< Terug naar cursusaanbod

Schouderklachten : a whole body approach

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
15-10-2024
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
12:30 - 20:30
Bijeenkomsten

Inhoud

Pas je veel verschillende interventies toe bij je patiënt met schouderklachten, maar is het herstel toch onvolledig of traag? Dan bestaat je populatie mogelijks uit patiënten met een frozen shoulder of subacromiale schouderpijn. De grote verscheidenheid aan interventies en het (vaak) onvolledige herstel zijn slechts enkele overeenkomsten tussen patiënten met een frozen shoulder en subacromiale schouderpijn. Er blijken nog veel meer overeenkomsten te zijn tussen deze populaties met schouderklachten en deze bevinden zich eerder buiten de schouder. In deze cursus beschouwen we de patiënt met schouderklachten vanuit een ruim en holistisch perspectief en richten we ons meer op systemische en neurologische processen. Door inzicht te krijgen in deze processen zal je beter begrijpen waarom klachten aanwezig blijven en hoe je hiermee aan de slag kan om je patiënt terug in herstelmodus te krijgen.

Tijdens deze dagcursus wordt de state-of-the-art van de huidige behandelinterventies, de pathofysiologie en potentieel effectieve behandelinterventies bij patiënten met een frozen shoulder en subacromiale schouderpijn besproken. We gaan hierbij dieper in op de rol van systemische en neurofysiologische factoren in deze patiënt populaties. Dit zal concreet worden gemaakt aan de hand van casuïstiek en discussie.

Leerdoelen

  • De cursist is in staat om het belang van het 'whole body'-principe bij patiënten met schouderklachten uit te leggen en heeft hiervoor voldoende middelen om dit praktisch te kunnen gaan toepassen.
  • De cursist is in staat zijn om drie algemene factoren die gerelateerd zijn aan schouderklachten te benoemen en te verklaren.
  • De cursist is in staat om op basis van de algemene factoren specifieke instrumenten (3) te benoemen die aan het huidige klinische onderzoek kunnen worden toegevoegd.
  • De cursist is in staat om op basis van de voorgaande factoren en instrumenten naast de lokale behandelstrategie een algemene, gegeneraliseerde behandelstrategie te kunnen beschrijven en kunnen verklaren waarom deze strategie nuttig kan zijn.

Docent

Michel Mertens

Michel Mertens studeerde af als kinesitherapeut (2006, Hogeschool Rotterdam) en bewegingswetenschapper (2008, Vrije Universiteit Amsterdam). Na zijn afstuderen werkte hij bijna 10 jaar fulltime in een eerstelijns praktijk als (sport)kinesitherapeut. 

De laatste jaren is zijn focus meer op schouderrevalidatie gekomen. In de tussentijd heeft hij in deeltijds onderwijs de master sportkinesitherapie behaald (2013, Hogeschool Utrecht) en talloze verdiepingscursussen gevolgd. Verder heeft hij verschillende cursussen en workshops voor sporters en trainers/begeleiders ontwikkeld en gegeven, met name gericht op blessurepreventie en eerste hulp bij sportongelukken.

Eind 2017 verliep hij de praktijk en begon hij als assistent op de afdeling Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (MOVANT) aan de Universiteit Antwerpen.

Recent is hij aan de slag gedaan als postdoctoraal onderzoeker bij MOVANT (UA) en Universiteit Maastricht. Op het gebied van onderzoek heeft hij een doctoraat geschreven over de beïnvloedende factoren bij patiënten met een frozen shoulder. Momenteel heeft hij 21 publicaties (waarvan 13 als eerste auteur en 1 als laatste auteur) geschreven.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten en manueel therapeuten

Accreditatie

Pro-Q-Kine, Manuele therapie   14

Pro-Q-Kine,  Algemeen kinesitherapeutisch   14

Prijs

330€ (excl btw) , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!