolgd, maar vooral vanop afstand. SmartEducation biedt hier goede oplossingen voor aan, namelijk e-learnings, Powertalks On Demand, en online opleidingen. Hier heb ik er een aantal van gevolgd en er staat nog een e-learning op mijn to-do-lijst. Ik probeer de opleidingen uit te kiezen die me in staat stellen om mijn speler zo goed mogelijk verder te begeleiden.

Wat brengt de toekomst voor jou? Blijf je actief binnen de begeleiding van Indiase tennisspelers, of staan er nog andere avonturen op je te wachten?

Momenteel blijf ik Rohan voltijds begeleiden, wat ik met veel plezier doe. Ik heb vorig jaar ook met Rajeev Ram gewerkt en er zijn af en toe wel gesprekken met andere spelers. Dus het kan zijn dat ik met andere spelers ga samenwerken, maar mijn hoofdprioriteit is momenteel Rohan. Hij geloofde in mij en heeft me de kans gegeven om dit traject te doorlopen. Ik ben hem hier heel dankbaar voor.

Het is ook niet te onderschatten om voltijds te reizen. Het is niet voor iedereen weggelegd. Maar zolang ik het kan doen en mezelf kan blijven ontwikkelen, zie ik mezelf dit nog een tijdje verder doen.

Natuurlijk heb ik ook nog mijn contacten met Team Belgium Padel. Ik heb helaas het EK niet kunnen doen dit jaar omdat dit overlapte met de Olympische Spelen. Maar ik vind het belangrijk om deze connecties te onderhouden om in de toekomst nog te kunnen samenwerken met Team Belgium.

Ik sta steeds open voor andere avonturen en samenwerkingen.

Dank je voor dit interview, en nog veel succes!

7 augustus 2024
Loes Meulemans cover olympische spelen

Docente Loes Meulemans ondersteunt atleten voor de OS

Loes Meulemans, een van onze docenten en een gedreven sportkinesitherapeute, hielp de afgelopen weken vele sporters naar uitzonderlijke sportprestaties. Vanuit haar eigen praktijk “Grinta – Sports Performance” in Leuven zag ze maar liefst 28 Olympische atleten over de vloer passeren. Wat zit er achter dit bijzondere succes? Wij mochten haar interviewen.

Loes Meulemans helpt atleten

Hoe ben je in de sportkine terechtgekomen, en wat inspireerde je om met olympische atleten te werken?

Ik heb mijn laatste stage tijdens mijn opleiding tot sportkinesitherapeut op het Sport Medisch Advies Centrum gedaan, waar ik nadien ook ben gestart met werken. Dat was fantastisch en mijn springplank naar meer. Ik kreeg kansen bij Asterix Avo Volleybal, RAT Running Team en startte als hoofdkinesist bij OHL Women. Ik besliste toen voor mezelf dat ik als kinesist echt wil focussen op (top)sport, ik voelde dat ik mijn passie had gevonden daar. Naast de start bij het SMAC, begon ik mijn eigen praktijk GRINTA uit te bouwen. Een eigen project, wat ik volledig vrij kon invullen en in combinatie met het werk op SMAC en OHL op mijn eigen tempo kon laten groeien. Dit ging sneller dan verwacht, waardoor ik na 2 jaar heb beslist om mij als volledig zelfstandig sportkinesist te focussen op mijn eigen sportpraktijk GRINTA. Hoe deze atleten bij mij terecht zijn gekomen? De topsport is an sich een kleine wereld. Als één atleet tevreden is, zegt die dat de dag nadien op de piste tegen twee andere atleten en zo gaat de bal snel aan het rollen. Wat mij zo inspireert aan het werken op topsportniveau is de gedrevenheid en gebetenheid, de GRINTA die deze atleten hebben om het maximale na te streven. Als kinesist beleef je deze emoties heel intens mee van aan de zijlijn, het is echt iets heel unieks. Nu ik erin zit, kan ik niet meer zonder.

Grinta is een atypische praktijk. Kan je ons vertellen met welke projecten je op dit moment vooral bezig bent?

GRINTA is atypisch in die zin dat ik als kinesist heel hard geloof in de manuele therapie. Sinds ik een éénjarige opleiding binnen de osteopathie heb afgelegd, besef ik nog meer hoe alles in het lichaam met elkaar verbonden is en wat manuele therapie kan betekenen in het kader van herstel, maar zeker ook blessure-preventie. Een atleet zit vaak zes van de zeven dagen in de gym. Er is niet altijd nood aan extra trainen. Soms moet je een atleet gewoon eens van dichterbij bekijken en de oorzaken aan de hand van klinisch onderzoek en testen eruit halen. Onderschat ook niet wat een atleet zich dag na dag moet opbrengen; een moment op de tafel kan mentaal en fysiek heel veel rust brengen in het hoofd en in het lichaam. Een luisterend oor kan wonderen doen, voor een recreant atleet maar zeker ook voor een topsporter. Of het mentale nu de oorzaak is of het gevolg, het speelt altijd een rol. Op een casual manier heel veel onderwerpen laagdrempelig te kunnen maken, is denk ik een van mijn sterktes en waarom atleten zich snel goed voelen bij mij en durven alternatieve behandelplannen te bespreken. Communicatie is key!

Ik ben net terug van hoogtestage in St. Moritz met de langeafstandslopers. Pre-olympisch gaan zij op hoogte om hun rode bloedcellen te boosten, zodat ze in Parijs een maximale output kunnen nastreven. Op stage kan je de atleten als kinesist heel kort opvolgen, wat in deze periode voor de Olympische Spelen in Parijs cruciaal is. Er waren atleten die ik dagelijks op de tafel had. Ik moet je niet uitleggen wat het doet met een atleet als die drie weken voor de Spelen met een blessure te kampen krijgt. Dit zijn de momenten waarvoor ik het doe als kinesist; er kan geen dag gemist worden en de ogen van de coaches zijn meer dan ooit op jou gericht. Van deze momenten waar je kritisch naar jezelf kijkt, word je sterker als kinesist.

Hoe pas je je behandelmethoden aan om te voldoen aan de specifieke behoeften van verschillende atleten, gezien de variëteit aan sporten die ze beoefenen?

Elke sport heeft zijn kenmerkende overbelastingsblessures. Dit is vooral belangrijk om te weten richting blessure-preventie, om op deze structuren meer in te zetten. Mijn tools aan technieken zijn zeer uitgebreid geworden na mijn opleiding manuele osteopathie. Bij deze technieken is het vooral kijken wat werkt bij de atleet. De ene kan er soms baat bij hebben, terwijl het bij de andere minder impact heeft. Het is belangrijk om steeds te test-retesten tijdens de behandeling, zowel voor jou als therapeut als voor de atleet zelf. Elke behandeling ziet er bij mij anders uit. Naargelang de vraag, de nood, de discipline en het type atleet, pas ik mij aan.

Heb je een favoriete succesverhaal van een atleet die je hebt geholpen in hun voorbereiding op de Olympische Spelen? Wat maakte deze ervaring zo bijzonder?

De blessure van Hanne Claes was toch wel even spannend. Op het einde van haar vorig seizoen – haar beste seizoen ooit – kreeg ze een stressfractuur t.h.v. distale mediale tibia. Gelukkig had ze de olympische limiet al gelopen, waardoor haar kwalificatie al een zekerheid was. Hierdoor konden we dus kwalitatief langdurig en met iets minder zorgen en risico’s opbouwen, maar het is belangrijk om je ritme te behouden in trainingen en de basis moet op dat moment gelegd worden om aan het einde van het seizoen klaar te zijn voor de Olympische Spelen. Dat ging toen niet, we hebben echt een aantal weken trainingsstop moeten doen en load management in oefentherapie. Ik zag haar toen dagelijks, of op de tafel en/of in de indoor atletiekhal – vaak dubbele sessies – waar we de impact op haar tibia rustig opbouwden.

Hanne heeft ongelooflijk veel professionele ervaring en is een atleet die haar lichaam heel goed kent. Ik werk nu 2,5 jaar met haar. Ze geeft me ongelooflijk veel vertrouwen in wat ik doe, we zitten echt op hetzelfde level en dat is heel belangrijk in de relatie atleet-kinesist. Zij maakt van mij een betere kinesist.

Na haar stressfractuur speelden nog enkele andere kleine blessures op, maar we zijn op het juiste moment klaargeraakt. Ze is heel sterk teruggekomen en liep enkele weken voor de Spelen opnieuw haar Olympische limiet en een persoonlijk record. Dat was eigenlijk pas het moment wanneer ik tevreden was. Voor minder gingen we niet. Het is een beloning voor al het harde werk, wij als medisch team, de technische staff maar natuurlijk ook Hanne zelf – uiteindelijk is het Hanne die het moet doen, die er elke dag de energie voor moet opbrengen om uit deze blessure te geraken terwijl je je continu spiegelt aan je teamgenoten die op schema zitten en wél die basis kunnen leggen op het geplande moment. De druk en de twijfels die een atleet op dat moment ondergaat worden niet gezien door de buitenwereld. Ik heb er enorme bewondering voor. Hanne is een atleet in lichaam en geest. Ze is ijzersterk nu, sterker dan ooit.

Wat zijn jouw doelen en ambities voor de toekomst, zowel voor jezelf als voor je praktijk Grinta? Zijn er specifieke projecten op til?

Ik heb de kans gekregen om te mogen starten als kinesist en coördinator medical & performance bij Feyenoord vrouwen 1. Geen makkelijke beslissing aangezien ik mijn praktijk tijdelijk on hold zal zetten, maar ik heb het gevoel dat ik dit moet doen. Ik wil nog veel bijleren en in Feyenoord ga ik dit kunnen waarmaken. Het is een club met veel ambitie en mooie faciliteiten. We spelen binnenkort een vriendschappelijke wedstrijd tegen Chelsea, op Engels grondgebied – dat zijn geweldige ervaringen. In de voetbalwereld zit ongelooflijk veel expertise. Van clinical reasoning op de tafel tot high performance op het veld, voetbal heeft alles. Als kinesist is het heel high demanding en intens, het is een bikkelharde wereld maar je leert er ongelooflijk veel bij. Ik heb het gevoel dat ik deze stap nog nodig heb, vooraleer ik verdere plannen maak met de praktijk nadat ik mijn verwachtingen bij Feyenoord heb ingevuld. Even uitzoomen en terugkomen met meer helderheid en richting, ik denk dat het zowel mij als de praktijk ten goede zal komen.

Bij SmartEducation hebben we het geluk om te leren van topprofessionals die hun expertise nu ook inzetten voor wereldklasse atleten. Het is dan ook een unieke kans om hen aan het werk te zien op onze cursussen.  

5 augustus 2024
Docenten van SmartEducation die aanwezig zijn op de Olympische Spelen van Parijs

SmartEducation cursussen met Olympische expertise

Bij SmartEducation streven we ernaar om de beste bijscholingen aan te bieden voor kinesitherapeuten en professionals in de gezondheidszorg. We zijn dan ook bijzonder trots om te melden dat drie van onze docenten momenteel deel uitmaken van de Belgische delegatie tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs!

Docenten van SmartEducation die aanwezig zijn op de Olympische Spelen van Parijs

Dr. Roel Parys: expert in sportgeneeskunde

Dr. Roel Parys is een autoriteit in de fysische geneeskunde en sportgeneeskunde. Hij heeft internationale ervaring opgedaan in het Olympic Park Sports Medicine Center in Melbourne, Australië. Dr. Parys was ook teamarts voor het internationale BMC-Etixx Pro Triathlon Team. Momenteel is hij actief binnen het BOIC en de Belgische atletiekfederatie en ziet hij dagdagelijks topsporters in zijn praktijk. Hij heeft al deelgenomen aan de Olympische Spelen van 2016 en 2020 en brengt deze zomer zijn expertise naar Parijs. Zijn diepgaande kennis van de conservatieve behandeling van bewegingsstelselproblemen deelt hij samen met Kathelijn Polspoel in onze opleiding Muscle and Tendon Injuries: Clinical Pearls“.

Kathelijn Polspoel: specialist in sportkinesitherapie

Kathelijn Polspoel, licentiaat in de lichamelijke opvoeding en master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, werkt al sinds 2008 bij het SportMedisch AdviesCentrum van UZ Leuven. Haar bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek en gastlezingen aan de KU Leuven tonen haar inzet voor de ontwikkeling van het vakgebied. Tijdens de Olympische Spelen van 2016 en 2021 begeleidde zij Belgische atleten als kinesitherapeute. Kathelijn is momenteel bezig met een studie over de ‘Return to Sport’-fase bij hamstringblessures en deelt haar expertise tijdens het opleidingstraject ‘Experts in Sports Rehab’. Daarnaast doceert ze samen met Roel Parys de opleiding Muscle and Tendon Injuries: Clinical Pearls“.

Thalia Kindt: autoriteit in revalidatiewetenschappen

Thalia Kindt, met haar dubbele master in lichamelijke opvoeding en revalidatiewetenschappen van de KU Leuven, is een ervaren en gepassioneerde kinesitherapeute. Na haar werk bij GRIT Belgian Sports Clinic richtte zij zich op het Sportmedisch Adviescentrum van de KU Leuven. Haar rol in de Vlaamse AtletiekLiga en haar begeleiding van Team Belgium-atleten tonen haar toewijding aan sport en beweging. Thalia doceert de opleiding “Lower Limb Overuse Injuries: Van Shin Splints tot Stressfractuur” waarin ze haar kennis en passie voor uithoudingssporten deelt.

Bij SmartEducation hebben we het geluk om te leren van deze topprofessionals die hun expertise nu ook op het hoogste sportieve podium in Parijs demonstreren. Het is dan ook een unieke kans om hen aan het werk te zien op onze cursussen.