< Terug naar cursusaanbod

Voorkeurshouding en torticollis bij baby’s

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
24-10-2022
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Tijdens deze opleiding geven we zowel theoretische informatie als praktische oefeningen om meteen mee aan de slag te gaan in de praktijk.

In het theoretische deel gaan we dieper in op het verschil tussen de verschillende soorten voorkeurshouding en vormen van torticollis. We bespreken de etiologie, prevalentie, risicogroepen, differentiaal diagnostiek en de preventie. We leren welke testen je kan uitvoeren in je onderzoek en we bespreken ook met welke (nieuwe) meetinstrumenten je een schedelvervorming kunt meten en de toepassing hiervan in de praktijk.

In het praktische deel leren we je via casuïstiek hoe je een goede anamnese kunt afnemen, hoe je het onderzoek correct uitvoert en het toepassen van een stroomdiagram om je behandeling te bepalen. We leren je een gericht behandelplan op te stellen en uit te voeren, gebaseerd op evidence. We gaan aan de slag met concrete oefeningen en positionerings -en hanteringsadviezen voor ouders.

Leerdoelen

  • wat het verschil is tussen een voorkeurshouding en torticollis
  • welke meetinstrumenten bestaan om een schedelvervorming te meten
  • een grondige anamnese af te nemen
  • gericht uitgebreid onderzoek uit te voeren
  • differentiaal diagnostiek uit te voeren
  • baby’s met een voorkeurshouding of torticollis planmatig te behandelen (evidence based)
  • oefeningen om in je behandeling te gebruiken
  • positionerings- en hanteringsadviezen aan ouders te geven

Docent

Ellen Damiaans

Ellen Damiaans studeerde in 2007 af als licentiaat kinesitherapie met specialisatie pediatrie aan de KULeuven. De keuze om met kinderen te werken was snel gemaakt. In augustus 2012 heeft Ellen haar droom gerealiseerd: het oprichten van een eigen kinderpraktijk aan huis. Wat begon als een éénmanspraktijk, is nu uitgegroeid tot een bloeiende multidisciplinaire praktijk, praktijk De Puzzel, in As (Limburg).

Ellen werkte ook 8 jaar in Nederland, in combinatie met haar eigen praktijk. De patiëntenpopulatie in Nederland was zeer divers, maar ook was er een andere visie en aanpak in de onderzoekstechnieken en behandelingen dan in België. Dit heeft ervoor gezorgd dat Ellen een brede kijk heeft op diverse pathologieën en de behandeling hiervan.

Naast het werken met kinderen, is een andere passie van Ellen het delen van kennis. Ze richtte een eigen opleidingscentrum op, Kinderbrein en ze is co-founder van Educate and Inspire.

Ilona Nijssen

Ilona Nijssen studeerde af in 2017 als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, specialisatie pediatrie. Ze is werkzaam in praktijk De Puzzel, een multidisciplinaire groepspraktijk in As. Naast het werken met kinderen met leerproblemen heeft ze haar passie gevonden in het behandelen van baby’s en jonge kinderen met diverse pathologieën. Ze volgde reeds verschillende opleidingen en cursussen vanuit de hele wereld voor de behandeling van baby’s.

In 2021 richtte ze Educate and Inspire samen met Ellen Damiaans op om ouders te ondersteunen en zelfvertrouwen te geven zodat ze zelf aan de slag kunnen om de motorische ontwikkeling van hun baby te stimuleren.

Doelgroep

pediatrisch kinesitherapeuten

Accreditatie

Pro-Q Kine: 14pt

Prijs

280€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!