< Terug naar cursusaanbod

Slaapmanagement : lifestyle factoren in de klinische praktijk

Direct aanmelden

Planning

Inhoud

Binnen de kinesitherapeutische setting is er steeds meer aandacht voor allerhande lifestyle factoren en hun invloed op de behandeling van de patiënt. Een van deze niet te onderschatten lifestyle factoren is de slaap. Zo zien we in de literatuur onder andere associates tussen slaapproblemen en allerhande aandoeningen. Ook bij kinderen en adolescenten zien we meer en meer slaapproblemen voorkomen, onder andere door het gebruik van technologische apparaten (zoals gsm, tablet, etc.) tijdens het avondritueel of in bed. Daar een slechte slaap een verstrekkende impact heeft op onder andere sociale, emotionele, gedragsmatige en executieve functies, is het dan ook evident dat de kinesitherapeut dit aspect niet links kan laten liggen.

Daarnaast zien we ook een sterke associatie tussen sedentair gedrag en slaapproblemen. In onze huidige maatschappij is sedentair gedrag een steeds groter wordend probleem. Niet alleen heeft dit een negatieve invloed op onze fysieke en cardiovasculaire fitheid, we zien ook dat de mate van sedentair gedrag een verhoogd risico op insomnie en andere slaapstoornissen met zich meebrengt. Daar slaapproblemen op hun beurt ook fysieke activiteit in het gedrang brengen, zien we dat vele patiënten in een vicieuze cirkel terecht komen. Als kinesitherapeut is het dan ook belangrijk de patiënt niet enkel op fysiek vlak te ondersteunen, maar ook de slaapproblemen mee aan te pakken in de dagdagelijkse praktijk.

Tijdens deze opleidingsdag worden de deelnemers volledig ondergedompeld in de theorie en praktische aanpak van slaapproblemen binnen de klinische praktijk. We vertrekken vanuit enkele casussen, waardoor deelnemers meteen een beeld krijgen van toepassingsmogelijkheden in hun praktijk. Tussen elk onderdeel is er ook ruimte voor klassikaal overleg, om zo de linken tussen het onderzoek en de dagdagelijkse praktijk te optimaliseren en van elkaars ideeën te leren. Tijdens deze cursus gaan we in op de basisprincipes van de slaap, het gebruik van een slaapdagboek, en de toepassing van slaaprestrictie, stimuluscontrole, reductie van medicatiegebruik, de invloed van cognities en slaaphygiëne. De docenten zullen deze cursus voornamelijk vorm geven vanuit hun wetenschappelijke expertise binnen de chronische pijn (muskuloskeletale klachten CVS, fibromyalgie, etc.).

Leerdoelen

  • Deelnemers hebben aandacht voor slaapproblemen in de klinische praktijk;
  • Deelnemers kennen de basisprincipes van de slaap;
  • Deelnemers hebben inzicht in de nood van slaapmanagement binnen de klinische praktijk;
  • Deelnemers zijn in staat om alle aspecten van slaaptherapie toe te passen in de klinische praktijk.

Docent

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen, ergotherapeuten.

Accreditatie

Pro-Q Kine (algemeen) 14ptn

Prijs

320€ (excl btw) , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

 

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!