< Terug naar cursusaanbod

Multiple Sclerose, een levenslange revalidatie

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
16-12-2023
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Multiple sclerose (MS) is de meest voorkomende chronische neurologische aandoening bij jongvolwassenen. Naar schatting hebben 3,8 op 100 inwoners in Europa de diagnose van MS. Het is een progressieve, degeneratieve auto-immuunziekte waarvan de diagnose meestal wordt gesteld op de leeftijd tussen 35 en 64 jaar.

Iedere MS patiënt is uniek en we zien in de praktijk dan ook een brede waaier aan symptomen. Een MS patiënt levenslang begeleiden en coachen in het traject is een uitdagend, individueel en gevarieerd proces. Wij geloven sterk, vanuit onze expertise in het Nationaal MS centrum, dat je als therapeut met elke patiënt nog veel mogelijkheden hebt, het is alleen de kunst om de juiste doelen te stellen.

Wij richten ons met deze opleidingsdag graag op kinesitherapeuten (niet noodzakelijk met neurologische achtergrond) die zich verder willen verdiepen in de levenslange revalidatie van MS patiënten. Hoe ga je om met de verschillende fases van het ziekteproces, wanneer herken je een opmerkzame achteruitgang of een aanval en welke vormen van MS bestaan er. We gaan tijdens de cursus dieper in op een aantal topics in de behandeling van personen met MS zoals spasticiteit, ortheses en gangrevalidatie, ataxie, dual-tasking en creatief levenslang revalideren. 

Leerdoelen

  • Inzicht en kennis over de verschillende fases en het verloop van MS
  • Kennis over het brede spectrum van symptomen gelinkt aan MS
  • Afname van specifieke testen
  • Inzicht in het opstellen van een behandelplan met specifieke behandeldoelen
  • Aandachtig zijn omtrent creativiteit en het uitdagen van je patiënt

Docent

Lauren Vandecruys

Lauren Vandecruys studeerde af in 2017 aan de KU Leuven als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met als afstudeerrichting neurologische revalidatie. Meteen na haar studies ging Lauren aan de slag in het Nationaal MS centrum in Melsbroek, waar ze zich specialiseerde in het revalideren van personen met MS. Daarnaast is Lauren Vandecruys 2 jaar praktijk-assistente geweest in de opleiding kinesitherapie aan de KU Leuven.

Gaelle Vertriest

Gaëlle Vertriest studeerde in 2015 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met als afstudeerrichting neurologische revalidatie. Zij startte meteen na haar studies in het Nationaal MS Centrum, en combineert dit sinds 2017 met een zelfstandige praktijk. In 2020 opende zij haar eigen praktijk in Koekelberg waar zij uitsluitend met neurologische patiënten werkt. Gaëlle Vertriest nam deel aan het EU RIMS uitwisselingsproject waarbij ze in 2020 het National MS Senteret in Noorwegen bezocht en ervaringen uitwisselde met het MS-team ter plekke.

Doelgroep

Kinesitherapeuten met interesse in de behandeling van neurologische patiënten, ergotherapeuten.

Accreditatie

Pro-Q Kine 14ptn

Neurologische kinesitherapie  (automatisch toegevoegd) - 14 ptn

Prijs

320€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

 

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2023 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!