Planning

Startdatum
17-01-2023
Locatie
Mechelen - De Nekker
Tijd
09:00 - 17:00 UUR
Bijeenkomsten

Inhoud

Veel patiënten begrijpen hun pijnklachten verkeerd, hetgeen een voorname barrière vormt om met oefentherapie aan de slag te gaan, en/of om oefentherapie vol te houden. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat kinesitherapeuten bij uitstek de zorgenverstrekkers zijn die door middel van pijneducatie deze barrière kunnen wegwerken. Eens je als therapeut de vaardigheid bezit, kan je deze inzetten bij heel uiteenlopende patiëntengroepen, waaronder musculoskeletale aandoeningen zoals artrose, rug en nekpijn, post chirurgische pijn, aanhoudende sportletsels en ook kanker gerelateerde pijn.

Pijneducatie is een evidence-based onderdeel van de behandeling van deze aandoeningen, maar de implementatie van deze inzichten in de kinesitherapeutische praktijk heeft nog een ruime progressiemarge. Daaraan willen we in deze cursus tegemoet komen, door op praktische wijze de deelnemers bij de hand te nemen en gerichte vaardigheden voor de dagelijkse praktijk aan te leren. Jullie patiënten varen er wel bij!   

De cursus maakt gebruik van de meest optimale werkvormen om eventuele barrières voor de implementatie van evidence-based inzichten te overwinnen, kennisoverdracht en training in het uitvoeren van praktijkrichtlijnen in de kinesitherapeutische praktijk mogelijk te maken. Dit betekent dat we voor deze cursus gebruik maken van volgende werkvormen:

  • Demonstraties
  • Didactische sessies
  • Praktische vaardigheidstraining
  • Illustraties
  • Discussies en feedback sessies betreffende klinisch redeneren
  • Casuïstiek

Leerdoelen

Bij het afronden van deze 1-daagse cursus zullen deelnemers in staat zijn om:

  1. Patiënten die nood hebben aan pijneducatie te herkennen;
  2. Pijneducatie te geven aan patiënten;
  3. Pijneducatie te integreren in een volledig behandelprogramma voor pijnpatiënten.

Docent

Eva Huysmans

Drs. Eva Huysmans studeerde in 2015 af als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel. Sinds november 2015 is zij werkzaam als doctoraatsonderzoeker binnen een project dat het effect van perioperatieve pijneducatie wil nagaan bij mensen die geopereerd worden omwille van lumbale radiculopathie. Naast haar onderzoeksactiviteiten is Eva Huysmans ook actief als fysiotherapeut binnen de chronische pijnrevalidatie van het UZ Brussel.

Jo Nijs

Prof. Jo Nijs is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, doctor in de motorische revalidatie en kinesitherapie en master of science in de manuele therapie. Hij is kinesitherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel en gastprofessor aan de Universiteit van Gotenburg (Zweden). Hij is houder van de Leerstoel de Berekuyl academy, gericht op oncologische revalidatie. Zijn onderzoek en klinische activiteiten zijn gericht op chronische pijn en vermoeidheid bij kanker overlevers en musculoskeletale pijn. Jo Nijs is (co-)auteur van >250 peer reviewed publicaties, heeft 10 miljoen € aan onderzoeksubsidies bekomen, is promotor van 18 afgelegde doctoraten en fungeerde meer dan 270 maal als genodigde spreker op (inter)nationale bijeenkomsten in 25 verschillende landen (incl. 34 keynotes). Op het vlak van praktijkgerichte scholingen doceerde hij in 92 cursussen aan 3000 clinici in 12 verschillende landen en 4 continenten. Jo Nijs staat tweede gerangschikt op de wereldranglijst van chronische pijnonderzoekers (1ste in Europa), 2de bij de CVS onderzoekers, en 6de bij de whiplash onderzoekers (expertscape.com).

 

Website: www.paininmotion.be 
Twitter: @PaininMotion

Doelgroep

Kinesitherapeuten, pediatrische kinesitherapeuten, psychologen, pedagogen, ergotherapeuten, artsen,...

Accreditatie

Pro-Q Kine 14 ptn

Prijs

310€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!