< Terug naar cursusaanbod

PowerTalk: Iedereen het ijsbad in?! Over koude en andere stressoren.

Direct aanmelden

Planning

Inhoud

Het nemen van koude douches en een ijsbad zijn recent steeds populairder geworden. Fervente aanhangers doen nogal straffe uitspraken over de voordelen ervan. In deze PowerTalk kijken we op een no-nonsense manier naar wat koudeprikkels, maar ook andere stressoren zoals inspanning, honger, dorst, zuurstoftekort, …, kunnen betekenen voor de menselijke gezondheid. Allen zijn potentieel gevaarlijk, maar tegelijkertijd belangrijke prikkels voor een sterk lichaam en een veerkrachtige geest. We overlopen de onderliggende principes, bekijken dit binnen een evolutionair denkkader, speculeren over de mogelijkheden en analyseren de wetenschappelijke evidentie. Als vergelijking en leidraad gebruiken we hierbij de best bestudeerde uitdaging, met name inspanning door beweging.

We overlopen hoe dit relevant zou kunnen zijn voor de patiënten waarmee we dagelijks werken. Voor hen zouden deze extra uitdagingen weleens ‘low hanging fruits’ kunnen zijn: behoorlijke resultaten met relatief weinig extra werk en tijd. We bespreken hoe je op een veilige en efficiënte manier dit soort prikkels gebruikt.

Leerdoelen

  • De onderliggende principes (hormesis, cross-adaptation, stress mindset, …) beheersen en deze kunnen plaatsen in een evolutionair denkkader.
  • Genuanceerd leren omgaan met de complexiteit van het onderwerp en een goed inzicht hebben in de wetenschappelijk literatuur terzake.
  • Weten hoe je praktisch en veilig werkt met deze stressoren, voor jezelf en je patiënten.

Docent

Doelgroep

Kinesitherapeuten, (sport)artsen, personal trainers en andere zorgverleners.

Accreditatie

4 pt PQK

Prijs

58€ excl btw

Inbegrepen

Syllabus, uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!