< Terug naar cursusaanbod

Upper Limb Rehab Training - oefentherapie voor het bovenste lidmaat

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
14-11-2024
Locatie
Ternat - SANO Livin'
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Oefentherapie voor het bovenste lidmaat in de alledaagse kinepraktijk? Absoluut!

De patiëntenpopulatie die getroffen wordt door aandoeningen van het bovenste lidmaat – denk hierbij aan rotator cuff problemen, tennisellebogen, polsfracturen – is heel breed aanwezig. Of je patiënt nu bureauwerker of (top)sporter is, één ding staat vast: om tot een geslaagde revalidatie te komen zal er stevig geoefend moeten worden.

In deze cursus zal ik jullie meer inzicht geven in oefentherapie en hoe deze juist te implementeren in het revalidatieproces. Hierbij zullen we specifieke pathologieën van het bovenste lidmaat als voorbeeld nemen en gepaste oefeningen hiervoor opstellen.

Belangrijke topics die aan bod zullen komen zijn: weefselherstel fasen, types spierwerk – concentrisch, isometrisch en excentrisch – perturbaties, load management en specificiteit. Een goede kennis van deze topics is noodzakelijk om tot de juiste keuze van oefeningen te komen.

Of het nu gaat om werkhervatting of return to sport, een oefentherapie gebaseerde revalidatie zal de patiënt hier volledig voor klaarstomen.

Het belangrijkste doel van deze cursus is om de juiste oefenstof te leren kiezen, op te stellen en zelf uit te voeren. Een praktische dag gevuld met talloze oefeningen om zelf te ervaren wat het effect is van oefentherapie op het bovenste lidmaat. Na deze cursus zal je geen patiënt meer naar huis sturen zonder een duidelijk en op maat opgesteld oefenschema.

Leerdoelen

  • Fasen van weefselherstel herkennen
  • Verschillende types spierwerk leren onderscheiden
  • Progressies in oefentherapie leren opbouwen
  • Oefenschema’s op maat opstellen
  • Evidence based informatie rond krachttraining kunnen implementeren in een revalidatie oefenschema

Docent

Matthijs Van Speybroeck

Matthijs Van Speybroeck studeerde in 2015 af als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie binnen de afstudeerrichting Sportkinesitherapie (UGent). Hij specialiseerde zich nadien als Manueel therapeut (Ugent) en Myofasciaal therapeut (Trigger). Daarnaast heeft hij een achtergrond in de tennissport met vele jaren ervaring als tennistrainer en kracht-en conditietrainer. Zijn ervaring als sportkinesitherapeut bouwde hij op bij Groep Sam in Bree. Daarnaast heeft Matthijs als kracht en-conditietrainer gewerkt op de Kim Clijsters Tennis academy. Hieruit is zijn specialisatie ontstaan in het behandelen en begeleiden van bovenhandse sporters. Sinds 2022 is Matthijs aan de slag in zijn eigen zaak ‘Praktijk Mobilis’ te Hasselt.

Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen en cursussen over sportgerelateerde topics op symposia zoals Limco Sportcongres (Hasselt, 2018), European Open Tennis Conference (Antwerpen 2019), Gastdocent UAntwerpen (Elleboog topics). Sinds 2020 is Matthijs een vaste docent voor Smarteducation met een specialisatie in het bovenste lidmaat.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportkinesitherapeuten,...

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch 14

Manuele therapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 14

Prijs

330€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

 

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!