Loading Events

« All Events

Basiscursus ‘Schrijfmotoriek’ – dr. Anneloes Overvelde & Ingrid van Bommel

9 mei - 09:00 - 17:00

 • This event has passed.

Basiscursus ‘Schrijfmotoriek’

Docenten: dr. Anneloes Overvelde & Ingrid van Bommel (NL)

Inhoud:

Schrijven met de pen is een cognitief-motorische vaardigheid die alle kinderen leren op school. Heeft een kind moeite met het leren schrijven, of is er sprake van schrijfmoeilijkheden, dan worden vaak therapeuten ingeschakeld voor interventie.
Voorkomen van schrijfproblemen en samenwerking bij kinderen met schrijfmoeilijkheden vormen het uitgangspunt voor deze interdisciplinaire cursus.
Deze basiscursus is gebaseerd op het verwerven van kennis en vaardigheden bij kinderen met schrijfproblemen. De nieuwste inzichten vanuit de wetenschap worden vertaald naar de dagelijkse praktijk.
In de zorgketen rond een kind met schrijfproblemen is samenwerking met de school van essentieel belang. Een behandelings- en begeleidingsplan moet goed aansluiten bij het kind, de leerfase, en de schrijfmethode. Daarnaast moet het duidelijk zijn wie, wanneer en wat doet.

Leerdoelen:

Na afloop van deze basismodule :
-Heeft de deelnemer een goed zicht op de recentste wetenschappelijke evidentie
-Herkent de deelnemer de verschillende profielen van schrijfproblemen
-Kent de deelnemer het klinisch redeneren bij kinderen met schrijfproblemen gebaseerd op HOAC-II
-Kan de deelnemer problemen ordenen volgens de ICF-CY-richtlijn
-Kent de deelnemer de principes van motorisch leren/motorische controle en kan deze toepassen bij kinderen met eenvoudige schrijfproblemen

Na deze basismodule kan er deelgenomen worden aan een 2-daagse advanced module (najaar 2020).

Datum :  zaterdag 9 mei 2020

Doelgroep van de cursus : (pediatrische) kinesitherapeuten en ergotherapeuten

Prijs :  270€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen : Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Accreditatie :  Pro-Q Kine: 16pt

Anneloes Overvelde is kinderfysiotherapeut en heeft jarenlange praktische ervaring in de eerste lijn. Zij is in 2013 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit (Nijmegen) op experimenteel onderzoek naar het leren schrijven bij goede en zwakke schrijvers. Haar vervolgonderzoek is gericht op motorisch leren van vaardigheden en van schrijven in het bijzonder. Zij is eerste auteur van het KNGF Evidence Statement Kinderen met motorische schrijfproblemen, en auteur van het boek ‘Aan de slag met handschriftonderwijs’ (2018). Daarnaast begeleidt zijn masterstudenten kinderfysiotherapie bij hun afstudeeronderzoek. Zij is tevens bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie (NVFK).

Ingrid van Bommel is kinderfysiotherapeut en heeft ruim 25 jaar ervaring in de behandeling van kinderen met schrijfproblemen binnen zowel de 1e als 2e lijn. Ze werkt deeltijd in een private praktijk in Drachten. Daarnaast werkt ze als docent binnen de kinderfysiotherapie opleiding in Breda, de Master SEN in Den Bosch, geeft verschillende trainingen binnen de Pearson Academie en doet verschillende onderzoeksactiviteiten op het gebied van schrijven (o.a. mede auteur ES ‘Kinderen met motorische schrijfproblemen’ en SOS-2-NL). Daarnaast zit ze in de werkgroep DCD 1ste lijn van de NVFK, is intervisie coach en verantwoordelijk voor het label motoriek van het onderwijstijdschrift ” De wereld van het Jonge Kind” (HJK).

 

 

Details

 • 9 mei, 2020
 • 9:00u - 17:00u
 • €270 excl. btw

Locatie

 • ONLINE - The Elbow Complex Demystified - Val Jones

  3 september - 09:00 - 4 september - 12:30

  @home office

  This 1-day workshop covers the evidence-based assessment and management of individuals with elbow disorders and dysfunction. The Elbow course is designed to enhance the participant’s knowledge and s

 • Temporomandibular Disorders - Tzvika Greenbaum

  11 september - 12 september

  Eindhoven – Van der Valk

  Temporomandibular Disorders (TMD) refer to several highly common clinical disorders that involve the masticatory muscles, the temporomandibular joint (TMJ) and the adjacent structures. TMD is one of t

 • Blood Flow Restriction Training - Bert Heremans

  11 september - 09:00 - 17:00

  Hasselt – Holiday Inn

  Blood Flow Restriction Training, je ziet het tegenwoordig overal opduiken! Wil je er graag zelf mee aan de slag gaan in je praktijk maar weet je niet goed waar te beginnen, dan is deze cursus zeker ie