< Terug naar cursusaanbod

De pols in balans : diagnostiek en revalidatie van de pols

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
23-05-2024
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

De pols is een zeer ingewikkeld gewricht waar 15 botten, 26 ligamenten en 23 pezen bij elkaar komen in een klein oppervlakte. Dit maakt het een hele uitdaging om specifieke pathologieën te kennen, herkennen en behandelen. Het is daarom belangrijk om de (functionele) anatomie en biomechanica goed te beheersen.

Tijdens deze cursus zal stil worden gestaan bij palpaties / anatomie in vivo van de belangrijkste ‘landmarks’ van de pols.  Dit is een vereiste is om het klinisch onderzoek degelijk te kunnen uitvoeren. Hierin ligt de nadruk op de systematiek van het onderzoek en het oefenen en interpreteren van de specifieke provocatietesten. Er worden tevens handvatten aangereikt om kritisch stil te staan bij het proces van klinisch redeneren.

In deze cursus is het eveneens de bedoeling om inzicht te krijgen van de meest voorkomende pathologieën van de pols. De volgende pathologiëen komen aan bod :

 • scaphoid fractuur
 • carpale instabiliteit
 • scapholunaire dissociatie
 • TFCC+ DRU problematiek

Tevens zal behandeling van de pols aan bod komen. Er zal hands-on geoefend worden om je manuele technieken en carpale mobilisaties te verfijnen. Ook oefentherapie ter verbetering van polsstabiliteit, en de bijbehorende functionele training zal zowel theoretisch als praktisch benaderd worden.

Kortom, de uitgelezen kans voor musculoskeletale, manuele en sporttherapeuten om kennis over de pols bij te schaven. Voorkennis is niet vereist.

Leerdoelen

 • De cursist heeft kennis van de anatomie van de pols en kan dit toepassen in vivo.
 • De cursist is in staat om systematisch een klinisch onderzoek van de pols uit te voeren
 • De cursist kent verschillende provocatietesten van de pols
 • De cursist heeft kennis van meest voorkomende pols aandoeningen
 • De cursist kan verschillende elementen van behandeling van de pols in de praktijk toepassen gebaseerd op evidence based practice
 • De cursist optimaliseert de manuele handelingen t.a.v. carpale mobilisaties
 • De cursist weet hoe hij/ zij de stabiliteit van de pols kan trainen volgens evidence based practice

Docent

Maaike van der Hoeven

Maaike van der Hoeven studeerde in 2009 af als kinesitherapeut aan de Hogeschool van Rotterdam (BSc). Daarna heeft zij zich verder gespecialiseerd in handtherapie en is sindsdien werkzaam geweest in verschillende secundaire en tertiaire verwijscentra in Nederland en Engeland. Sinds 2016 werkt zij als zelfstandig handtherapeut in België. In 2019 behaalde ze haar Master of Science in Handtherapy aan de Universiteit van Derby, VK. 

Zowel in Nederland als België is zij geregistreerd als 'Certified Hand Therapist' en is zij lid van de Nederlandse vereniging voor Handtherapie (NVHT) en de Belgian Hand Therapists (BHT). Naast haar werkzaamheden in de praktijk is spreekt zij regelmatig als gastdocent en is zij docent en cursus ondersteuner voor de opleiding handtherapie aan het UZ Gent. Tevens maakt zij sinds dit jaar deel uit van het Scientific Committe van de European Federation of Societies for Hand Therapy (EFSHT).

Paul De Buck

Paul De Buck is een Europees gecertificeerd hand therapeut (E-CHT) en MSc. Manuele Therapie (VUB). Hij is reeds sinds 2008 verbonden aan de vakgroep REVAKI (UGent) als praktijkassistent en verantwoordelijk voor de lessen betreffende handrevalidatie. Daarnaast is hij werkzaam als handtherapeut in het Hand en Pols Centrum Terneuzen (HPRN) en tot voorkort actief als secretaris van de European Federation of Societies for Hand Therapy (EFSHT). Vanuit zijn passie voor handen zet hij zich actief in voor het organiseren van bijscholingsdagen betreffende dit topic binnen de UGent. Ook werd hij reeds meerdere malen als gastdocent gevraagd bij diverse opleidingen in binnen -en buitenland. 

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen, ergotherapeuten.

Accreditatie

PQK - Algemeen kinesitherapeutisch - 14

PQK - Manuele therapie (automatisch toegevoegd) - 14

Prijs

340€ (excl btw) , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

 

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2024 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!