< Terug naar cursusaanbod

Pelvic Floor Workout for Kids

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
08-10-2024
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Tijdens deze cursus wordt een praktisch hanteerbaar kader geschetst over de verschillende bekkenbodemproblemen bij kinderen.

In het voorbereidend verplichte online gedeelte komt anatomie, fysiologie en de ontwikkeling aan bod.  De urinaire problemen, overdag en ’s nachts, en de fecale problemen worden uitgebreid onder de loep genomen.

Tijdens de offline cursus wordt gefocust op de anamnese, klinische onderzoek en het behandelplan bij kinderen met plas- en stoelgangsproblemen. Telkens worden de recentste behandelingsmodaliteiten besproken en welke rol bekkenbodemreëducatie bekleedt in de verschillende pathologieën.  Tot slot wordt extra aandacht gegeven aan urinaire en stoelgangsproblemen bij kinderen met ontwikkelingsstoornissen, zoals ASS, ADHD, ...

De bekkenbodemtherapeut gaat naar huis met een duidelijk overzicht en behandelplan en met extra kennis, tools en met praktische tips, alsook niet bekkenbodemgerelateerde oefeningen die een meerwaarde zijn in het benaderen van kinderen met bekkenbodemproblemen. 

HYBRID LEARNING : 

 • 3u online elearning ter voorbereiding van de cursus
 • 7u offline opleidingsdag met focus op praktische vaardigheden
 • 8 maanden toegang tot het online leerplatform

Leerdoelen

 • Kennis van de anatomie en de fysiologie van blaas en darm
 • Kennis van de ontwikkeling en de rijping van het zenuwstelsel
 • Herkennen van symptomen van constipatie
 • Urinaire incontinentie bij kinderen met de mogelijke onderliggende factoren
 • Pathofysiologie van bedplassen
 • Full spectrum therapie bij bedplassen
 • Behandelingsmogelijkheden als kinesitherapeut
 • Rol en wetenschappelijke evidentie van bekkenbodemreëducatie
 • Blaas- en stoelgangsproblemen bij kinderen met ontwikkelingsstoornissen
 • Praktische tips voor begeleiden van kinderen met ontwikkelingsstoornissen

Docent

Lizelotte Vandenplas

Lizelotte Vandenplas behaalde in 2011 haar master in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de KUL. Nadien volgde ze met veel passie de interuniversitaire cursus bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie. Door haar tewerkstelling als kinderkinesitherapeut vervolledigde ze vervolgens de opleiding Psychomotorische ontwikkeling en remediërend leren, waarna ze met beide expertises aan de slag ging als bekkenbodemtherapeute en psychomotorisch therapeute in UZ Leuven. Hier maakte ze ondermeer deel uit van het multidisciplinair team van kindergastro-enterologie en -urologie. Door de gedeelde expertise en visie besloot zij in januari 2022 deel uit te maken van de gespecialiseerde bekkenbodempraktijk van Zahra Van Veldhoven in Heverlee. Hier bouwt zij verder aan een gespecialiseerde en biopsychosociale aanpak van bekkenbodemgerelateerde klachten op maat van het kind en de ouder. Lizelotte is ook stagebegeleidster van de interuniversitaire cursus pelvische reëducatie en perinatale kinesitherapie. Door haar leergierigheid en enthousiasme blijft ze zich jaarlijks bijscholen om de meest aangepaste en wetenschappelijk onderbouwde zorg omtrent bekken(bodem)gerelateerde klachten te kunnen verlenen.

Doelgroep

Deze opleiding is gericht op twee doelgroepen die met deze patiëntenpopulatie in aanraking komen: pediatrische en/of psychomotorische kinesitherapeuten enerzijds en kinesitherapeuten met een interesse in pelvische reëducatie anderzijds.

Accreditatie

Pro-Q-Kine, Bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie - 20        

Pro-Q-Kine, Pediatrische kinesitherapie -  20   

Pro-Q-Kine, Algemeen kinesitherapeutisch  - 20

Prijs

350€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

 • Toegang tot het electronisch leerplatform + 3u voorbereidend lesmateriaal
 • Syllabus, lunch en koffiepauzes (offline dag).

Extra info

Deze cursus maakt deel uit van het Pelvic Health Expert-traject. 

Dit traject omvat een gestructureerde leerlijn, die bestaat uit drie krachtige modules en biedt je de kans om jezelf te ontwikkelen tot bekkenbodemexpert.

Tijdens de intro module proef je van de basisprincipes. Je leert hoe belangrijk de bekkenbodem is voor de vrouwelijke gezondheid tijdens en na de zwangerschap.  

In de expert module ga je dieper in op allerlei meer complexere onderwerpen en verfijn je je praktische vaardigheden. Je leert hoe jij jouw rol als bekkenbodemtherapeut optimaal kan vervullen.

In de module uitbreiding kun je jouw kennis verder uitbreiden, kom je in aanraking met verschillende disciplines en word je een ware kenner op het gebied van Pelvic Health.

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!