< Terug naar cursusaanbod

PowerTalk: Respiratoire functie bij neuromusculaire aandoeningen (NMA)

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
22-10-2024
Locatie
Online @home
Tijd
19:00 - 21:00
Bijeenkomsten

Inhoud

De respiratoire functie is een vitale functie en vaak aangedaan bij een neuromusculaire aandoening. Het heeft grote gevolgen voor kwaliteit van leven en is in de meeste gevallen oorzaak voor overlijden. Als kinesitherapeut heb je de belangrijke taak om mensen met een neuromusculaire aandoeningen (NMA) zo goed mogelijk te begeleiden bij de geleidelijke of acute achteruitgang van hun respiratoire functie.

Met ruim 600 typen neuromusculaire aandoeningen is het niet mogelijk om per ziekte te weten wat u wanneer moet doen, maar het is wel belangrijk dat je in staat bent om de patiënt die voor je zit te beoordelen en te helpen. Met behulp van beschikbaar wetenschappelijk bewijs, klinische expertise en goed luisteren naar je patiënt is het mogelijk een kader neer te zetten, waarin we aandacht hebben voor het doen van datgene waar de patiënt daadwerkelijk wat aan heeft. En dat is te allen tijde maatwerk!

Michel Biever (NL) zul je meenemen in het gehele spectrum van de mogelijke gevolgen van een NMA op de respiratoire functie, welke mogelijkheden je hebt om de respiratoire functie te beoordelen en welke acties er in het verlengde liggen van je conclusies.

Leerdoelen

  • Je kent de pathofysiologie van de respiratoire functie bij mensen met een NMA.
  • Je  bent in staat om uw patiënt te beoordelen in gesprek en observaties t.a.v. de respiratoire functie.
  • Je kent de relevantie van de verschillende respiratoire functietesten en de conclusies die u eruit kunt trekken.
  • Je kent de behandelmogelijkheden en hun effectiviteit bij respiratoir functieverlies.

Docent

Michiel Biever

Michiel Biever is revalidatiefysiotherapeut bij revalidatiecentrum Basalt in Den Haag (NL). Hij werkt daar met de doelgroepen ALS en CVA/NAH. Vanuit het werken met ALS-patiënten heeft hij expertise opgebouwd in de respiratoire functie, waardoor hij bij complexe respiratoire problematiek ook inspringt op andere afdelingen. Ditzelfde doet hij vanuit zijn opgebouwde expertise in vestibulaire klachten.

Michiel werkt sinds 2009 bij het revalidatiecentrum en is sinds 2023 ook als zelfstandig revalidatiefysiotherapeut actief in Den Haag. Michiel is het liefst actief met patiënten, maar vindt het ook heel leuk om kennis te delen. Dit heeft geresulteerd in het verzorgen van cursussen in het thema respiratoire functie bij NMA, zowel intern als landelijk.

Hij vindt kennis delen, niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Het contact met collega-therapeuten met dezelfde interesses leidt bijna altijd tot nieuwe inzichten of vragen. Daarom is hij ook voorzitter van de werkgroep voor fysiotherapeuten vanuit ALS-behandelteams in Nederland en organiseert regelmatig workshops tijdens het landelijk ALS-congres in Nederland.

Doelgroep

Kinesitherapeuten met interesse in neuromotorische of respiratoire revalidatie.

Accreditatie

Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch: 4

Cardiovasculaire kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd): 4

Neurologische kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd): 4

Respiratoire kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd): 4

Prijs

66€ excl. btw

Inbegrepen

Syllabus, uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!