< Terug naar cursusaanbod

Velocity Based Training : toepassingen voor kracht- en revalidatietraining

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
30-11-2024
Locatie
Beveren - Rev.
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Tijdens deze opleidingsdag maakt je kennis met Velocity Based Training (VBT), een nieuwe trainingsmethode binnen de kracht- en revalidatietraining.

Na een korte introductie van het concept, de onderliggende theorieën en fundamenten bespreken we stap voor stap hoe VBT kan worden ingepast in een multi-dimensionele benadering van programma ontwikkeling, training en revalidatie. Daarbij ligt de nadruk zowel op het diagnostische proces (meten) als op de interventiefase (trainen). Beide processen binnen de revalidatie/training worden zodoende in elkaars verlengde aangeboden.
Na afloop van de workshop ben je op deze manier in staat om VBT meteen te gaan toepassen in je eigen praktijk/context.

In het theoretische luik van de opleiding wordt o.a. stil gestaan bij de verschillende “strength qualities” en hoe deze via VBT duidelijk in kaart kunnen worden gebracht. We omschrijven de verschillende parameters die binnen VBT gebruikt worden en hoe VBT binnen het revalidatietraject en/of periodiseringsplan kan worden toegepast.

In het praktische deel komen onderwerpen als het opstellen van een Load Velocity Profiel, het toepassen van VBT-trainingszones en het trainen van strength qualities aan bod. Er is ook aandacht voor data-analyse en interpretatie van testen en trainingen en hoe deze te gaan omzetten naar concrete interventies en trainingen.
Tenslotte is er uitgebreid de mogelijkheid om te experimenten met verschillende VBT-devices tijdens de geplande workouts (in kleinere groepjes) in de oefenzaal.

Leerdoelen

  • Uitleggen op welke manieren snelheid gemeten kan worden tijdens kracht- en weerstandstraining
  • Uitleggen welke variabelen er middels VBT gemeten worden en naar welke variabelen er specifiek gekeken kan worden bij verschillende oefeningen en doelstellingen.
  • De relatie tussen weerstand (load) en snelheid uitleggen
  • VBT toepassen als diagnostiek waarbij een Load Velocity Profiel (LVP) opgesteld en geanalyseerd wordt.
  • VBT toepassen als interventiemiddel waarbij VBT gebruikt wordt ter verbetering van het trainings- en/of revalidatieproces
  • VBT-trainingszones toepassen waarbij onderbouwing vanuit de inspannings- en spierfysiologie plaats vindt.
  • Snelheid gebruiken om coaching en techniek van en bewegingsintentie bij de patiënt/atleet te verbeteren

Docent

Jeroen Rietvelt

Jeroen Rietvelt (MSc in de bewegingswetenschappen) is een CSCS & ASCA level 2 gecertificeerde coach en EXOS geaccrediteerde Performance Specialist. Met meer dan 10 jaar ervaring binnen de topsport (NOC*NSF Nederland en Japan Skating Federation) en patiëntenzorg als inspanningsfysioloog en strength & conditioning coach, verdeelt Jeroen zijn tijd tussen enerzijds het coachen van atleten en anderzijds het verzorgen van onderwijs en opleidingen.

Tevens is hij kerndocent binnen de masteropleiding Sportfysiotherapie van de University of Applied Science Utrecht in Nederland.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, personal trainers, coaches,...

Accreditatie

Pro-Q-Kine (algemeen) 14 pt

Prijs

340€, 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!