< Terug naar cursusaanbod

Lifestyle Medicine - basismodule

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
18-04-2024
Locatie
Meerdere locaties
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

De impact van ongezonde levensstijlkeuzes is niet langer te verwaarlozen en verdient de aandacht van iedereen die actief is in de gezondheidszorg.
Chronische aandoeningen, zoals hartziekten, diabetes en obesitas, zijn immers wereldwijd verantwoordelijk voor 70 % van de overlijdens. Deze worden vaak veroorzaakt en/of verergerd of onderhouden door de keuzes die mensen maken. Het positief begeleiden van mensen als het gaat over voeding, beweging, slaap, ademhaling, stress en mentaal welzijn is een weg die meer dan ooit moet ingeslagen worden.

Dit opleidingstraject omvat alle basiskennis en -vaardigheden waar je als arts of therapeut moet over beschikken om tot succesvolle evidence-based interventies te komen bij je patiënten.
Hierbij staan enkele biologische processen centraal:

  • Immuunsysteem
  • Cardiometabole balans
  • Nutrionele balans
  • Hormonale balans
  • Stressresponssysteem

Je ontdekt het belang en de betekenis van concepten als laaggradige ontsteking, insuline resistentie, darmmicrobioom, gut-brain axis, hypoxie, hypercapnie, intermitting fasting, intermitting living, circadiaans ritme, … op gezondheid. Belangrijker nog, je verwerft dieper begrip van hoe dit alles met elkaar gerelateerd is. Tenslotte stelt dit traject je ook in staat om effectief met oefeningen, tools en praktische toepassingen aan de slag te gaan.

HERBEKIJK HET GRATIS WEBINAR 'LIFESTYLE MEDICINE' 

Leerdoelen

De leerdoelen van dit 7-daagse leertraject kunnen als volgt worden omschreven:

  • Begrijpen van de impact van ongezonde levensstijlkeuzes op chronische aandoeningen en het belang ervan in de gezondheidszorg.
  • Verwerven van diepgaande kennis over de biologische processen die centraal staan in lifestyle medicine, zoals het immuunsysteem, cardiometabole balans, nutrionele balans, hormonale balans en het stressresponssysteem.
  • Herkennen en interpreteren van concepten zoals laaggradige ontsteking, insulineresistentie, darmmicrobioom, gut-brain axis, hypoxie, hypercapnie, intermitterend vasten, intermitterend leven, circadiaans ritme, en begrijpen hoe deze van invloed zijn op gezondheid.
  • Ontwikkelen van een holistisch begrip van de onderlinge relaties tussen verschillende concepten en biologische processen.
  • Aanleren van effectieve evidence-based interventies op het gebied van voeding, beweging, slaap, ademhaling, stress en mentaal welzijn.
  • In staat zijn om het belang van een positieve begeleiding van patiënten op het gebied van levensstijl te communiceren en te implementeren.
  • Toepassen van praktische tools, oefeningen en toepassingen in een professionele medische setting voor een succesvolle implementatie van lifestyle medicine interventies.
  • Ontwikkelen van de vaardigheden om patiënten doelgericht te begeleiden naar een gezondere levensstijl, met aandacht voor preventie, diagnose en behandeling van ongezonde levensstijlkeuzes.
  • Versterken van het vermogen om evidence-based beslissingen te nemen bij het adviseren en behandelen van patiënten op het gebied van lifestyle medicine.
  • Stimuleren van continue professionele ontwikkeling door het toepassen van de nieuwste inzichten en wetenschappelijke ontwikkelingen in lifestyle medicine.
  • Verwerven van vaardigheden in motivationele gespreksvoering om patiënten effectief te motiveren tot actie voor een gezondere levensstijl, met focus op de spirit, gesprekstechnieken en doeltreffende adviesverstrekking.

Docent

Rutger Top

Rutger Top is Gezondheidswetenschapper (MSc) en leefstijlcoach. Als coach heeft Rutger inmiddels honderden mensen begeleid bij het stoppen met roken, minder stress ervaren, meer gaan bewegen en andere uitdagingen. Daarbij heeft hij altijd gebruik gemaakt van gesprekstechnieken als Motiverende Gespreksvoering, en het gebruik van Functional Imagery Training. In 2019 heeft Rutger 'Buro Sherpa' opgezet vanuit zijn verlangen om leefstijl en gedrag een belangrijkere rol te geven in de (Nederlandse) zorg. Als trainer heeft hij uiteenlopende groepen getraind in motiverende gespreksvoering.

Silke Stalpaert

Dr. Silke Stalpaert is huisarts en sportarts met een specifieke interesse en expertise in leefstijlgeneeskunde. Ze specialiseerde zich in de multidisciplinaire aanpak van obesitas bij kinderen en adolescenten en is werkzaam in het Zeepreventorium in De Haan. Verder is ze werkzaam als medisch coördinator bij de VZW Kinderwens, een Vlaams expertisenetwerk dat zich richt op het correct informeren en bijstaan van (toekomstige) ouders en hun omgeving tijdens de kinderwensperiode en de eerste 1000 dagen. Zo werkt ze mee aan het op de voorgrond plaatsen van een gezonde leefstijl en mentaal welzijn van bij de start. Bijkomend heeft ze een sterke wetenschappelijke interesse en maakt ze deel uit van de redactie van HuisartsNu (wetenschappelijk tijdschrift van Domus Medica). Ze is columniste bij de Artsenkrant en auteur van de gedichtenbundel “Gij Schoon Mens”, waarmee ze in 2020 het mentaal welzijn van gezondheidswerkers onder de aandacht bracht.

Sylvie De Kesel

Sylvie De Kesel (kinesitherapeute) werkt als orthomoleculair therapeut en intermittent living coach. Ze slaat een brug tussen haar knowhow vanuit de kinesitherapie enerzijds en haar expertise in de ondersteuning van fysiologische processen vanuit de leefstijlgeneeskunde anderzijds. Sylvie werkte als freelance kinesitherapeut en als docente aan de UGent. Ze richtte het multidisciplinair centrum ‘Praktijk in Beweging’ te Gent op, waar ze dagelijks therapie geeft. Daarbij ligt haar focus op patiënten met migraine en hoofdpijnklachten, en werkt ze op het verhogen van energie bij een breed scala aan klanten.

Sylvie ervaarde zelf hoe chronische medicatie plaats kon maken voor leefstijlinterventies. Zo kon ze haar interesse en passie  verweven in haar dagelijks leven, in de begeleiding van patiënten én in haar lesopdrachten.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, artsen, osteopaten, diëtisten en andere medische professionals

Accreditatie

24ptn PQK 

 

Prijs

2250€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Toegang tot online leerplatform met extra content, PowerTalks, gastpresentaties, etc.

Programma

  • Dag 1 & 2 : Voeding - Sylvie De Kesel & Silke Stalpaert
  • Dag 3 : Immuniteit - Sylvie De Kesel
  • Dag 4: Beweging / Energie / Resilience- Silke Stalpaert
  • Dag 5 & 6 : Stress, mentaal welzijn / Ademhaling / Slaap - Sylvie De Kesel & Silke Stalpaert
  • Dag 7 : Motivationele gespreksvoering - Rutger Top

Extra info

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!