< Terug naar cursusaanbod

Autisme: elkaar beter begrijpen

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
25-04-2024
Locatie
Leuven - Swanenberg
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Een goede behandeling begint met elkaar begrijpen. Maar bij kinderen of volwassenen met autisme is dat goed begrijpen niet altijd vanzelfsprekend. Jij begrijpt misschien niet altijd goed hun gedrag en communicatie en zij begrijpen jouw communicatie niet altijd even goed.

In deze cursus leren we achter het gedrag kijken naar wat er nu precies anders verloopt bij mensen met autisme in hun betekenisverlening. Vanuit dit goed begrijpen van het autistische denken kunnen we meteen ook een aantal strategieën afleiden om helderder te communiceren. Zodat we elkaar beter begrijpen. Dit zal leiden tot minder stress tijdens de behandeling, een groter impact en meer kans op activering en generalisering.

Leerdoelen

  • Basiskennis over de cognitieve verklaringsmodellen van ASS
  • Begrijpen van het kwalitatieve andere aspect van de autistische cognitie, het autistisch denken
  • Begrijpen van de invloed van dit andere denken op het gedrag, met name op de communicatie en de sociale interactie
  • Vaardig worden in een aantal basisstrategieën rond heldere communicatie: concreet leren communiceren, positief leren communiceren, verstaanbaar leren communiceren, toegankelijk leren communiceren.

Docent

Steven Degrieck

Steven Degrieck is als orthopedagoog al meer dan 25 jaar bezig met het geven van cursussen en begeleidingen rond autisme en dit over heel Europa. Daarnaast is hij auteur van verschillende praktische boeken rond autisme. Zintuiglijke problemen zijn al enkele jaren zijn specifieke interesse. De zintuigen zijn enerzijds enorm fascinerend en vormen anderzijds de toegangspoort tot de wereld, en dus ook alle zaken die we leren en die ons helpen in onze ontwikkeling. Deze interesse heeft ook geleid tot het boek ‘Autisme en zintuiglijke problemen’ (Uitgeverij Boom) dat hij samen met Ina van Berckelaer-Onnes en Miriam Hufen heb geschreven. 

Hij is tevens co-founder van Huis Helder, een expertisecentrum rond heldere communicatie bij mensen voor wie communicatie niet vanzelfsprekend is.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, pediatrisch kinesitherapeuten, ergotherapeuten, artsen,…

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch 14

Pediatrische kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) 14

Prijs

330€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!