< Terug naar cursusaanbod

Handrevalidatie : revalidatie van de top 6 in handpathologie

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
25-10-2024
Locatie
Gent - Gymna
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

De hand is een uniek én complex orgaan waarbij een banaal letsel meteen tot grote functionele beperkingen kan leiden. Tijdens deze opleidingsdag overlopen twee ervaren klinische experten de 6 meeste voorkomende musculoskeletale handaandoeningen, met name Trigger finger – Dupuytren Duimartrose Dequervain Cyste Distale radius fractuur.

Per aandoening zal er aandacht besteed worden aan screening, diagnostiek, klinisch onderzoek en in het bijzonder ook specifieke vaardigheden en strategieën om de behandeling op te starten en tot een succesvolle revalidatie te komen. Hierbij gaan we te werk volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten. Dé uitgelezen kans voor de musculoskeletale, manuele en/of sport kinesitherapeut om kennis over de hand bij te schaven. Voorkennis is niet vereist.

Leerdoelen

  • Kennis en inzicht in de specifieke anatomie
  • Leren stellen van differentiaal diagnostiek
  • Klinisch redeneren binnen de besproken handpathologieën
  • Beste evidence based en context based practice naar behandelstrategieëntoe, zowel conservatief als postoperatief
  • Nieuwe praktische vaardigheden aanleren binnen het klinisch onderzoek en de behandeling

Docent

Isabel Dooms

Isabel Dooms behaalde in 1999 haar Licentiaatsdiploma Kinesitherapie en Motorische revalidatie aan KULeuven. In 2002 studeerde ze vervolgens af als master in de Manuele Therapie aan de VUBrussel. De interesse in de Handtherapie was reeds gewekt tijdens een stage aan de KULeuven waarna ze zowel in Frankrijk (Grenoble) als Nederland (Rotterdam) zich verder bekwaamd heeft in de Handrevalidatie. Na 10 jaar gewerkt te hebben in Nederland, leidt ze sinds 2010 het Handencentrum Turnhout waar uitsluitend hand- en pols gerelateerde klachten worden behandeld. In 2017 heeft Tessa Marijnissen het Handencentrum vervoegd en hebben ze samen het Netwerk voor Handtherapie Taxandria opgericht. Isabel is ook secretaris van de beroepsvereniging voor handtherapeuten ‘Belgian Handtherapists (BHT)’.

Tessa Marijnissen

Tessa Marijnissen studeerde in 2016 af als kinesitherapeut/ Manueel therapeut en heeft zich nadien verder bekwaamd in de handtherapie aan de U Gent en het Erasmus MC in Rotterdam. Sinds 2017 is ze werkzaam als handtherapeut in het Handencentrum Turnhout en bij O&S fysiotherapie in Breda (NL). In beide praktijken richt ze zich uitsluitend op patiënten met bovenste lidmaat problematiek in de ruime zin. Naast het klinisch werk houdt ze zich ook graag bezig met het promoten van de handtherapie. Zo is ze samen met collega Isabel Dooms het lokale Netwerk voor Handtherapie Taxandria opgestart in 2020. Tot slot schijft ze op dit ogenblik mee aan het vernieuwde Beroepsprofiel Handfysiotherapeut in opdracht van de NVHT.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen, ergotherapeuten.

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

PQK - Manuele therapie (automatisch toegevoegd) - 14

Prijs

340€ (excl btw) , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!