< Terug naar cursusaanbod

Oefentherapie voor patiënt met lage rugklachten

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
20-06-2024
Locatie
Leuven - Novotel
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

"Ik geloof dat oefentherapie, meer dan eender welke andere vorm van therapie, de kracht heeft om beliefs te veranderen, de patiënt terug vertrouwen te geven in zijn of haar lichaam, zelfredzaamheid te verhogen en grenzen te verleggen."

Patiënten met lage rugpijn zien we dagelijks in onze praktijk. Niet zelden gaat het om een complex en multifactorieel probleem waarbij dit naast de aanwezige pijnklachten ook leidt tot belangrijke beperkingen in het dagelijks functioneren. Een benadering vanuit het bio-psychosociaal model staat terecht vaak centraal in de behandeling van (chronische) lage rugpijn.
Uit de literatuur blijkt ook dat oefentherapie een waardevolle plaats inneemt, zeker wanneer de rugpijn wat langer duurt. Toch leggen we tijdens een behandelsessie vaak nog het meeste accent op het manuele werk op de behandeltafel, en krijgt de oefentherapie enkel aandacht tijdens de laatste 5 minuten.
Daarom wordt in deze praktisch georiënteerde opleiding vanuit een bio-psycho-sociaal kader geredeneerd over hoe oefentherapie meer en beter geïntegreerd kan worden, rekening houdend met verschillende factoren eigen aan de patiënt, de context, het dominante pijnmechanisme, …

 • Is er nog plaats voor analytische oefeningen of geven we best enkel nog functionele oefeningen?
 • Is de core van onze patiënten te zwak of vaak juist te gespannen?
 • Hoe zorgen we dat we onze patiënt meekrijgen in het verhaal om zo de therapietrouw te vergroten?
 • Hoe streng moeten we zijn naar de correcte uitvoering van de oefeningen, of beter gesteld: bij welke subgroep van patiënten moeten we streng zijn en bij welke juist niet?
 • Hoe verhoudt het middel oefentherapie zich tot andere behandelmodaliteiten?

Dit zijn slechts enkele vragen die beantwoord worden op deze leerrijke opleidingsdag.

Leerdoelen

Na deze 2-daagse opleiding:

 • Heb je kennis van de belangrijkste evidentie en richtlijnen m.b.t. de behandeling van patiënten met lage rugpijn.
 • Heb je een duidelijk inzicht in het ‘Mature Organism Model’ en kan je jouw patiënt hierin plaatsen.
 • Kan je vanuit dit model en in combinatie met het ICF-model een duidelijk therapieplan vooropstellen voor je patiënt.
 • Vertrek je vanuit de belangrijkste behandeldoelstelling voor je patiënt en kan je het oefenschema afstemmen op deze doelstelling en niet andersom.
 • Heb je inzicht in enkele belangrijke principes die de motivatie en therapietrouw van je patiënt beïnvloeden en kan je deze gebruiken in je voordeel.
 • Heb je een hoop inspiratie opgedaan die je kan gebruiken om jouw patiënten een stap verder te helpen in hun revalidatieproces.

Docent

Davy Lambrechts

Davy Lambrechts is Msc. Lichamelijke Opvoeding en Msc. Kinesitherapie, met een specialisatie in de sportkinesitherapie en Manuele therapie. Davy is werkzaam op de afdeling Ambulante Revalidatie UZ Leuven – campus Pellenberg, een afdeling voornamelijk gericht op complexe wervelkolomgerelateerde problemen. Hij heeft een enorme passie voor het domein van de “workhardening” en “sportshardening”: het specifiek revalideren van patiënten met rug- en nekklachten om hun job of sport terug te kunnen beoefenen. Hiernaast deed hij ruime ervaring op in het SMAC (sport medisch advies centrum KUL) waar hij instond voor de preventieve en curatieve behandeling van atleten, voornamelijk binnen de atletiek. Sinds 2010 begeleidt hij atleten op nationale en internationale kampioenschappen. Tot slot is hij werkzaam als docent binnen het postgraduaat manuele therapie aan de KU Leuven, met een specifieke expertise in het doceren van manipulaties van de wervelkolom.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten en manueel therapeuten

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 24

PQK - Manuele therapie (automatisch toegevoegd) - 28

Prijs

660€ (excl btw) , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Programma

Ook in ons aanbod : Oefentherapie voor patiënt met cervicale en thoracale klachten (docent: Jean - René Ruitenbeek)

Extra info

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!