< Terug naar cursusaanbod

Voorkeurshouding, plagiocephalie en torticollis bij baby’s

Direct aanmelden

Planning

Inhoud

Tijdens deze opleiding willen we jou in staat stellen om vol vertrouwen baby’s met een voorkeurshouding, plagiocephalie of torticollis te behandelen, alsook hun ouders hierbij te betrekken.

Na het opfrissen van de keypoints van een normale motorische ontwikkeling, lichten we zowel een voorkeurshouding, plagiocephalie als torticollis theoretisch toe op basis van recente wetenschappelijke literatuur en bespreken we tevens de verschillende soorten voorkeurshouding en torticollis. Je leert als pediatrisch kinesitherapeut een uitgebreide anamnese en specifiek klinisch onderzoek af te nemen. Aan de hand van een evidence-based flowchart, gaan we dieper in op preventie alsook op het opstellen en uitvoeren van een behandelplan met specifieke stretch- en oefentechnieken. Je leert ouders te adviseren over positionering en handling om de motorische ontwikkeling van hun baby gericht te stimuleren en/of bij te sturen.

Leerdoelen

Na het afronden van deze 1-daagse opleiding zullen deelnemers in staat zijn om:

  • de belangrijkste mijlpalen van de motorische ontwikkeling van jonge baby’s op te volgen
  • een diepgaande anamnese af te nemen
  • een volledig specifiek klinisch onderzoek uit te voeren
  • differentiaal diagnostiek uit te voeren rond een voorkeurshouding, plagiocephalie en torticollis
  • een evidence-based behandelplan op te stellen
  • specifieke behandeltechnieken en -oefeningen toe te passen
  • ouders te instrueren over positionering en handling, aangepast aan de noden van hun baby.

Docent

Gudrun Goffin

Gudrun Goffin is afgestudeerd in 2003 als kinesitherapeut met een specialisatie pediatrie. Ze heeft altijd als zelfstandig kinesitherapeut gewerkt, met een kleine zijsprong in het onderwijs type 4. Sedert 2008 werkt ze in haar eigen praktijk www.kinekids.be in Hoeselt waar ze uitsluitend met kinderen werkt. Ze heeft altijd extra interesse gehad in de ontwikkeling van de motoriek van baby's waardoor ze zich op dat vlak intens heeft bijgeschoold en in dat deel van het werkveld zeer veel ervaring heeft.

Samen met Eline zet ze zich in voor de pediatrische tak van de kinesitherapie via de beroepsorganisatie Kinepedia. Daar werken zij en Eline vooral aan het project ‘De magie van buiklig’ waar ze bewustwording creëren rond de voordelen van houdingsvariatie bij de motorische ontwikkeling van baby’s. Ze geeft regelmatig bijscholingen over dit thema aan verschillende zorgverleners.

Eline Van Den Abeele

Eline Van Den Abeele studeerde af n 2010 aan de UGent als pediatrische kinesitherapeut waarna ze meteen tewerkgesteld was in de type 4 school het Dominiek Savio Instituut te Gits. Naast haar loondienst werkte ze nog in een privé praktijk waar ze vooral kinderen behandelde. Ze volgde na enkele jaren de Bobath opleiding en kreeg de zin om zelf een praktijk op te richten. Sinds 2014 heeft ze dan ook een eigen praktijk www.kinderkinezulte.be waar ze met 3 collega’s, baby, kinderen en mama's behandelt met de meest uiteenlopende aandoeningen. Drie kinderen later heeft ze haar loondienst moeten opgegeven om een beter worklife balance te creëren voor haar gezin. Ze blijft zich bijscholen op vlak van kinderkinesitherapie maar haar interesse gaat heel sterk uit naar de ontwikkeling van baby’s. Haar thesis onderwerp ‘vooruit op de buik!’ heeft haar niet losgelaten en van daaruit werkt ze samen met Gudrun binnen Kinepedia aan het project ‘De magie van buiklig’.

Doelgroep

pediatrisch kinesitherapeuten

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

PQK - Pediatrische kinesitherapie (automatisch toegevoegd) - 14

Prijs

310€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes

© Copyright 2023 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!