< Terug naar cursusaanbod

Kinderen en adolescenten met DCD: (h)erkenning en evidence based aanpak

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
20-06-2024
Locatie
Mechelen - De Nekker
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

‘Developmental Coordination Disorder’ (DCD) of Coördinatie-ontwikkelingsstoornis heeft een grote impact op het welbevinden (fysiek, emotioneel en sociaal) van een kind. De gevolgen van de stoornis hebben een invloed tot op volwassen leeftijd.

Voor kinesitherapeuten is het belangrijk om uit de anamnese signalen van DCD op te pikken, DCD te herkennen in het klinisch beeld, de juiste tools te gebruiken voor zowel informatieverzameling, klinisch onderzoek als diagnostiek en bewust te zijn van de do’s en don’ts wat betreft de behandeling/management met het oog op persoonlijk, haalbaar en gefundeerd advies.

Tijdens deze opleidingsdag ligt de nadruk op het opbouwen van een goede theoretische achtergrond. We wisselen dit af met praktijkvoorbeelden (beeldmateriaal, interactief ervaren van DCD en casussen). Er worden links, templates, literatuur etc. gedeeld om nadien zelf mee aan de slag te gaan.

Deze opleidingsdag richt zich enerzijds tot pediatrische kinesitherapeuten en ergotherapeuten die hun kennis willen opfrissen/uitbreiden met de ‘state-of-the-art’ aangaande symptomen, diagnostiek en behandeling/management bij DCD. Anderzijds zijn ook kinesitherapeuten welkom die interesse hebben in de behandeling van kinderen en adolescenten met DCD en overwegen om hun expertise uit te breiden.

Leerdoelen

De deelnemer

  • heeft kennis over de recentste wetenschappelijke richtlijnen en theoretische achtergrond.
  • kan zich inleven in DCD en begrijpt de impact op het dagdagelijks functioneren.
  • herkent symptomen van DCD in een (ouder)anamnese.
  • herkent het klinisch beeld.
  • weet welke tools en stappen nodig zijn om te komen tot een diagnose.
  • heeft kennis over de evidence based behandeling en aanpak van DCD.
  • weet waar informatie rond DCD terug te vinden is (wetenschappelijke richtlijnen, literatuur, websites,…).

Docent

Maya Van den Eede

Maya Van den Eede studeerde af als kinesitherapeute in 2002 en startte, na 4 jaar werken in Zwitserland, als zelfstandige in een groepspraktijk voor kinderen. Ze is sinds 2009 werkzaam binnen de dienst Kinderneurologie van het UZ Brussel en heeft ook gewerkt binnen de dienst Kinderpsychiatrie, het Referentiecentrum voor Autisme en het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen. Heden is zij voltijds werkzaam binnen het multidisciplinair diagnostisch team van het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen Plus (COS+).

Maya heeft een uitgebreide expertise in kinderen met DCD. Ze heeft een sterke wetenschappelijke interesse en levenslang bijleren is een belangrijke waarde voor haar waardoor zij reeds tal van vormingen, bijscholingen en congressen bijwoonde. Ze behaalde in 2015 een bijkomende Master in het Management en Beleid van de Gezondheidszorg. Sinds enkele jaren geeft zij vormingen rond o.a. DCD voor uiteenlopende doelgroepen.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, pediatrisch kinesitherapeuten, ergotherapeuten,…

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch 14

Pediatrische kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 14

Prijs

330€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!