Loading Events

« All Events

Stress en relaxatietherapie bij kinderen – Lene Jennes

10 oktober - 09:00 - 17:00

SOLD OUT

Stress en relaxatietherapie bij kinderen

Docent : Lene Jennes

Inhoud :

Steeds meer worden (pediatrisch) kinesitherapeuten geconfronteerd met kinderen met stress-gerelateerde klachten. Deze klachten hebben een grote impact op het dagelijks functioneren en het welbevinden van zowel het kind als van zijn omgeving. Als pediatrisch kinesitherapeut is het belangrijk om deze klachten tijdig te herkennen en hier, samen met de context van het kind, mee aan de slag te gaan. Psycho-educatie op maat van het kind en zijn ouders, het uitwerken van een concreet behandelplan en het evalueren van de klachten en functioneren van het kind en zijn omgeving zijn hier van cruciaal belang.

Om deze kinderen goed te kunnen begeleiden, vertrekken we vanuit een theoretisch kader rond stress. De ontwikkeling van stress en de uiting hiervan bij kinderen wordt besproken. Daarnaast wordt er tijdens deze opleidingsdag dieper ingegaan op de wetenschappelijke literatuur rond verschillende relaxatiemethoden en hun toepassingen in de klinische praktijk. De Do’s en Dont’s van relaxatietherapie bij kinderen worden besproken zodat deelnemers, na het volgen van deze cursus, in staat zijn een geïndividualiseerd behandelprogramma op te stellen waarin zowel het kind als zijn omgeving worden betrokken. Naast het theoretisch kader, wordt er ook aan de slag gegaan met concrete oefeningen op kindermaat.

Deze basisopleiding richt zich enerzijds tot pediatrische kinesitherapeuten die hun kennis willen opfrissen/uitbreiden aangaande symptomen, diagnostiek en behandeling/management van stressgerelateerde klachten bij kinderen. Anderzijds zijn ook kinesitherapeuten welkom die interesse hebben in de behandeling van deze klachten en overwegen om hun expertise uit te breiden.

Tijdens deze opleidingsdag wordt ervoor gekozen om met een kleine groep (max. 18 deelnemers) te werken om zo de kwaliteit van deze opleiding te garanderen.

Leerdoelen :

Na het volgen van deze opleidingsdag heeft de deelnemer volgende skills geleerd:

– Heeft kennis over stress bij kinderen
– Herkent de uiting van stress bij kinderen
– Heeft een basiskennis over de behandeling en aanpak van stress-gerelateerde klachten
– Heeft de attitude om de context van het kind te betrekken in de behandeling
– Heeft notie van verscheidene relaxatiemethoden
– Weet waar informatie rond relaxatietherapie terug te vinden (wetenschappelijke literatuur, ontwikkelde methodes, websites, materialen, …)

Datum :  zaterdag 10 oktober ’20  van 9u-17u

Doelgroep van de cursus : Kinesitherapeuten, pediatrisch kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en andere zorgverleners.

Prijs : 270€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen : Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Accreditatie : ProQ-Kine 14pt

Lene Jennes studeerde af als Master in de Revalidatiewetenschappen en de Kinesitherapie bij kinderen (2015) en in de geestelijke gezondheidszorg (2016) aan de KU Leuven. Daarnaast studeerde ze af als relaxatietherapeut bij kinderen en volwassenen aan de KU Leuven. Lene werkt in het buitengewoon lager onderwijs en in een zelfstandige praktijk voor kinderen. Sinds het begin van haar carrière toont ze een speciale interesse in het behandelen van kinderen met stress-gerelateerde klachten. Hierbij bekijkt ze het kind in zijn of haar context. Daarbij gebruikt ze het ICF-model als uitgangsbasis. Lene vindt het belangrijk om kinderen (en hun omgeving) te ondersteunen in het vinden van een basisrust om van daaruit verder te kunnen ontwikkelen. Ze heeft een sterke wetenschappelijke interesse en volgt jaarlijks meerdere nascholingen en opleidingen om up-to-date te blijven in haar praktijk.  Momenteel verdiept ze zich o.a. verder in biofeedbacktherapie bij kinderen.

 

Details

 • 10 oktober, 2020
 • 9:00u - 17:00u
 • €270 excl. btw

Venue

Tickets

Out of stock!relaxatie kids - 10okt20270,0025€ (excl btw) cateringkosten inbegrepen in vermeld bedrag.

Deze opleiding is helaas volzet. Indien gewenst kan u zich inschrijven op de wachtlijst.

 • ONLINE - Blijven bewegen met Parkinson - Liesbeth Münks

  7 april - 13:00 - 8 april - 16:00

  @home office

  ONLINE OPLEIDING : Blijven bewegen met Parkinson Een praktische update van de revalidatieprincipes en behandelconcepten Docenten: Liesbeth Münks Data & programma  – SESSIE 1 : dinsdag 7 ap

 • ONLINE : Uit de startblokken na corona - Andy Coomans

  9 april - 10:00 - 16 april - 12:00

  @home office

  2 dingen zijn zeker. De dag dat jouw praktijk terug open mag komt dichterbij, en dat de wereld er anders zal uitzien na de coronacrisis staat buiten kijf. Intussen is het cruciaal dat jij jezelf voorb

 • Inspanningsfysiologie en Trainingsopbouw - Joris Verreydt

  25 april - 09:00 - 17:00

  Brussel – Novotel

  De opleiding inspanningsfysiologie en trainingsopbouw is een evidence-based opleiding die je meer inzicht geeft in de fysiologische achtergrond van de inspanning en het verantwoord uitwerken van een t