< Terug naar cursusaanbod

Stress en relaxatietherapie bij kinderen

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
07-12-2023
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Steeds meer worden (pediatrisch) kinesitherapeuten geconfronteerd met kinderen met stress-gerelateerde klachten. Deze klachten hebben een grote impact op het dagelijks functioneren en het welbevinden van zowel het kind als van zijn omgeving. Als pediatrisch kinesitherapeut is het belangrijk om deze klachten tijdig te herkennen en hier, samen met de context van het kind, mee aan de slag te gaan. Psycho-educatie op maat van het kind en zijn ouders, het uitwerken van een concreet behandelplan en het evalueren van de klachten en functioneren van het kind en zijn omgeving zijn hier van cruciaal belang.

Om deze kinderen goed te kunnen begeleiden, vertrekken we vanuit een theoretisch kader rond stress. De ontwikkeling van stress en de uiting hiervan bij kinderen wordt besproken. Daarnaast wordt er tijdens deze opleidingsdag dieper ingegaan op de wetenschappelijke literatuur rond verschillende relaxatiemethoden en hun toepassingen in de klinische praktijk. De Do’s en Dont’s van relaxatietherapie bij kinderen worden besproken zodat deelnemers, na het volgen van deze cursus, in staat zijn een geïndividualiseerd behandelprogramma op te stellen waarin zowel het kind als zijn omgeving worden betrokken. Naast het theoretisch kader, wordt er ook aan de slag gegaan met concrete oefeningen op kindermaat.

Deze basisopleiding richt zich enerzijds tot pediatrische kinesitherapeuten die hun kennis willen opfrissen/uitbreiden aangaande symptomen, diagnostiek en behandeling/management van stressgerelateerde klachten bij kinderen. Anderzijds zijn ook kinesitherapeuten welkom die interesse hebben in de behandeling van deze klachten en overwegen om hun expertise uit te breiden.

Leerdoelen

Na deze opleidingsdag kan de deelnemer volgende skills:

  • Heeft kennis over stress bij kinderen
  • Herkent de uiting van stress bij kinderen
  • Heeft een basiskennis over de behandeling en aanpak van stress-gerelateerde klachten
  • Heeft de attitude om de context van het kind te betrekken in de behandeling
  • Heeft notie van verscheidene relaxatiemethoden
  • Weet waar informatie rond relaxatietherapie terug te vinden (wetenschappelijke literatuur, ontwikkelde methodes, websites, materialen, …)

Docent

Lene Jennes

Lene Jennes studeerde af als Master in de Revalidatiewetenschappen en de Kinesitherapie bij kinderen (2015) en in de geestelijke gezondheidszorg (2016) aan de KU Leuven. Daarnaast studeerde ze af als relaxatietherapeut bij kinderen en volwassenen aan de KU Leuven. Lene werkt in het buitengewoon lager onderwijs en in een zelfstandige praktijk voor kinderen. Sinds het begin van haar carrière toont ze een speciale interesse in het behandelen van kinderen met stress-gerelateerde klachten. Hierbij bekijkt ze het kind in zijn of haar context. Daarbij gebruikt ze het ICF-model als uitgangsbasis. Lene Jennes vindt het belangrijk om kinderen (en hun omgeving) te ondersteunen in het vinden van een basisrust om van daaruit verder te kunnen ontwikkelen. Ze heeft een sterke wetenschappelijke interesse en volgt jaarlijks meerdere nascholingen en opleidingen om up-to-date te blijven in haar praktijk.  Momenteel verdiept Lene Jennes zich o.a. verder in biofeedbacktherapie bij kinderen.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, pediatrisch kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en andere zorgverleners.

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

PQK - Pediatrische kinesitherapie  (automatisch toegevoegd) - 14

Prijs

320€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

 

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2023 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!