< Terug naar cursusaanbod

Genekt door migraine - rol cervicale wervelzuil bij migraine

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
29-04-2025
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Migraine wordt beschouwd als een hersenaandoening waarbij in veel gevallen de aanpak dominant medicamenteus is. Het komt ook vaak voor dat migraine-lijders nekklachten hebben. Deze nekklachten zijn echter niet enkel een symptoom van migraine. Voorzichtig groeiend onderzoek en klinische ervaring toont immers aan dat migraine bij een grote groep van patiënten zijn oorsprong heeft in de cervicale wervelzuil. Elke migrainepatiënt verdient dus een grondige mechanische evaluatie van de nek. 

Wanneer uit klinisch onderzoek blijkt dat er cervicaal een (mechanische) oorzaak terug te vinden is, dan zal dit in het behandelplan ook centraal staan. Deze opleidingsdag focust zich daarom op het inzicht krijgen in het onderliggende mechanisme en het aangeleerd krijgen van specifieke auto-mobilisatie technieken. Zo kan de therapeut een groot deel van zijn/haar patiënten helpen om zelfstandig het onderliggende nekprobleem te evalueren en te behandelen. Zo’n benadering waarbij de patiënt zelfredzaam wordt gemaakt is bijzonder krachtig. Tijdens het praktische gedeelte van deze opleiding gaan we uitgebreid in op het aanleren en inoefenen van manuele technieken, desensitisatie technieken, self care en automobilisatie-oefeningen

Met deze specifieke aanpak beogen we een daling in het aantal migraine-aanvallen, een verbetering van de levenskwaliteit, verminderde medicatie-iname en een groter zelfvertrouwen van de patiënt.

Leerdoelen

  • Kritisch inzicht hebben in de International Headache Classification 3th edition
  • Het multifactoriële karakter van migraine kennen en kunnen evalueren bij patiënten.
  • Hanteren van een migraine-assesment
  • Het kunnen differentiëren van de dominante factor(en) bij een patiënt.
  • De basis van een mechanische evaluatie van de cervicale wervelzuil kennen en kunnen uitvoeren.
  • Het kennen en kunnen uitvoeren van therapeutische technieken in het kader van migraine.
  • Het kennen en kunnen aanleren van auto-mobilisatie technieken voor migraine-lijders

Docent

Lieve Moyaert

Lieve Moyaert is master in de kinesitherapie, manueel therapeut en gediplomeerd McKenzie therapeut. Al van kinds af aan is Lieve gebeten door de werking van het menselijk lichaam. Al tijdens haar opleiding tot kinesitherapeut was Lieve steeds heel enthousiast maar ook kritisch en ruimdenkend. Toen ze uit eigen ervaring in contact kwam met de McKenzie methode, was ze geïntrigeerd door deze andere kijk op rug- en nekklachten. 

In 2015 behaalde ze voor het diploma aan het Internationaal McKenzie Instituut waarna ze in 2018 haar eigen praktijk TeRUG Controle opende te Oudenaarde. In de jaren die volgden, zag ze steeds vaker de link tussen migraine en nekproblemen en zo groeide een zeer specifieke gedrevenheid. Haar missie is om zoveel mogelijk patiënten mechanisch te screenen én te helpen. Ze wil daarbij zoveel mogelijk clinici betrekken door hen bewust te maken van de oorzakelijke link tussen nekproblemen en migraine.

Doelgroep

MSK kinesitherapeuten, manueel therapeuten, osteopaten, chiropractoren en/of fysische geneesheren

Accreditatie

In aanvraag.

Prijs

350€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!