Loading Events

« All Events

Slaapmanagement – Lifestyle factoren in de klinische praktijk – Anneleen Malfliet, Eveline Van Looveren & Thomas Bilterys

15 december - 09:00 - 17:00

Slaapmanagement : lifestyle factoren in de klinische praktijk

Docenten: Anneleen Malfliet, Eveline Van Looveren & Thomas Bilterys

Inhoud:

Binnen de kinesitherapeutische setting is er steeds meer aandacht voor allerhande lifestyle factoren en hun invloed op de behandeling van de patiënt. Een van deze niet te onderschatten lifestyle factoren is de slaap. Zo zien we in de literatuur onder andere associates tussen slaapproblemen en allerhande aandoeningen. Ook bij kinderen en adolescenten zien we meer en meer slaapproblemen voorkomen, onder andere door het gebruik van technologische apparaten (zoals gsm, tablet, etc.) tijdens het avondritueel of in bed. Daar een slechte slaap een verstrekkende impact heeft op onder andere sociale, emotionele, gedragsmatige en executieve functies, is het dan ook evident dat de kinesitherapeut dit aspect niet links kan laten liggen.

Daarnaast zien we ook een sterke associatie tussen sedentair gedrag en slaapproblemen. In onze huidige maatschappij is sedentair gedrag een steeds groter wordend probleem. Niet alleen heeft dit een negatieve invloed op onze fysieke en cardiovasculaire fitheid, we zien ook dat de mate van sedentair gedrag een verhoogd risico op insomnie en andere slaapstoornissen met zich meebrengt. Daar slaapproblemen op hun beurt ook fysieke activiteit in het gedrang brengen, zien we dat vele patiënten in een vicieuze cirkel terecht komen. Als kinesitherapeut is het dan ook belangrijk de patiënt niet enkel op fysiek vlak te ondersteunen, maar ook de slaapproblemen mee aan te pakken in de dagdagelijkse praktijk.

Tijdens deze opleidingsdag worden de deelnemers volledig ondergedompeld in de theorie en praktische aanpak van slaapproblemen binnen de klinische praktijk. We vertrekken vanuit enkele casussen, waardoor deelnemers meteen een beeld krijgen van toepassingsmogelijkheden in hun praktijk. Tussen elk onderdeel is er ook ruimte voor klassikaal overleg, om zo de linken tussen het onderzoek en de dagdagelijkse praktijk te optimaliseren en van elkaars ideeën te leren. Tijdens deze cursus gaan we in op de basisprincipes van de slaap, het gebruik van een slaapdagboek, en de toepassing van slaaprestrictie, stimuluscontrole, reductie van medicatiegebruik, de invloed van cognities en slaaphygiëne. De docenten zullen deze cursus voornamelijk vorm geven vanuit hun wetenschappelijke expertise binnen de chronische pijn (muskuloskeletale klachten CVS, fibromyalgie, etc.).

Leerdoelen:
– Deelnemers hebben aandacht voor slaapproblemen in de klinische praktijk;
– Deelnemers kennen de basisprincipes van de slaap;
– Deelnemers hebben inzicht in de nood van slaapmanagement binnen de klinische praktijk;
– Deelnemers zijn in staat om alle aspecten van slaaptherapie toe te passen in de klinische praktijk.

Datum : dinsdag 15 december ’20  van 9u-17u

Doelgroep van de cursus : Kinesitherapeuten, artsen

Prijs : 260€  excl. btw , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen : Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Accreditatie :  Pro-Q Kine 14ptn

Prof. dr. Anneleen Malfliet behaalde in 2013 haar masterdiploma in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit Gent. In 2018 behaalde ze haar doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent binnen een onderzoek met specifieke focus op chronische spinale pijn. Ze is lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion, heeft uitgebreide doceerervaring over chronische pijn en gaf al meermaals cursussen over dit onderwerp in binnen- en buitenland. Haar actuele wetenschappelijke activiteit situeert zich volledig binnen de chronische pijnproblematiek, met specifieke aandacht voor slaapproblemen en nutritionele aspecten. Anneleen is auteur van 34 internationale peer-reviewed publicaties (14 papers als eerste auteur), waarvan haar promotie-onderzoek in JAMA Neurology werd gepubliceerd. Daarnaast is ze tevens actief als vrijwillig kinesitherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel, waar zij op wekelijkse basis patiënten met chronische pijn behandeld.

Dra. Eveline Van Looveren studeerde in 2015 af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit Antwerpen. Nadien behaalde zij nog een master na master in de manuele therapie. Tot januari 2018 was zij actief in de praktijk als zelfstandig kinesitherapeute. Sinds februari 2018 maakte zij echter de overstap naar de academische wereld. Zo startte zij, in samenwerking met Thomas, een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel, dat handelt over slapeloosheid als comorbiditeit bij patiënten met chronische spinale pijn. Binnen dit onderzoek neemt Eveline het behandelluik op zich waarbij cognitieve gedragstherapie voor zowel pijn als insomnia (slaapmanagement) aan bod komt. Verder is Eveline ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.

Drs. Thomas Bilterys is afgestudeerd als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie: optie Manuele Therapie aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel is hij PhD student aan de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent. De focus van zijn onderzoek ligt voornamelijk op chronische spinale pijn en insomnia. Binnen het huidige onderzoeksproject rond slaap en pijn voert hij voornamelijk de assessments (o.a. polysomnografie-, actigrafie- en PPT-metingen) uit. Daarnaast is hij ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.

 

 

Details

 • 15 december, 2020
 • 9:00u - 17:00u
 • €260 excl. btw

Locatie

Tickets

28 available
slaapmanagement - 15dec20260,0025€ (excl btw) cateringkosten inbegrepen in vermeld bedrag.
 • Respiratoire kinesitherapie bij baby's en kinderen - Dorien Hellings & Deborah Van Cauwenbergh

  1 oktober - 09:00 - 17:00

  Brussel – Van der Valk Brussels Airport

  Eendaagse opleiding over respiratoire aandoeningen bij baby's en kinderen, en de rol van de kinesitherapeut hierin. Heel wat technieken zoals neusspoelen, inhalatietherapie en autogene drainage komen

 • Hyperventilatie ontkracht- Chris Lenaerts

  2 oktober - 3 oktober

  Eindhoven – Van der Valk

  Het hyperventilatiesyndroom is een complex gegeven waar fysiologie en psychologie elkaar wederzijds sterk beïnvloeden. Deze 2-daagse opleiding biedt de cursist een duidelijk inzicht in de holistische

 • Dizziness - Alan Sealy

  8 oktober - 09:00 - 17:00

  Brugge – Loweide Oostkamp

  This one day course is suitable for physiotherapists, physicians and other health professionals wishing to learn how to successfully assess and treat the dizzy patient. The course is practical in natu