Loading Events

« All Events

ONLINE – Respiratoire kinesitherapie bij baby’s en kinderen – Dorien Hellings & Deborah Van Cauwenbergh

29 oktober - 09:00 - 17:00

  • This event has passed.

Online Opleiding: Respiratoire kinesitherapie bij baby’s en kinderen

Owv de recente covid-19-maatregelen zal deze opleiding online doorgaan

Datum :  donderdag 29 oktober ’20  van 9u-17u

Docent : Dorien Hellings & Deborah Van Cauwenbergh

Doelstelling van de cursus :

Deze ééndaagse opleiding richt zich op kinesitherapeuten zonder een bijzondere beroepsbekwaamheid in de respiratoire kinesitherapie, maar met een grote interesse in het begeleiden en behandelen van baby’s en kinderen met respiratoire problemen. De fysiologie en fysiopathologie van de luchtwegen van baby’s en kinderen met respiratoire aandoeningen worden uitgebreid besproken alsook wat de rol van de kinesitherapeut hierin kan zijn.

Er wordt o.m. uitleg gegeven over en aangeleerd hoe je correct de neus kan spoelen, de do’s en dont’s over inhalatietherapie (aerosol en puffers) en de basisbegrippen van (geassisteerde) autogene drainage. We bespreken hulpmiddelen zoals PEP en flutter en gaan dieper in op intrapulmonaire percussie ventilatie (IPV). Er is een praktijkdeel voor een aantal van deze technieken. Verder wordt er ook demomateriaal voorzien. Op deze manier ontwikkelt de kinesitherapeut een basiskennis van respiratoire kinesitherapie. Deze opleiding is een kennismaking en dient als aanzet tot het verder verwerven van kennis en vaardigheden binnen deze specialisatie.

Leerdoelen :

– De anatomie en de fysiologie van de luchtwegen bij baby’s en kinderen
– De meestvoorkomende respiratoire pathologieën bij baby’s en kinderen die je in de praktijk kan tegen komen
– Het correct leren neusspoelen
– De do’s en dont’s van inhalatietherapie bij baby’s en kinderen
– De basisprincipes van autogene drainage
– Kennis over de hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden tijdens de drainage
– Overzicht van de evidence-based literatuur over de respiratoire kinesitherapie bij baby’s en kleine kinderen
– Praktijk: autogene drainage en gebruik van hulpmiddelen

Doelgroep van de cursus : Kinesitherapeuten (zonder bijzondere bekwaamheid in de respiratoire kinesitherapie)

Prijs : 210€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Accreditatie : ProQ-Kine 14pt

Dorien Hellings studeerde in 2011 af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, optie inwendige aandoeningen aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij is in het bezit van de bijzondere beroepsbekwaamheid respiratoire kinesitherapie, alsook van de bijzondere beroepsbekwaamheid in de pelvische reëducatie en perinatale kinesitherapie (2013). Van 2011 tot 2019 werkte zij in een ziekenhuis ondermeer op de dienst pediatrie en pneumologie. Sinds 2018 is zij ook werkzaam in een groepspraktijk te Gooik als zelfstandige kinesitherapeut. Dorien is lid van de beroepsvereniging BVRK en BICAP/Pelvired. Door haar ervaring zowel binnen een ziekenhuissetting als in de praktijk is zij zeer vertrouwd met het behandelen van respiratoire patiënten.

Deborah Van Cauwenbergh studeerde in 2011 af als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, optie inwendige aandoeningen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2013 behaalde zij een accreditatie in de respiratoire kinesitherapie en pelvische reëducatie. Van 2011-2019 werkte zij, naast haar werk als zelfstandig kinesiteherapeut, als praktijkassistent aan de Universiteit Antwerpen. Na verschillende jaren in een groepspraktijk gewerkt te hebben startte zij in 2017 haar eigen praktijk op in Borsbeke (Herzele). De praktijk is vnl. gericht op respiratoire kinesitherapie, pelvische reëducatie en pre- en postnatale kinesitherapie. Door haar expertise binnen deze specialisatie is zij zeer vertrouwd met het behandelen van patiënten met respiratoire pathologieën. Zij wil dan ook graag haar kennis en (evidence-based) vaardigheden overbrengen naar andere collega’s. Deborah is geaccriditeerd lid van de beroepsverening BVRK en BICAP/Pelvired.

Details

  • 29 oktober, 2020
  • 9:00u - 17:00u
  • €210 excl. btw

Locatie