Loading Events

« All Events

ONLINE – Frozen shoulder, de kinesitherapeutische aanpak in de dagelijkse praktijk anno 2020 – Ruud Schuitemaker

28 mei - 13:00 - 13 juni - 16:00

  • This event has passed.

ONLINE OPLEIDING : Frozen shoulder, de kinesitherapeutische aanpak in de dagelijkse praktijk anno 2020

Docent : Ruud Schuitemaker

Data & programma 

– SESSIE 1 : donderdag 28 mei ’20  –   13-16u
– SESSIE 2 : vrijdag 29 mei ’20 – 13-16u

Doelstelling van de cursus : 

Tijdens deze cursus zal zowel theoretisch als praktisch (met patiëntdemonstratie en videofilmpjes) worden ingegaan op de bijzonderheden van het klinisch redeneerproces bij patiënten met een FS en de nieuwste ontwikkelingen anno 2020.

Met behulp van de duidelijke definitie uit de SchouderNetwerkNederland-richtlijn* kan nu beter onderscheid worden gemaakt tussen de talloze andere vormen van ‘stijve’ schouders (differentiaaldiagnostiek).

U krijgt antwoord op de vraag waarom het niet eenvoudig is voor kinesitherapeuten en huisartsen om vanaf het prille begin van de frozen shoulder, diagnose te stellen. Om in een vroeg stadium het patroon van de FS te herkennen kunnen – naast ervaring en de nodige theoretische kennis – specifieke onderzoekvaardigheden een belangrijk bijdrage leveren.

Inzicht in de mate van weefselreactiviteit (laag, matig en hoog) en de mate van psychosociale belastbaarheid zijn bepalend voor de aard en juiste dosering van de interventie (uitleggen, sturen, begeleiden, ontspannen, mobiliseren, manipuleren, actief oefenen). Het gebruik van metaforen kan bij het uitleggen zeer van pas te komen.

De deelnemer zal tijdens de cursus uitleg krijgen over de behandeling per fase van weefselreactiviteit, de effecten op het bindweefsel en het fibreuze glenohumerale kapsel. Ook de rol van het benig skelet, kraakbeenweefsel en neurodynamica wordt besproken.

De deelnemer leert geleid-actief en zuiver actief systematisch te bewegen en mobiliseren richting eindstanden met behulp van diverse technieken en oefeningen aangepast aan de fase van de FS. Het samen met de patiënt SMART formuleren van subdoelen en hoofddoel helpt mee om de langdurige behandeling efficiënt te laten verlopen en een bevredigende outcome te bekomen.

*SNN Expertgroep Frozen Shoulder: Prof. Dr. Filip Struyf, Ruud Schuitemaker, Karin Hekman MSc, Donald van der Burg, Dr. Eric Vermeulen.

Leerdoelen : 

Na deze cursus kan de deelnemer op basis van het meest recente en wetenschappelijk beste bewijs:
– het patroon van de FS herkennen en de FS onderscheiden van een 5-tal differentiaal diagnostische mogelijkheden
– het bijbehorend klinisch onderzoek naar behoren uitvoeren
– het proces van de FS klinimetrisch volgen conform het aangeboden FS-protocol
– de behandelinterventies toepassen bij de 3 verschillende maten van reactiviteit
– de dosering (frequentie en intensiteit) ervan op de gepaste wijze evalueren
– de patiënt met een FS indelen in het juiste richtlijnprofiel
– de patiënt met een FS in een vroeg en hoog reactief stadium geruststellen, uitleggen wat er aan de hand is en daarmee het pijnniveau significant verlagen
– de patiënt met een FS zonder frustratie begeleiden gedurende het lange traject van 1 tot zelfs 2 jaar…

Studiemateriaal: Alle tijdens deze cursus gedemonstreerde technieken (ook de wervelkolomtechnieken) worden uitgebreid beschreven in het leerboek Extremiteiten, druk 12. Daarbij worden de technieken door de auteurs (Egmond en Schuitemaker) op video gedemonstreerd. De video’s zijn toegankelijk op de bij dit boek behorende website.

Doelgroep van de cursus : Kinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportkinesitherapeuten en osteopaten.

Prijs : 180€ excl btw, 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Accreditatie: Pro-Q Kine: 14ptn

foto ruud schuitemaker

Ruud Schuitemaker is fysiotherapeut, manueel therapeut, docent manuele therapie en auteur van het boek ‘’Extremiteiten (+ wervelkolom), voor de (sport)fysiotherapeut, kinesitherapeut en manueeltherapeut,2019’. Hij is medeoprichter van het Schoudernetwerk regio Amsterdam (SNA) dat deel uitmaakt van Schoudernetwerken Nederland (SNN) en heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de Richtlijn Frozen Shoulder (2017). Hij is eigenaar van een groepspraktijk te Amsterdam die gespecialiseerd is in schouder-, heup en kniepathologie (http://www.fysio.net), waar hij werkzaam is als manueel therapeut. Ruud is actief als docent sinds 1981 en is onder andere gewezen docent bij het SOMT (Stichting Opleiding Manuele Therapie). Momenteel verzorgt hij in samenwerking met Dick Egmond na- en bijscholingscursussen voor fysiotherapeuten en manueel therapeuten in Nederland, België en Duitsland en geeft hij sinds 2006 als gastdocent colleges manuele therapie voor IFAMT, Duitsland. Ruud is een zeer boeiende en animerende docent die zijn excellente expertise binnen zijn vakdomein op een aangename manier kan overbrengen. Zijn ervaring in de behandeling van heup- en schouderklachten is van onschatbare waarde.

 


FS stadia

Details

  • 28 mei - 13:00
  • 13 juni - 16:00
  • €180 excl. btw

Locatie