Loading Events

« All Events

The athlete’s knee: ACL rehab – dr. Bart Dingenen & Bart Billiet

17 oktober - 09:00 - 17:00

The athlete’s knee: ACL rehab

Docent : dr. Bart Dingenen & Bart Billiet

Inhoud :

Voorste kruisband (VKB) letsels komen frequent voor bij dynamische multidirectionele sporten. Dit letsel zorgt voor een lange revalidatie, en dikwijls zijn de resultaten op lange termijn ronduit ontgoochelend. Zo keert slechts een beperkt gedeelte van de personen met een VKB letsel terug naar hetzelfde sportniveau, en is er een verhoogd risico om opnieuw een VKB letsel te krijgen na sporthervatting.
De focus tijdens de revalidatie van personen met een VKB letsel lag in het verleden voornamelijk op het lokale functioneren van de knie (verbeteren van kracht, mobiliteit, pijn, zwelling). Echter, op dit moment zijn er voldoende aanwijzingen vanuit de literatuur dat deze beperkte aanpak onvoldoende kan zijn om tot optimale resultaten te komen op lange termijn. De meest recente wetenschappelijke bevindingen en inzichten zijn nog onvoldoende gekend op een grotere schaal, en worden hierdoor nog onvoldoende efficiënt vertaald naar de dagdagelijkse klinische praktijk.
Op basis van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen wordt in deze bijscholing een overzicht gegeven van anatomie, risicofactoren, letselmechanismen, diagnostiek, behandelingsopties, klinische biomechanica en neuromusculaire controle, neurofysiologie, psychologie, behandelingsprincipes en motorisch leren principes in functie van de revalidatie van personen met een VKB letsel. Ook de vaak moeilijke beslissing wanneer iemand nu al dan niet klaar is om terug zijn of haar sport te hervatten wordt criteria-gebaseerd overlopen. Tijdens de praktijksessies zal de nadruk liggen op manuele diagnostiek, en het progressief opbouwen van een oefenprogramma tot en met return to sport.
Door de combinatie van zowel het theoretische en praktisch gedeelte, is de doelstelling dat de deelnemer van deze cursus met deze informatie onmiddellijk praktisch aan de slag kan gaan tijdens de revalidatie bij personen na een voorste kruisbandletsel.

Datum : zaterdag 17 oktober ’20 van 9u-17u

Doelgroep van de cursus : Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen, podologen en osteopaten

Prijs : 260€ (excl btw) , 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen : Syllabus, warme maaltijd en koffiepauzes.

Accreditatie : Pro-Q Kine 14 ptn


Bart DingenenBart Dingenen is klinisch deeltijds werkzaam als kinesitherapeut in groepspraktijk Motion to Balance te Genk. In september 2015 vervolledigde Bart aan de KU Leuven een doctoraatsproject waarbij posturale controle metingen werden uitgevoerd bij gekwetste personen (retrospectieve studies na voorste kruisband letsels en chronische enkelinstabiliteit) en niet-gekwetste personen (cross-sectionele en prospectieve studies in relatie tot knie- en enkelpathologie). Momenteel is Bart onderzoeksmatig en onderwijskundig deeltijds verbonden aan UHasselt. Zowel klinisch als wetenschappelijk is Bart sterk bezig met de relatie tussen bewegingscontrole en pathologie van het onderste lidmaat. Zijn grootste uitdaging is om de meest recente wetenschappelijke bevindingen en inzichten omtrent onderste lidmaat problematiek verder uit te diepen, en te vertalen naar de klinische praktijk en vice versa. Vanwege deze specifieke combinatie van interesses en expertise is Bart is een veelgevraagd spreker op nationale en internationale congressen, workshops en symposia.


Bart Billiet is licentiaat Lichamelijke Opvoeding en licentiaat in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie. Hij heeft gedurende 20 jaar een heel wat expertise en ervaring opgedaan op het gebied van sportkinesitherapie, o.a. bij KRC Genk, Tennisschool Tennisdel en vele individuele atleten. Bart heeft een multidisciplinaire groepspraktijk, Motion to Balance, te Genk samen met osteopaat Gert Vandeurzen. In deze groepspraktijk is hij specialist en ook eindverantwoordelijke voor de revalidatie van zowel acute als chronische sportletsels. 

Details

 • 17 oktober, 2020
 • 9:00u - 17:00u
 • €260 excl. btw

Locatie

Tickets

19 available
acl-rehab - 17okt20260,0025€ (excl btw) cateringkosten inbegrepen in vermeld bedrag.
 • ONLINE - The Elbow Complex Demystified - Val Jones

  3 september - 09:00 - 4 september - 12:30

  @home office

  This 1-day workshop covers the evidence-based assessment and management of individuals with elbow disorders and dysfunction. The Elbow course is designed to enhance the participant’s knowledge and s

 • Temporomandibular Disorders - Tzvika Greenbaum

  11 september - 12 september

  Eindhoven – Van der Valk

  Temporomandibular Disorders (TMD) refer to several highly common clinical disorders that involve the masticatory muscles, the temporomandibular joint (TMJ) and the adjacent structures. TMD is one of t

 • Blood Flow Restriction Training - Bert Heremans

  11 september - 09:00 - 17:00

  Hasselt – Holiday Inn

  Blood Flow Restriction Training, je ziet het tegenwoordig overal opduiken! Wil je er graag zelf mee aan de slag gaan in je praktijk maar weet je niet goed waar te beginnen, dan is deze cursus zeker ie