< Terug naar cursusaanbod

PowerTalk: Sport als kraamcadeau - hoe sport integreren in het leven van een mama

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
17-10-2024
Locatie
Online @home
Tijd
19:00 - 21:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Het ouderschap is zo verrijkend en tegelijkertijd zo vermoeiend. Het is een continu zoeken naar balans, waar tijd voor jezelf of me-time helaas vaak aan inschiet. We weten dat investeren in onszelf belangrijk is om er ook effectief te staan in onze rollen als mama, partner, werknemer, vriendin, … Veel vrouwen willen hun rol als mama graag combineren met sport, maar dit is vaak een hele puzzel.

In deze PowerTalk staan we stil bij mentale aspecten waar we best rekening mee houden om de brug te maken tussen waar we staan en waar we willen geraken. Het besef van het belang van sporten vormt het uitgangspunt om effectief in actie te komen. Met het oog op een specifieke context van het mama-zijn en mogelijks verschillende motivationele redenen om meer te bewegen. We staan stil bij de aspecten stress, druk(te) en spanning. Deze hebben deels te maken met verwachtingen die we hebben en die we onvoldoende (kunnen) inlossen. Stress heeft vaak een negatieve connotatie, maar stress hoeft niet enkel negatief te zijn.

Vervolgens zoomen we in op de cirkel van invloed: door te richten op wat we zelf kunnen veranderen of controleren kunnen we al heel wat stress reduceren, zoals plannen en het stellen van doelen. Er komen praktische tips en tools aan bod om beweeg- en sportdoelen concreet en haalbaar te maken. Ook valkuilen zoals een te grote focus op sport of te weinig flexibiliteit komen aan bod.

We ronden af met inzicht krijgen in het optimaal begeleiden en ondersteunen van mama’s met een actieve hulpvraag naar meer (sportief) evenwicht in hun leven. Aanvullend delen we ook ideeën hoe dit aan te pakken bij minder of niet gemotiveerde patiënten/cliënten.

Leerdoelen

  • Inzichten in fysieke en mentale voordelen van bewegen en sporten.
  • Het concept motivatie toegepast op de specifieke context van mama-zijn.
  • Waarden en normen als uitgangspunt van gedragsverandering.
  • Het duiden van zelfzorg en hoe dit toe te passen in ons dagdagelijkse leven.
  • Wat is stress, IZOF en zijn er ook positieve aspecten aan spanning?
  • Cirkel van invloed, control the controllables, gedachtetraining.
  • Plannen: het waarom, de voordelen, concrete tips en struikelblokken.
  • Doelen stellen: soorten doelen, zelfdeterminatietheorie, SPORT principe.
  • Wat aanreiken bij demotivatie en inschatten van evt. doorverwijzing voor mentale ondersteuning.

Docent

Tine Wetsels

Tine Wetsels is een enthousiaste en gepassioneerde klinisch sportpsycholoog. Haar motto is ‘practice what you preach’. Je kan haar al lopend of fietsend aantreffen in Bierbeek en omstreken, meestal voor dag en dauw. Als klinisch psycholoog (KUL, 2005) schoolde ze zich bij tot sportpsycholoog (KUL, 2020) en combineert ze een deeltijdse job op het CLB met het begeleiden van atleten van alle niveaus in de sportkinepraktijk The Extra Mile in Bierbeek. Ze is tevens als sportpsycholoog verbonden aan de Topsportschool Volleybal in Leuven en Vilvoorde en maakt ze deel uit van het ‘The Women Peloton’-team die het vrouwenwielrennen ondersteunt.

Tine is mede bestuurslid van de beroepsvereniging Sportpsychologie Vlaanderen waar ze ook de leiding heeft in de intervisiegroep. Naast haar professionele en sportieve bezigheden is ze fiere mama van 2 tienerzonen en omringt ze zich graag met mensen, want dit geeft haar energie.

Doelgroep

(pelvische) kinesitherapeuten, personal trainers,..

Accreditatie

Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch: 4

Cardiovasculaire kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd): 4

Bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd): 4

Respiratoire kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd): 4

Prijs

€66 excl btw

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!