< Terug naar cursusaanbod

Sprint-Related Injuries in Field-Sport Athletes

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
24-10-2024
Locatie
Gent - Sport Vlaanderen
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

"Rehab & Prevention from the Gym to the Field"

Sprinten vormt de hoeksteen van tal van veld- en teamsporten. Het sprint- en acceleratievermogen van een atleet kan het verschil maken tussen winst en verlies en onderscheidt de beste spelers van de rest.

Sprintactiviteiten staan gelijk met een hoge belasting voor het atletisch lichaam en eisen hun tol. Zowel acute als recidiverende spier- en peesblessures van het onderste lidmaat kennen een hoge incidentie bij hogere loopsnelheden. Bovendien is het bekend dat de revalidatie van dergelijke letsels (bv. hamstringsblessures) niet altijd zo vanzelfsprekend is, waardoor er een hoog risico op herval bestaat. 

Load management is key om de kans op recidieven te beperken. Het op regelmatige basis inplannen van maximale sprintsessies is een absolute must. Tijdens de revalidatie van sprint-gerelateerde blessures wordt hier echter niet altijd evenveel aandacht aan besteed. Een goed evenwicht tussen voldoende blootstelling aan maximale sprinting efforts en het vermijden van acute hoge piekbelasting wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor een geslaagde revalidatie en return-to-competition.

Sprinten is een complexe bewegingsactiviteit. Een goede kennis van de biomechanica én de sportspecifieke context waarin er gesprint wordt, zijn onontbeerlijk in de preventie en revalidatie van sprint-gerelateerde blessures. Gewapend met deze kennis moeten er krijtlijnen worden uitgetekend voor een gerichte analyse van de sprintbeweging en de selectie van de meest aangewezen screeningstesten. Deze resultaten kan je vervolgens inzetten bij het opstellen van geïndividualiseerde kracht- en revalidatieschema’s.

In deze cursus belichten we dit alles en passen we het toe op enkele casussen uit het voetbal, basketbal, atletiek en hockey.

Leerdoelen

  • Inzicht krijgen in de biomechanica en spieractivatiepatronen van het sprinten en hoe deze verschillen tussen de acceleratie- en max velocity fase;
  • Inzicht krijgen in de multifactoriële ontstaansmechanismen en de verschillende risicofactoren van de meest voorkomende sprint-gerelateerde blessures;
  • Kritisch leren analyseren van de sprintbeweging en het herkennen van de belangrijkste onderliggende bewegingsprincipes;
  • Het leren selecteren, uitvoeren en correct interpreteren van de meest aangewezen screeningstesten;
  • Het leren opstellen van holistische krachtprogramma’s en implementeren van sprintsessies in een revalidatieschema met aandacht voor een goed load management.

Docent

Joachim Boon

Joachim Boon is een Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (2016, KU Leuven) met specifieke expertise in sportrevalidatie. Na zijn studies ging hij aan de slag in de Move Groepspraktijk in Wilsele bij Leuven. Hij specialiseerde zich verder in de bewegingsanalyse van verschillende sporten met het behalen van een diploma als professioneel bikefitter aan Bakala Academy (2017) en een EXOS Performance Specialist Certification  (2018). Joachim heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan als kinesitherapeut in de basketbalwereld bij BAVI Vilvoorde en de Leuven Bears en als bikefitter bij Wolf Performance in Leuven.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, personal trainers, coaches,...

Accreditatie

Pro-Q-Kine (algemeen) 14 ptn

Prijs

330€, 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

 

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!