< Terug naar cursusaanbod

Developmental Coordination Disorder (DCD): (h)erkenning en aanpak

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
26-03-2022
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

‘Developmental Coordination Disorder’ of coördinatie-ontwikkelingsstoornis heeft een grote impact op het welbevinden (fysiek, emotioneel en sociaal) van een kind, een adolescent én een volwassene. Voor kinesitherapeuten is het belangrijk om DCD te herkennen (klinisch beeld en red flags in de anamnese), bewust te zijn van de do’s en don’ts wat betreft de behandeling/management met het oog op persoonlijk, haalbaar en gefundeerd advies. Tijdens deze opleidingsdag worden er ook handvaten aangereikt voor het verschaffen van informatie over DCD en eventuele doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp.

Om je kennis en vaardigheden in verband met DCD aan te scherpen gaan we aan de slag met het opbouwen van een goede theoretische achtergrond en wisselen we dit af met praktijkvoorbeelden (casussen, beeldmateriaal en interactief ervaren van DCD).
Deze opleiding richt zich enerzijds tot pediatrische kinesitherapeuten die hun kennis willen opfrissen/uitbreiden met de ‘state-of-the-art’ aangaande symptomen, diagnostiek en behandeling/management bij DCD. Anderzijds zijn ook kinesitherapeuten welkom die interesse hebben in de behandeling van een coördinatie-ontwikkelingsstoornis en overwegen om hun expertise uit te breiden.

Leerdoelen

De deelnemer

  • heeft kennis over de recentste wetenschappelijke richtlijnen en theoretische achtergrond.
  • kan zich inleven in DCD en begrijpt de impact op het dagdagelijks functioneren.
  • herkent de ‘red flags’ in de anamnese.
  • herkent het klinisch beeld.
  • heeft kennis over de behandeling en aanpak van DCD.
  • weet wanneer het belangrijk is om door te verwijzen naar een diagnostisch centrum, een meer gespecialiseerde collega,… .
  • weet waar informatie rond DCD terug te vinden is (wetenschappelijke richtlijnen, literatuur, websites,…).

Docent

Maya Van den Eede

Maya Van den Eede studeerde af als kinesitherapeute in 2002 en startte, na 4 jaar werken in Zwitserland, als zelfstandige in een groepspraktijk voor kinderen. Ze is sinds 2009 tevens werkzaam binnen de dienst Kinderneurologie van het UZ Brussel maar heeft ook gewerkt binnen de dienst Kinderpsychiatrie, het Referentiecentrum voor Autisme en het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen. Heden is zij voltijds werkzaam binnen het multidisciplinair diagnostisch team van het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen Plus (COS+).
Maya Van Den Eede heeft een uitgebreide expertise in kinderen met DCD. Ze heeft een sterke wetenschappelijke interesse en levenslang bijleren is een belangrijke waarde voor haar waardoor zij reeds tal van vormingen, bijscholingen en congressen bijwoonde. Ze behaalde in 2015 een bijkomende Master in het Management en Beleid van de Gezondheidszorg en volgt momenteel een ACT-opleiding (Acceptance and Commitment Therapy). Sinds enkele jaren geeft zij vormingen rond o.a. DCD voor uiteenlopende doelgroepen.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, pediatrisch kinesitherapeuten, ergotherapeuten,…

Accreditatie

ProQ-Kine 14pt

Prijs

270€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!