Planning

Startdatum
18-11-2024
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Veel patiënten begrijpen hun pijnklachten verkeerd, hetgeen een voorname barrière vormt om met oefentherapie aan de slag te gaan, en/of om oefentherapie vol te houden. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat kinesitherapeuten bij uitstek de zorgenverstrekkers zijn die door middel van pijneducatie deze barrière kunnen wegwerken. Eens je als therapeut de vaardigheid bezit, kan je deze inzetten bij heel uiteenlopende patiëntengroepen, waaronder musculoskeletale aandoeningen zoals artrose, rug en nekpijn, post chirurgische pijn, aanhoudende sportletsels en ook kanker gerelateerde pijn.

Pijneducatie is een evidence-based onderdeel van de behandeling van deze aandoeningen, maar de implementatie van deze inzichten in de kinesitherapeutische praktijk heeft nog een ruime progressiemarge. Daaraan willen we in deze cursus tegemoet komen, door op praktische wijze de deelnemers bij de hand te nemen en gerichte vaardigheden voor de dagelijkse praktijk aan te leren. Jullie patiënten varen er wel bij!   

De cursus maakt gebruik van de meest optimale werkvormen om eventuele barrières voor de implementatie van evidence-based inzichten te overwinnen, kennisoverdracht en training in het uitvoeren van praktijkrichtlijnen in de kinesitherapeutische praktijk mogelijk te maken. Dit betekent dat we voor deze cursus gebruik maken van volgende werkvormen:

  • Demonstraties
  • Didactische sessies
  • Praktische vaardigheidstraining
  • Illustraties
  • Discussies en feedback sessies betreffende klinisch redeneren
  • Casuïstiek

Leerdoelen

Bij het afronden van deze 1-daagse cursus zullen deelnemers in staat zijn om:

  1. Patiënten die nood hebben aan pijneducatie te herkennen;
  2. Pijneducatie te geven aan patiënten;
  3. Pijneducatie te integreren in een volledig behandelprogramma voor pijnpatiënten.

Docent

Eva Huysmans

Dr. Eva Huysmans is postdoctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel binnen de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion. Ze behaalde haar doctoraat in de gezondheidswetenschappen in 2021 met onderzoek rond perioperatieve pijneducatie bij lumbale chirurgie. Ook in haar huidig onderzoek specialiseert ze zich verder in (biopsychosociale) prevalidatie met inbegrip van pijneducatie. Eva is (co-)auteur van diverse peer-reviewed wetenschappelijke publicaties en geeft regelmatig uiteenzettingen over haar onderzoek op (internationale) congressen. Naast haar onderzoeksactiviteiten, is ze actief als kinesitherapeut binnen de Pain in Motion revalidatie in het UZ Brussel waar ze patiënten met chronische pijn behandelt. Verder geeft Eva ook regelmatig opleidingen en lezingen rond chronische pijn revalidatie aan clinici in binnen- en buitenland.

Jo Nijs

Prof. Jo Nijs is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, doctor in de motorische revalidatie en kinesitherapie en master of science in de manuele therapie. Hij is kinesitherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel en gastprofessor aan de Universiteit van Gotenburg (Zweden). Hij is houder van de Leerstoel de Berekuyl academy, gericht op oncologische revalidatie. Zijn onderzoek en klinische activiteiten zijn gericht op chronische pijn en vermoeidheid bij kanker overlevers en musculoskeletale pijn. Jo Nijs is (co-)auteur van >250 peer reviewed publicaties, heeft 10 miljoen € aan onderzoeksubsidies bekomen, is promotor van 18 afgelegde doctoraten en fungeerde meer dan 270 maal als genodigde spreker op (inter)nationale bijeenkomsten in 25 verschillende landen (incl. 34 keynotes). Op het vlak van praktijkgerichte scholingen doceerde hij in 92 cursussen aan 3000 clinici in 12 verschillende landen en 4 continenten. Jo Nijs staat tweede gerangschikt op de wereldranglijst van chronische pijnonderzoekers (1ste in Europa), 2de bij de CVS onderzoekers, en 6de bij de whiplash onderzoekers (expertscape.com).

 

Website: www.paininmotion.be 
Twitter: @PaininMotion

Doelgroep

Kinesitherapeuten, pediatrische kinesitherapeuten, psychologen, pedagogen, ergotherapeuten, artsen,...

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

Prijs

340€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!