Planning

Startdatum
13-05-2025
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Deze cursus is gericht op pediatrische therapeuten die yoga willen integreren in hun therapie. We starten de dag met een korte theoretische basis over de herkomst en fundamenten van yoga, we gaan dieper in op yoga als holistische levenswijze en je maakt kennis met de bouwstenen van hatha yoga.

De overige drie dagdelen gaan we samen praktisch aan de slag.  Je ervaart een yogasessie en de verschillende elementen hiervan. Je leert hoe je yoga kan inzetten in jouw oefentherapie bij kinderen, hoe je een yogasessie praktisch benadert en hoe je jouw attitude als yogi/therapeut hierop afstemt. Je leert wat  er nodig is om kinderen veilig te begeleiden bij verschillende yoga houdingen.

Deze houdingen/asana’s worden steeds met een groot (lichaams)bewustzijn uitgevoerd, waarbij de manier van bewegen en connectie met de ademhaling centraal staan.  Je leert hoe je kinderen veilig in en uit verschillende houdingen kan begeleiden.

  • Waar kan je op letten?
  • Hoe pas je houdingen/asana’s aan jouw doelgroep aan?
  • Hoe creëer je een veilige en leuke omgeving om yoga te beoefenen?

Je krijgt praktische voorbeelden en tips waar je na de opleidingsdag onmiddelijk mee aan de slag kan, dit binnen verschillende pediatrische doelgroepen: kinderen en jongeren met milde CP, autisme, ADHD,…

Na afloop kan je zelf enkele basishoudingen en flows uitvoeren, aanleren en begeleiden. Je kan kinderen ondersteunen in (het fysieke aspect van) yoga en je weet uit welke motorische componenten de oefeningen opgebouwd zijn. Je hebt je oefenarsenaal uitgebreid ter aanvulling van je hands-off behandelmethoden.

Leerdoelen

  • Je kent de basisprincipes van yoga en weet welke aspecten je hieruit kan integreren binnen jouw oefentherapie.
  • Je verruimt je basisvaardigheden en attitude als therapeut om een veilige en uitnodigende omgeving te creëren voor je cliënt tijdens het beoefenen van yoga.
  • Je ervaart en begrijpt uit welke componenten een yogales is opgebouwd en kan kinderen ondersteunen in (het fysieke aspect van) yoga.
  • Je weet uit welke motorische componenten verschillende yoga houdingen opgebouwd zijn (lichaamsbewustzijn, evenwicht, mobiliteit, coördinatie, spierspanning) en je kunt deze asana’s aanpassen aan jouw pediatrische doelgroep.
  • Je hebt je oefenarsenaal uitgebreid ter aanvulling van je hands-off behandelmethoden.

Docent

Tineke Mariën

Tineke Mariën studeerde af in 2010 als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, specialisatie pediatrie. Als therapeute hanteert Tineke steeds een brede kijk op therapie om zo tot de meest kindgerichte behandeling te komen. Zo haalt ze voor haar behandelingen niet enkel inspiratie uit de klassieke oefentherapie, maar combineert ze deze met behandelingsmethoden als Sherborne, wobbelturnen, yoga, coretraining, medische pilates, taping,... 
Voor elk van deze behandelmethoden volgde ze de diverse kortdurende en jaaropleidingen.

De voorbije jaren deed ze klinische ervaring op binnen verschillende settingen waarbij ze werkte met baby’s tot jongvolwassenen, o.a. in het Revalidatiecentrum Pulderbos (pulmonaire en neuromotorische revalidatie), MFC Ritmica (psychomotorische en neuromotorische therapie, type 2,4 en 9) en UKJA ( diagnostiek en behandeling van emotionele en/of gedrags- en ontwikkelingsproblemen zoals ADHD, autisme, trauma, hechting, … ). Ze deed onderzoek aan de Universiteit van Gent en doceerde hier binnen de opleiding kinesitherapie en het postgraduaat Bobath.

Tineke richtte haar praktijk W-ander op waarbij ze baby’s tot (jong)volwassenen behandelt met emotionele en/of gedrags- en ontwikkelingsproblemen. De praktijk biedt eveneens workshops en groepslessen aan voor (ouder-)kind en volwassenen.

Doelgroep

Pediatrisch kinesitherapeuten.

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

PQK - Pediatrische kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd) - 14

Prijs

340€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!