< Terug naar cursusaanbod

PowerTalk: Acute liesblessures bij sporters - van ontstaan tot sporthervatting, van literatuur tot praktijk

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
20-04-2023
Locatie
Online @home
Tijd
19:00 - 21:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Acute liesblessures zien we vaak optreden bij sporters, vooral in veldsporten zoals voetbal, hockey, … Elke therapeut denkt dan meteen aan laesies in de heupadductoren of de heupflexoren (rectus femoris – iliopsoas). Maar hoe goed kan jij via jouw anamnese en klinisch onderzoek een adductorenletsel gaan diagnosticeren dan wel uitsluiten?
De locatie van de blessure heeft immers veel invloed op de verwachte tijd tot (competitieve) sporthervatting. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk leren we je hoe je jouw sporters beter kan gaan informeren over hun prognose.

We besteden ook aandacht aan ‘rode vlaggen’, zoals acute liespijn bij kinderen (wat aanwijzing kan zijn voor een fractuur) en hoe die te herkennen.

Vervolgens duiken we in de revalidatie en therapievormen bij liesblessures. Wat vertelt de literatuur ons en hoe vertalen we dit naar de dagelijkse praktijk? In combinatie met enkele zeer praktische tips kunnen we zo een optimaal revalidatieproces gaan uitzetten.

Tenslotte leren we hoe parameters zoals lenigheid, kracht of pijn bij palpatie pijn het best gebruikt worden om herstel te monitoren en wanneer je sporter écht klaar is voor een terugkeer naar zijn/haar sport.

Leerdoelen

  • Kennis van de epidemiologie, het mechanisme van acute liesblessures en differentiatie van spiergroepen die zijn aangedaan
  • Aan de hand van een gedetailleerde anamnese en een specifiek klinisch onderzoek tot een correcte diagnose komen
  • Het opstellen van een gestructureerd en efficiënt revalidatieplan voor acute liesblessure bij een sporter vanaf initieel letsel tot terug keer in de sport

Docent

Adam Weir

Dr. Adam Weir is een Britse sportarts die zijn opleiding heeft genoten aan de University of Newcastle upon Tyne in Engeland. Hij verhuisde in 2001 naar Nederland om daar zijn specialisatie verder te zetten en behaalde in 2011 zijn PhD (topic: The treatment of Groin Injuries) aan Universiteit van Utrecht. Daarna (2013) verliet hij Nederland om te gaan werken in Doha als Deputy head of Aspetar SportsGroin Pain Centre. In die functie was hij ook de hoofdauteur van de ‘Doha Agreement on terminology and Definitions in Groin Pain in Athletes’.


Intussen is hij teruggekeerd naar Rotterdam en daar vervult hij de rol van medische coördinator van het Erasmus UZ - Academic Centre for Groin Injuries. Tevens is hij actief in de Sports & Exercise Clinic in Haarlem.


Zijn interesse ligt in de integratie van educatie in de sportgeneeskunde en hij publiceerde meerdere artikels in verschillende sportmedische wetenschappelijke tijdschriften. Tenslotte is hij ook nog associate editor van het British Journal Of Sports Medicine.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen, osteopaten,...

Accreditatie

4 pt PQK

Prijs

66€ (excl btw)

Inbegrepen

Syllabus (digitaal), uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname.

© Copyright 2023 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!